Vyzrálost člověka se pozná podle toho, že dokáže dělat něco i pro druhé, říká Alena Hájková

Vyzrálost člověka se pozná podle toho, že dokáže dělat něco i pro druhé, říká Alena Hájková

Tisk

alena hajkova perexAtraktivní, zajímavá, temperamentní, akční, inteligentní, empatická, pokorná...  Tak nějak bych charakterizoval paní Alenu Hájkovou, jednatelku agentury VIP osobnosti. Řadu let organizuje zajímavé akce, na jiných zase spolupracuje, ale hlavně je obklopena známými osobnostmi z hudebního světa i z jiných oblastí kultury. Jedním z projektů, který chystá, bude červnový koncert špičkového houslisty Pavla Šporcla. Nejen o něm je následující rozhovor.

 


Vaše agentura chystá koncert Pavla Šporcla, na němž vystoupí i lékař Jan Měšťák.  I když máte za sebou více akcí, tak tato se přece jen liší od těch ostatních...?

Ano. Koná se 11. června od 19 hodin v nádherných prostorách Španělské synagogy. Hostem večera bude uznávaný a velmi zajímavý člověk, doc. MUDr. Jan Měšťák. Koncert bude ojedinělý tím, že spojíme dva různé světy. Ten, ve kterém žijeme a který je více pragmatický, a ten druhý, duchovní, který nás nutí zamýšlet se hlouběji nejen nad námi samotnými. Jsou nám stále předkládány jednostranné negativní informace, ze kterých jsou lidé smutní, otrávení. Ale já si myslím, že naprostá většina lidí je fajn a chce mít kolem sebe hezký svět. Jen ne každý se s tím umí poprat. A proto by tu měly být opravdové osobnosti, elity, které nám nenásilně ukážou ten správný směr. Jestli se jím vydáme, záleží jen na nás. Vstupenky jsou již v prodeji v sítích TicketPro a TicketArt.

Proč jste zvolila prostředí Španělské synagogy?

Toto místo je protkané zajímavou historií, má krásnou, pozitivní energii. Genius loci. A do těchto prostor se tento koncert opravdu hodí.

A HM4

Spolupracujete s řadou známých celebrit. Kdy to vlastně začalo a proč?

První byla v roce 2000 Lucie Bílá při premiéře dokumentu o této zpěvačce. Pomáhala jsem tam s organizací večera a mým úkolem bylo pozvat Karla Gotta, kterého znám již pětatřicet let. Byla jsem z toho tehdy celá "vedle" a Mistra jsem nechala omylem čekat před divadlem. Úderem 19 hodiny jsem rychle běžela pro něj ven a on tam s trpělivostí i tolerancí sobě vlastní počkal. A tak postupně začala spolupráce i s tímto zpěvákem nebo režisérem Jiřím Adamcem. Od těchto dvou pánů jsem se profesně naučila nejvíc a jsem za to ráda. Mně je toto prostředí důvěrně známé od mládí, přesto, že jsem nikdy nebyla, a dodnes nejsem, fanynka žádné osobnosti. Ale zajímalo mě, jak pracují, jak se ke svým fanouškům chovají, jak vzniká koncert či natáčení desky.

Se kterými konkrétními umělci a osobnostmi ráda spolupracujete a proč?

Podle toho na jakém projektu. Ale stálice jsou Karel Gott, Jiří Adamec, Pavel Šporcl, Rey Koranteng, Michal David, docent Jan Měšťák... A velmi ráda vzpomínám na Arnošta Lustiga či Karla Svobodu. Nerada bych na někoho zapomněla, těch lidí za ta léta je hodně. Ale pro mne není život jen šoubyznys a média. Aby člověk své práci porozuměl, byl v ní odborník, musí zrát léta. Pro mne umělec, osobnost, rozhodně není celebrita a život jen šoubyznys. Tento mýtus tady vytvořila média. Lidem, kteří nemají možnost se s tímto světem osobně setkat, předhazují informace založené na primitivních emocích, které se čtenáři dobře prodávají. Některé celebrity se, bohužel, takto samy rády prezentují. Podle mě existuje dost šikovných lidí, kteří by si zasloužili i mediální uznání. Spousta jich má v sobě určitou mnohovrstevnatost, o nich a jejich zajímavých myšlenkách se v médiích nepíše. Ale jsou tu také lidi, kteří nejsou mediálně známí a jsou fajn.

A proč s nimi ráda spolupracuji? Protože jsou spolehliví, příjemní váží sei své práce a tedy i práce ostatních. Často se mě lidi ptají, co vlastně na „té společnosti“ vidím, co mě k ní přitahuje. Nedokážu, vzhledem ke svému temperamentu a energii, sedět na místě. Líbí se mi kreativita, hezké prostředí, upravení lidé, energie, která z nich sálá, mám ráda, když jsou věci, lidi v pohybu. Jen tak se dá něco zajímavého vytvořit. Ráda pozoruji lidi při tvorbě. Ať je to zpěvák, malíř, režisér či architekt. Takovýchto lidí ani v této branži ale není moc. Když je pozorně pozorujete, zjistíte, že vás každý může něčím obohatit. I negativní zkušenost je důležitá. Možná nejcennější.

alena 4

 

Vztahy, spolupráce, jsou především o vzájemné důvěře. Do lidí ale nevidíte. Částečně je poznáváte při práci, podle dodržování dohod, způsobu jednání, společenského vystupování. Taky je to otázka dlouholetých zkušeností práce s lidmi, empatie, znalosti typologie lidí. I mě jich pár zklamalo. Stejně jako jiní lidé, kteří čtou média, i já jsem pak poznala, jak v reálu může být vše jinak, a to především u lidí, kteří se rychle dostali nahoru, či v dané branži nejsou jak ryba ve vodě. Myslím, že některá setkání či povolání jsou nám předurčena. Pak vznikají rezonance, vibrace, které nás buďto spojují nebo rozdělují. Ale myslím si, že toto se děje ve všech profesích, jen se o nich nepíše. Člověk by měl umět odpustit a jít dál. Někteří lidé se v životě stanou vašimi přáteli, o jiných nakonec ani nevíte, že kolem vás prošli… Říká se taky, že vyzrálost člověka se pozná podle toho, že dokáže dělat něco i pro druhé.

Kromě toho uvádíte v život zajímavé nápady. Byla jste to vy, kdo vymyslel pamětní medaile a mince, prvně to bylo tuším v případě oslavy 50 let na scéně Heleny Vondráčkové...

Ano, bylo to přesně, jak říkáte. Na jaře obdrží medaili další významná osobnost, stálice populární hudby. Ona to vlastně ani nebude medaile, ale velmi zajímavý přívěsek. Tento umělec chtěl vyjít vstříc svým fanouškům, aby ho mohli nosit například na klíčích, na řetízku na ruce, na krku...

alena 5

 

Co všechno chce a bude vaše agentura v blízké budoucnosti provádět a produkovat?

V plánu mám několik zajímavých akcí s různými umělci. Nejtěžší na této práci je asi přijít s nápadem, který umělce, osobnost a sponzora zaujme. Diváky i posluchače budu s předstihem informovat, nejen v našem magazínu VIPosobnosti.eu. Všichni, kteří mají rádi „něco navíc“, jsou srdečně zváni.

alena foto 1


Foto archiv Aleny Hájkové

( 5 hlasů )


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Miluju symfonickou hudbu, klavírní a houslové koncerty, opery, ale ticho je taky dobré, říká Libuše Márová

libuse  marova200Čtyřicet let byla operní hvězdou Národního divadla Praha, ale i tak Libuše Márová často hostovala v zahraničí. Byly to hlavní role v operách, koncertovala, měla své recitály a točila v nahrávacích studiích. Carmen byla pro ni hodně ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

M. Nasir KHAN z Bali: Šperky z kokosu, perleti i plodů keřů

sperky200Šperky pro něj znamenají celoživotní zálibu, možnost realizovat se, dává do nich pozitivní energii. Ve svém obchodě na ostrově Bali nabízí M. Nasir Khan stovky originálních šperků, včetně extravagantních mohutných náhrdelníků. Všechny navrhuje a vyráb...


Literatura

Zajeďte si i vy Šalinou do stanice touha

salina-do-stanice-touha 200V nakladatelství HOST vyšly nedávno hned dvě brněnské knihy – povídkový Krvavý Bronx a humoristická Šalina do stanice touha. Vydejte se na jízdu spisovatelky Ivy Hadj Moussa i vy.

Divadlo

Dokonalá svatba dostála svému názvu

svat 200Dokonalá svatba je situační komedie od britského autora Robina Hawdona, která se od roku 1994 hraje po celém světě. Je velmi aktuální a dokáže rozesmát nejeden sál. I ten ve Zlíně se velmi dobře bavil, za což bylo kromě herců zodpovědné i režisérské duo...

Film

Filmy 30. Českého lva jsou online na dafilms.cz

cesky lev 200Streamovací portál DAFilms nabízí tradiční online přehlídku nominovaných filmů Českého lva. Diváci si až do 31. března mohou na jednom místě vychutnat nejen filmy nominované na 30. Českého lva, ale i speciál k 30leté historii udílení cen. Milovní...