Celé znova „Chceme si Pošembeří tour užít, a pobavit lidi a vlastně i sebe!“

Celé znova „Chceme si Pošembeří tour užít, a pobavit lidi a vlastně i sebe!“

Tisk

Cele znova 200Regionu Pošembeří v dubnu až květnu bude žít akcí s názvem Pošembeří tour, jejíž tváří se stala skupina Celé znova. My jsme toho využili a pořádně jsme vyzpovídali Stanislava Potměšila. Ten nám prozradil více o životě na vesnici (pohoda na vsi je pohoda na vsi), dal nám tipy na kvalitní produkty z tohoto regionu (kounické pivo a pálenka z Břežan) a především pořádně popsal jeho kapelu. Tak se začtěte a pokud budete mít cestu kolem, nenechte si tuto akci ujít!

 

Tento rozhovor se týká Pošembeří tour. Můžeš nám o této akci prozradit více?
Je to jedna z mála akcí, která je časově i organizačně náročnější než třeba jen jeden koncert. Je zapojeno mnohem více lidí a hlavně lidí, kteří bydlí v jednotlivých místech dění koncertů a tím vzniká, doufám a věřím tomu, úžasné propojení a přiblížení se člověka k člověku v čele s naší kapelou a našimi písničkami a pohodovým bigbítem.

Cílem této akce je propagace činnosti místní akční skupiny, ale také regionálních produktů a života na venkově mezi mladými lidmi. Jak se ty sám díváš na život na venkově? Máš jej rád nebo preferuješ město?
Všichni z kapely jsme z vesnice!! I náš frontman Jirka Václavek, který tedy dočasně bydlí v Praze má trvalé bydliště tady u nás. Takže k vesnici  vztah jednoznačně kladný.  Asi bych si nedokázal představit, jak jdu do práce z paneláku a pak zase zpátky. Samozřejmě, že někdo může namítnout nějaké proti, ale pohoda na vsi je pohoda na vsi. Znáte sousedy. Budí vás kohout. Děti můžu vyslat nakoupit a tolik se o jejich bezpečnost nebojím. No, jasně všude se může něco stát, ale už vidím, jak na Staromáku hrajou děti kuličky. 

A myslíš, že je důležité mluvit o tom, jaké to je na vesnicích a připomínat různé tradice a zvyky?
Jsou toho televize plné. Atmosféru na vesnici mezi sebou dělají lidi, a ty by měli o tom mluvit a mít k sobě blíž.

Nyní máme po Velikonocích. Je nějaký speciální zvyk spojený právě s vaším regionem?
U nás je to klasika. Pomlázka, vajíčka a pro starší panáček. Myslím si , že  střední Čechy,  potažmo Praha, jsou v tomhle až moc  moderní  a trochu se toho bojí. I když tam, kde zvyk zvládl vydržet  období 20 let po revoluci, tam se drží dodnes a bude se tu držet i dál.

Cele znova


Akce by měla podpořit i regionální produkty. Jaké patří k tvým nejoblíbenějším?
Jednoznačně  kounické  pivko. Výborný!!!  Zkus ho. Stojí za to. Na posledním koncertě, kde vlastně celý nápad „ Pošembeří tour“ vznikal, jsme měli dva soudky a během předkapely už nebylo. A vlastně i džus z Tuchoraze a pálenka z Břežan zmizela co by dup!!!  Takže je to tak, když se věci dělají pořádně tak to chutná!!!

Vaše rocková kapela vystoupí na několika akcích spojených s touto Pošembeří tour. Máte pro tuto příležitost připraveno něco speciálního? A jak se těšíte?
Od zadu. Těšíme se!!!  Moc!!!  Možná trochu k osvětlení co vlastně Pošembeří tour je, a jak to vznikalo. Neboj, bude to krátký. V hlavě jsem měl, že uděláme s kapelou sérii koncertů od pramene potoka Šembery.  Šéf MAS Pošembeří , pan Oliva, byl na více našich koncertech již dříve a přislíbil, že nám s touto akcí pomůže. A zbytek už je hlavně práce, kde náš frontman dělá plakáty, paní Ištvániková z Pošembeří obvolává daná místa, a já zas zařizuji ozvučení atd. A jsme opět u propojení lidí a o to tady jde.

Jinak jestli bude něco speciálního???  Zatím zkoušíme a zkoušíme. Určitě se objeví i starší písně, a pokud se povede nějaká nahrávka z živého hraní tak pak bude třeba nějaký výstup jako dvd nebo malý live singl… uvidíme, nebo vznikne klip. Prostoru je mnoho.

Je to pro vás velká událost podílet se na takové akci? Jak probíhala jednání o vystupování? Jste rádi, že padla volba právě na vás?
Událost v každém případě. Je to naše první kapelové tour, tak si to chceme užít, a pobavit lidi a vlastně i sebe.

Stando, pojďme si povídat o skupině Celé znova. Proč zrovna takový název? Co musí být znova a proč celé?
Vlastně já už ani nevím. Většina o nás mluví jako o CéZetkách a to nám sedí. Ale představ si, když lidi pod pódiem po konci koncertu křičí Celé Znova, Celé Znova… Krásný pocit!!!!

Vaši sestavu tvoří momentálně jen tři hudebníci. Můžeš nám je představit? Kdo čím vyniká a jak vám to dohromady funguje?
No…. Takové to jádro kapely je tříčlenné. Basa, Bicí a Kytara. Já hraji na basu a občas zpívám. Na bicí jeden  ze dvou dosud hrajících zakladatelů Jirka Cinegr a druhý stále hrající a věčně dobře naladěný zpívající kytarista a skladatel většiny hudby a textů Jirka Václavek. Když jdeme čistě rockovou akci, jdeme ve třech.

Delší dobu hrajeme většinou už v pěti, přibyla harmonika – Klára Košvancová  a akustická kytary- Standa Makovec. Dá se tak udělat akustický koncert a zároveň skočit do rock´n´rollu… Má to výhody ve větší variabilitě … a to nás baví.

Tím, že každý je trochu jiný naturelem, a zároveň každý je dobrý muzikant, je to zajímavý guláš lidských povah, ale asi tím je to dobré!!!! Tím je to zajímavé. Jednoduše… Když chceš dělat muziku, tak se musíš dohodnout a chtít pracovat pro celek. Tady není čas na nějaké urážení. A tady to tak je.

Hrajete autorskou muziku. Jak to vidíš s tím přijít s něčím novým? Jde to ještě vůbec? Kdo je u vás zodpovědný za hudbu a texty?
S novým. No nevím. Může být jiné nasazení při koncertech, zajímavé texty, šílené harmonie, ale že by někdo přišel úplně s něčím novým…. Asi ne. Spíš se teď dělá hromada mixů v žánrech… a tady možná něco vyleze.
Jak jsem už napsal, texty hlavně dělá Jirka Václavek.  Pár textů máme i od mého nejstaršího bratra Péti Potměšila a i Standa Makovec se podílí… Asi tak: kdo si co složí, ten si to zazpívá. Hudba je taky většinou na Jirkovi, ale dost se toho zredukuje a upraví na zkoušce, takže je to hodně na celé kapele.

Je nějaká píseň z vašeho repertoáru, kterou bys vyzdvihl? Na kterou jsi opravdu hrdý nebo ji rád hraješ?
Všechny!!!!. Všechny mě baví a znovu mě baví i naše starší věci. Baví mě, když si lidi zpívají Kočičky a baví mě, když si lidi zpívají Bourat. Joo.. Možná pro mě. Starší věc, kterou jsme obnovili a budeme ji určitě hrát na Pošembeří tour: Každej z nás.   

Na závěr tě poprosím, ať naše čtenáře nalákáš na nějaký koncert!
Od 18.4. kdy začínáme Pošembeří tour  na vrchu Klepec, tak hrajeme skoro každý týden. Tak sledujte stránky www.celeznova.cz  facebook nebo www.bandzone.cz/cz/.
18.4 .Klepec týden na to 23.4. Jevany a pak 30.4. Hradešín na Čarodějnice. Letos toho bude dost. Těšíme se, že lidi dorazí a budeme se bavit všichni. Od toho tady hudba  a CéZetka jsou.

Děkuji za rozhovor a přeji skvělou tour!

www.celeznova.cz

www.posemberi.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Olga Sommerová: Odmítat dennodenně diskriminaci ženského pohlaví…

Olga Sommerova200Touha po svobodě znamená mimo jiné odmítnout každodenními činy a postoji diskriminaci ženského pohlaví, které v naší společnosti bohužel stále trvá. Ve faktických podmínkách, to jest v zákonech, které umožní ženě, aby vychovávala dět...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

„Lákají nás spíše neznámí autoři“, říká majitel aukční síně Tomáš Hejtmánek


hejtmanek perexV pražské galerii Arthouse Hejtmánek aktuálně probíhá výstava děl sochaře a malíře Milana Beránka. Podařilo se nám vyzpovídat majitele aukční síně, pana Tomáše Hejtmánka. Jaké byly začátky jeho kariéry a jaké lákadlo chystá pro zájem...


Literatura

Biologie víry - a genetické nebe se kácí!

BiologieViry perexTaké žijete v přesvědčení, že vaše genetická výbava je prostě pevně dána, dispozice k různým nemocem jsou již od narození zapsány ve vaší DNA a že to, co vás v životě potkává nemůžete ovlivnit? V tom případě vás myšlenky a fakta uvede...

Divadlo

ImproEvents Prague - Daniel Lepkoff a Wendy Houstoun

altTřetí ročník mezinárodního festivalu taneční a divadelní improvizace ImproEvents Prague proběhne od 28. května – 8. června 2012 ve Studiu ALTA v Praze. Hosty letošního ročníku jsou americký tanečník, choreograf a improvi...

Film

Před šedesáti lety tragicky zahynul herec James Dean, rebel bez příčiny

james dean 200Ve svých rolích představoval James Dean (+24) mladíky, kteří se bouří proti konvencím a prudérním rodičům. V soukromí prudil své okolí divokým životem, arogancí a nespoutanou bisexualitou. Ne všechny si totiž připustil k tělu, vybíral si, al...