Balijský deník: I v ráji někdy prší

Balijský deník: I v ráji někdy prší

Tisk

munduk-singaraja perexJiž počtvrté se nám přihlásila naše zahraniční zpravodajka Barbora Adamcová z dalekého Bali, aby nám přiblížila atmosféru a život v této exotické destinaci. Dnešní příspěvek je plný vůní, pocitů, zvuků... Zurčení vodopádů, řev papoušků, teplé dešťové kapky, zkrátka doslova na vás dýchne místní rajská atmosféra.

 

 

I v ráji někdy prší. Od rána je pod mrakem (což je v tomto období celkem normální) a já se ukrývám na nejrůznějších místech. Ráno vstanu, popadnu knihu a vyrážím na snídani. Opravdu mě to tady baví. Zaujímám místo s výhledem na moře, dám si ovoce a zelený čaj. Otevírám knihu a mezi doušky si čtu. Jediné, co na tom není dokonalé, jsou mé myšlenky utíkající k faktu, že se budu muset za pár dní vrátit do školy a řešit zase realitu… ale teď ještě ne.

A dnešek není dnem, kdy bych chtěla být  jen někde zalezlá a pomalu se aklimatizovat na návrat do ČR. Dnes odpoledne totiž vyrážíme na Lemurkih waterfalls. Podle místních je to jedno z nejkrásnějších míst na Bali.

Po dvou hodinách kodrcání po kostrbatých silničkách přijíždíme do malé vesnice, kde nás nadšeně vítají místní a přichází k nám náš ,,guide“, osmnáctiletý chlapec, který nám později vypráví, jak šetří peníze na cestu do Evropy, aby mohl posílat peníze svojí rodině. To si zde, koneckonců, přeje hodně lidí. Myslím ovšem, že je všude chleba o dvou kůrkách.

Git-Waterfall

První hodinu procházíme přes osady s vanilkou, hřebíčkem, muškátovým oříškem a všechny vůně jsou nesmírně intenzivní a vtahují nás stále více do vnitrozemí. Stromy jsou obalené rambutanem a mangoldem. Jestli tohle není ráj, tak už opravdu nevím, co si mám myslet.

Dostáváme se k velkému útesu, ze kterého po straně vede rovných 340 schodů směrem do nížiny k vodopádům. Vlhkost zavinila, že vysoké ostré schody jsou kluzké a na některých místech chybí zábradlí, což nám poskytuje možnost rovnou se vrhnout několik desítek metrů do řvoucí zeleně plné života.

Teď už jsme dole v údolí a slyšíme rozzuřené vodopády. Náš průvodce vypráví, že údajně protékají místem původních chrámů a proto ten, kdo vdechne výpar, nebo se vykoupe ve vodě, posvětí svou mysl a dojde plného zdraví.

munduk-singaraja

Jsme tady. Skoro se neslyšíme přes ten rámus a nezbývá nám nic jiného, než tiše obdivovat tu krásu. Tropický les, řev papoušků, respekt z vodopádů, kapky v ovzduší a to vše jako by nás přímo pohlcovalo. Za pár vteřin jsme promočení až na kost ze samotných výparů a prašných kapének.

Nepopsatelný pocit… jako bych stála uprostřed podstaty vesmíru. Tak tohle je ono! Stojím tady pod vším, pod úrovní světa a vstřebávám každý detail všemi molekulami svého těla… jsem uchvácená!

Teď už je čas se vrátit, neochotně se loudáme, znovu brodíme říčku a psychicky se připravujeme na ty obrovské schody vedoucí zpět na svět.

Byl to nádherný zážitek! Vůně koření, ovoce a svěžest vodopádů. Krásná procházka starými vesničkami a schody jako z Dantova ,,očistce“.


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ondřej Ruml – zpěvák a muzikálový herec

ruml 200Herec Ondřej Ruml se z finalisty X-factoru dostal na dosky Divadla Kalich. O jeho současném působení v divadle i o zkušenostech ze soutěže se dozvíte v následujícím rozhovoru.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Zchlaďte se u rozhovoru O sněhu

pata 100 o snehu 200V těchto horkých letních dnech vám přinášíme rozhovor s Pavlem Talašem, kterého můžete znát z našeho webu. A sice ne z článků, ale z rubriky Komiks, do kterého nám laskavě propůjčuje jeho stripy. Loni mu vyšla k...


Literatura

Vdovin průvodce sexem a randěním

VdovinPruvodce perexTahle knížka má obálku jako krajkové punčochy. Prostě je to obálka, která tak trochu říká, o čem je uvnitř řeč. Název Vdovin průvodce sexem a randěním ve mně vyvolal zvláštní pocit. Nebylo to ...

Divadlo

Recitál Marta se pro velký úspěch bude na Letní scéně Musea Kampa hrát také v září!

marta 200Zájem diváků o divadelní recitál k 80. narozeninám Marty Kubišové s přibývajícími reprízami neklesá, všechna červencová a srpnová představení jsou vyprodaná. Pořadatelé proto zareagovali na intenzivní poptávku po vstupenkách přidáním dalších termínů ...

Film

Robocop 1 - tip pro čtvrteční lednový večer

Robo 200Za dob komunismu nešlo mnoho amerických filmů do československé distribuce, a tak si bohužel hodně filmů musí fanoušci zopakovat o mnoho let později na VHS, DVD a případně na Blu-ray. Jedním z filmů, které v době své americké premiéry nebyly pro českosl...