Premiéry nepatří mezi mé oblíbené dny, říká herečka Jaroslava Tihelková

Premiéry nepatří mezi mé oblíbené dny, říká herečka Jaroslava Tihelková

Tisk

jarka tihelkova 200Komediální i charakterní herečka, která má navíc muzikální talent, což dokázala třeba v titulní roli dnes už legendárního muzikálu Hello, Dolly! - Tak nějak lze jen velice stručně charakterizovat Jaroslavu Tihelkovou, dlouholetou členku Slováckého divadla v Uherském Hradišti. Jak se nám svěřila v následujícím rozhovoru, má momentálně před premiérou inscenace Deník Anny Frankové, která proběhne v sobotu 28. března.

 

I když je mi to asi jasné, přesto se zeptám - co vám nedá v posledních dnech spát?

V těchto dnech se blížím k premiéře hry Deník Anny Frankové, který režíruje Zojka Mikotová. Takže mi momentálně nedají spát texty a myšlenky typu kdy, kde, co, jak...

Těšíte se na premiéru a vůbec, máte ráda premiéry? A jak  je obvykle prožíváte?

Premiéry nepatří mezi mé oblíbené dny. Pro mě jsou spíše stresující záležitostí. V den premiéry dělám ty nejhorší domácí práce, abych neměla moc času přemýšlet o večeru. Mám pocit, že bych potřebovala ještě zkoušet, zkoušet a zkoušet.

V čem vás na jevišti Slováckého divadla ještě můžeme vidět?

Před nedávnem skončil muzikál Cikáni jdou do nebe, což mě moc mrzí. Momentálně hraji v Nezbedné pohádce, dále to jsou Cena facky, Peklo v hotelu Westminster, Donaha, Lucerna a Pohřbívání.

jarka tihelkova 1


Jak jste vůbec v tomto divadle dlouho a máte spočítány role, které jste tu odehrála?

Ach jo, já a čísla... Pokud mě paměť neklame, začínám letos v Hradišti dvacátou sezónu. A kolik je to rolí? Hm, až budu v důchodu,  vytáhnu fotečky a budu vzpomínat a počítat! Doufám ale, že jich do té doby ještě hodně přibude (smích).

Které postavy patří k vašim nejoblíbenějším? Které jste ráda hrála, na které jste se těšila?

Takových rolí bylo hodně - milovala jsem Josí z Měsíce pro smolaře, Amandu ve Skleněném zvěřinci, Dolly v Hello, Dolly!. Z poslední doby paní Bennetovou z Pýchy a předsudku, Bernardu z Bernardy Alby či vědmu Izirgel z Cikáni jdou do nebe.

Představení, na které s láskou vzpomínáte?

Těch představení, která byla mému srdci milá je opravdu dost - a vypsat je, byl by to dlouhý seznam. Rozhodně jich bylo o mnoho, víc než těch, která jsem ráda neměla.

jarka tihelkova 2


A existuje postava, kterou byste si ráda zahrála?

Dřív jsem měla takové sny, ale splnil se mi jen jeden. Takže od určité doby jsem přestala snít a těším se na každou pěknou roli, která mě čeká.

Co váš volný čas? Jak s ním nakládáte?

O vyplnění volného času je u mě postaráno. Můj partner má velkou zahradu a miluje hory, takže je snad úplně jasné, čím se ve svém volnu zabývám! A taky jezdím ráda a často do Brna za maminkou.

Máte hodně přátel? Chodíte do společnosti, anebo se spíš družíte s lidmi, kteří taky mají rádi divadlo případně mají blízko ke kumštu?

Přiznám se, že se stoupajícím věkem chodím do společnosti čím dál míň. A tak jsem nejraději, když za mnou mí přátelé přijedou na zahrádku, posedíme, popovídáme a něco dobrého ugrilujeme.

jarka tihelkova 3


Předtím, než jste odešla do Slováckého divadla, jste hrála v Městském divadle ve Zlíně. Jak je to vůbec dlouho, kdy jste ze Zlína odešla?

Á, zase ta čísla... Takže do zlínského divadla jsem šla hned po škole a prožila tam krásných dvanáct let. Pak jsem odešla za manželem, dnes již bývalým, do Uherského Hradiště. A tady jsem právě začala dvacátou sezonu, jak už bylo předtím řečeno. No jo, utíká to...

Existuje role, která vás minula a vás to dodnes mrzí?

Pár takových rolí bylo, ale zase přišly jiné, taky krásné, takže se to vlastně vyrovnalo (smích).

jarka tihelkova 4


Ve Slováckém divadle hostují renomovaní režiséři. Na které vyloženě ráda vzpomínáte, se kterými se vám dobře pracovalo a proč?

Řeknu to jinak. Až na jednoho režiséra, se kterým jsem se už naštěstí znovu nesetkala, vzpomínám ráda na všechny. Každý je jiný, každý má svůj způsob práce. Baví mě s nimi zkoušet, hledat, nalézat, někdy v klidu a pohodě, jindy ve větším napětí. Ale vždy s jediným cílem - vytvořit co nejlepší představení.

Vy sama nemáte autorské nebo režisérské ambice?

Moje autorské ambice nepřežily pubertu. A režisérské? Nikdy! I když, nikdy neříkej nikdy! Takže možná někdy... Jednou...  (smích).

Foto: archiv Jaroslavy Tihelkové


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Party manažerka Vítání prváků vzkazuje: „Jsem Sebi. Přijďte!“

sebi 200Kdo nebyl na Vítání, jakoby nikdy nestudoval! To nyní musí pochopit všichni čtenáři tohoto rozhovoru s party manažerkou letošního Vítání prváků charismatickou Sebi Hájkovou. Ta na sebe práskla...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Klára Janečková: „Psychologie je poslání, psaní je láska.“

klara janeckova200Klára Janečková se narodila v roce 1979 ve Chvalčově u Bystřice pod Hostýnem. Vystudovala psychologii na UPOL v Olomouci a nyní pracuje jako školní psycholožka na dvou velkých základních školách, zároveň působí jako lektorka psycholog...


Literatura

Snová pohádka, ale ne pro děti

chlapec perexPři cestě metrem mě na eskalátorech zaujala knižní obálka s malým chlapcem u auta z první poloviny minulého století s tajemným názvem Chlapec, který rozdával sny. Takové kombinaci jsem nemohla odolat a pustila jsem se do čtení.

...

Divadlo

Festival DIVADLO: demonstrace v Rusku, válečné Japonsko i Ingmar Bergman

ljud invasionMezinárodní festival DIVADLO oslaví od 12. do 20. záři v Plzni dvacáté narozeniny. V hlavní části připravil pro návštěvníky do 16. září přes 40 představení předních zahraničních a domácích divadel, v rámci epilogu pak 17. ...

Film

BRUTÁLNÍ VEDRO: Když civilizace končí, co budeš dělat ty?

brutalni vedro200Ve světě ohroženém slunečním úlomkem letícím k Zemi uvízne osmnáctiletý chlapec cestou na chalupu v neznámém městě. Série bizarních dobrodružství ho donutí postavit se svým největším strachům – smíření se s realitou vykloubeného světa, s...