Ježkárnami jsem si splnil životní sen, říká písničkář Mirek Paleček

Ježkárnami jsem si splnil životní sen, říká písničkář Mirek Paleček

Tisk

Palecek 200Mirka Palečka má hodně lidí spojeného nejen se starým dobrým Semaforem, ale rovněž s Michaelem Janíkem, s nímž vytvořil na dlouhá léta písničkářský tandem. Kdo by neznal hity jako Hele lidi nebo Prodavač limonád. Nicméně v poslední době už spolu nevystupují, každý má svůj muzikantský život. V případě Mirka Palečka je to třeba právě aktuální supraphonské album Ježkárny, které obsahuje písničky Jaroslava Ježka s texty Jiřího Voskovce a Jana Wericha.

 

Vychází vám nové album Ježkárny, jaké z něj máte pocit a jaké jsou první ohlasy?

Pocit mám skvělý, vždyť jsem si splnil svůj životní sen, a ty se přece plnit mají, ne? Trvalo mi to sice déle, než jsem původně předpokládal, ale všechno má svůj čas. A čas mých Ježkáren, které jsem zpracoval po svém, přišel právě teď, u příležitosti stodesátého výročí narození Jana Wericha.


Proč jste zvolil zrovna písničky Jaroslava Ježka s texty Jiřího Voskovce a Jana Wericha? Že by láska k Osvobozeném divadlu?

Když mi bylo asi deset let, objevil jsem ve zpěvníčku mého staršího bratra Venouška písničky J & V & W. Tmavomodrý svět, Svítá, Civilizace, Klobouk ve křoví a tak podobně mě doslova uhranuly, a naštěstí to trvá až do dneška.

Palecek Werich Jezek Voskovec


Kdo s vámi na nahrávce alba spolupracoval?

Bylo nás pět. Moje drobnost, pak Pavel Fořt - elektrická a akustická kytara a baskytara, Karel Fořt – kytarová a bezpražcová basa, Štěpán Kojan – akordeon, Petr Dopita – pila.


Projeví se vaše nové album respektive písničky z něj  i na koncertech?

Já je zpívám na svých koncertech už hezkou řádku let, mám blok pěti až sedmi ježkáren, který čas od času jen lehounce obměňuji.

Palecek studio


Jak často teď vystupujete a proč už ne s Michaelem Janíkem?

To je na delší povídání, ale ve zkratce – nic by se nemělo udržovat uměle, naše cesty co původně rovnoběžky se malinko vychýlily, vytrácela se lehkost a radost, se kterou jsme společné písničky tvořili… A tak si teď každý zvlášť užíváme svůj další muzikantský život.


Je pravda, že v poslední době vystupujete s Ivem Jahelkou? Takže spokojenost?

My spolu s Ivem Jahelkou nehrajeme jako klasická písničkářská dvojice, máme sice v našem pořadu Dvojkoncert několik společných písní, ale jinak se každý držíme toho svého, zavedeného, co od nás posluchači očekávají. Takže spokojenost, s Ivem se posluchači smíchy za břicha popadaj´, se mnou je brzy smích přejde!


Mám vás s Janíkem spojeného se starým dobrým Semaforem. Jak na tato léta vzpomínáte vy?

S nostalgií, láskou a velikánskou pokorou. Pro mě to byla ta nejlepší léta mého muzikantsko-divadelního života, kde jsem poznal spoustu vynikajících osobností od J. Grossmanna přes režiséra Jána Roháče třeba až k Miroslavu Horníčkovi, a to jsem ještě nejméně dvacet dalších nejmenoval. Spolu jsme trávili tenkrát hodně času, dýchali v šatnách a na baru stejný špatný vzduch, smáli se stejným fórům, zkrátka dokonalá parta snů.


Teď jste v nějakém angažmá nebo na volné noze?

Už léta jsem si sám sobě pánem i sluhou.

Palecek Supraphon


Jak lidi reagují na Ježkovy písničky na vašich vystoupeních a co má z vašeho repertoáru u publika největší úspěch?

Moje a starší generace si při poslechu podupává nohou a později se přidá i se zpěvem, ale v drtivé většině pouze v duchu, tak jak se znovu objevují ve mysli slova i melodie. Mladší generace zase žasne nad aktuálností písní jako je Civilizace nebo Prabába mé prabáby, které vznikly před víc než  osmdesáti lety. Ježkovy melodie pak milují všichni napříč všemi generacemi. 


Alba s Ježkovými písničkami s texty Voskovce a Wericha natočila před lety Helena Vondráčková a nedávno také Ondřej Ruml. Slyšel jste jejich desky?  Vy jste ale nevsadil na velkokapelový zvuk pokud se nepletu...

Chtěl jsem, aby celkové vyznění v současnějším písničkářském provedení zapůsobilo na dnešní posluchače stejně přirozeně, jako na mě před léty zapůsobil první poslech originálu. Příjemné kytary, hlas a sem tam něco citlivě navíc. Nešel jsem cestou velkého zvuku a velkých složitějších aranží, já šel rovnou za písničkou, nic víc.


Co všechno vás čeká v nejbližší době a co všechno byste chtěl během letošního roku zvládnout?

Žádné velké plány nemám, teď si vychutnávám tvůrčí odpočinek, oddechuji, nabírám síly a nasávám inspiraci.

Palecek 1


Někde jsem četl, že byste možná natočil ještě další album s Ježkovými písničkami. Opravdu?

Ne ne, to jsem si jen tak pro sebe udělal seznam dalších Ježkáren, které by možná přicházely do úvahy, ale dobrý nápad to rozhodně není. Žádný další díl ať už filmu, knihy či CD nepřekonal ten první, alespoň si to myslím. Ty nejlepší kousky jsem už vyzobal, nanejvýš možná ještě tak dvě tři písně nazkouším a budu je občas hrát na svých štacích.

Foto: Supraphon

http://mujweb.cz/mirekpalecek/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

K současné kariéře Dagmar Peckové patří operní i činoherní divadlo, hudební projekty a samozřejmě festival Zlatá Pecka

dagmar peckova200Vždycky tvrdě pracovala, což se projevilo už na začátku její kariéry, kdy proměnila své šance za mnohaletou mezinárodní kariéru. Talent, intelekt, ale také dřina a pokora, to už jaksi patří k pěvkyni Dagmar Peckové léta. A i když má...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Kamila Nováková: Jako správní nomádi jsme chtěli mít co nejvíce zvířat a pastvin

kovbojky obalkaNedávno vyšla kniha Kamily Novákové Co by se kovbojkám stávat nemělo. Kniha je nejen o chovu koní, o lidských a zvířecích dobrácích i potvorách, o krásách přírody v Jeseníkách, o nezaměnitelném kouzlu života v těchto horách,...


Literatura

Jedinečný nápad, dokonalý systém, skvělé ilustrace – to je Krasohled české poezie pro děti 19. století

hrapky-drapky-odpadky 200Petr Šrámek představuje všem, kdo mají rádi poezii a rádi nahlížejí do minulosti, verše literátů 19. století. Některé dobře známe – však jsme se s jejich díly potýkali od základní školy –, o jiných j...

Divadlo

Marie Stuartovna v Brně

Stuartovna perexSlavný titul Fridricha Schillera se po Černínově režii v Městském divadle v Brně z roku 2006 objevuje v novém nastudování v repertoáru Mahenova divadle NDB v režii Martina Čičváka. Není se co divit. Je to titul, který zaručuje divácký ...

Film

Zahradnictví: Dezertér. Pohnutá atmosféra 50. let pod rouškou břitkého humoru

zahradnictviStrach, beznaděj, nejistota. Režisér Jan Hřebejk přichází s emotivně laděným koprodukčním dramatem z dob ponuré československé historie z let