Je vám zima? Přijďte se zahřát do pražské zoo

Je vám zima? Přijďte se zahřát do pražské zoo

Tisk

Prazska zoo perexBlíží se pololetní prázdniny a s nimi i příležitost k rodinným výletům. Pražská zoo se pravidelně objevuje v čele mezinárodních žebříčků nejkrásnějších zoologických zahrad. Tak proč třeba zrovna ji nenavštívit i v zimě?



Většina lidí se chodí na zvířátka dívat v létě, existují však i tací, kteří sem zavítají bez ohledu na klimatické podmínky. A vědí, proč to dělají. Jednou z nesporných výhod zimních návštěv je i to že se zaručeně vyhnete nepříjemnému návalu v jednotlivých expozicích.

Výlet vám nejspíše zaplní celý den. Pražská zoologická zahrada se totiž svou rozlohou řadí mezi ty větší, především díky výměře výběhů, které se pokoušejí simulovat přirozené prostředí zvířat. Prochladnutí se ale rozhodně bát nemusíte. V některých expozicích je dokonce nasimulováno tropické klima, takže se v nich návštěvníci naopak ohřejí.

V Zoo Praha najdete dvanáct zastřešených pavilónů, ve kterých zimou netrpí ani zvířata, ani návštěvníci. Krom populárních ubikací goril nížinných, je chloubou zahrady také velemlokárium zobrazující život tvorů, kteří kdysi inspirovali Karla Čapka k sepsání jednoho z jeho nejproslulejších děl. Neméně působivý je pavilón, kde se můžete na vlastní oči přesvědčit o vynikající orientaci nočních živočichů, kteří za světla nejsou aktivní – a třeba se zrovna vám mihne kolem hlavy jeden příběhy mystifikovaný létající savec.

Prazska zoo

Někdo může mít obavy ohledně aktivity zvířat, ale ta je zbytečná. Některé druhy jsou dokonce čilejší. Kupř. lední medvědi vypadají spokojeně, ačkoli – lidová moudrost praví, že z výrazu medvědí tváře není radno nic usuzovat. Nečilost ostatních zvířátek není nijak markantní v porovnání s běžným stavem. Spánek zkrátka patří k životu. Navíc, podřimující zvířata se dobře fotí. Pokud jsou tedy vidět. Patří ke koloritu téměř všech zoologickým zahrad, že některé exempláře se skrývají. Někdy instinktivně, jindy z pohodlnosti. Přestože v tom leckterý návštěvník (patrně v duchu poučky „podle sebe soudím tebe“) vidí schválnost, zlobit bychom se kvůli tomu neměli.

S trochou štěstí můžete v těchto dnech zahlédnout roztomilé mládě klokana horského, které se již samostatně vydává prozkoumávat terén svého výběhu. Mezi nejnovější přírůstky patří také tři čerstvě narozené paovce hřivnaté, jejichž hravé objevování světa v přírodním skalnatém areálu jižního úbočí zoologické zahrady vám jistojistě vynahradí návštěvnické peripetie s „obtížněji viditelnými zvířaty“.

fotografie: tiskové materiály Zoo Praha, Petr Hamerník

Zoologická zahrada hlavního města Prahy
U Trojského zámku 3/120, Praha Troja
otevírací doba (leden, únor): pondělí – neděle: 09:00 – 16:00
vstupné: 200,-/150,- Kč (v prodeji také zvýhodněné roční vstupenky)

více informací:  www.zoopraha.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Markéta Meduna Kočková: Prostřednictvím obrazů chci lidem pomoci přijmout změnu a inspirovat je

meduna 200Markéta Meduna Kočková si v životě prošla spletitou cestou. A právě ta dala podobu její současné tvorbě. I když původně pracovala jako servírka, rozhodla se následovat dětský sen a stát se umělkyní. Za pomocí včelího vosku přenáší na plátna niterní ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Dům kultury v Kroměříži představuje noviny Afriky pod jednou střechou

Miroslav karasek perexSběratel Miroslav Karásek vystavuje od 3. ledna do 15. února ve foyer Domu kultury v Kroměříži část svojí ojedinělé sbírky novin z celého světa. Po úspěšné prezentaci asijských periodik se tentokrát věnuje periodickému tis...


Literatura

Bestseller Půjdu s tebou: Být odkázán na přírodu a pomoc druhých

mid pujdu-s-tebou-JsP-510018 (2)Nakladatelství Host letos vydalo slavnou a opěvovanou prvotinu vědkyně a političky Liny Nordquist v překladu Ely Doležalové. Na co se můžete těšit? Román Půjdu s tebou vyprá...

Divadlo

Strach jíst duši (Angst essen Seele auf ) Premiéra v divadle Reduta v Brně

Strach jist dusi perexPodtitul opravdu zajímavého díla zni: Romantická kabaretní komedie s pohádkovými rysy, s Ivanou Hloužkovou a Romanem Blumaierem v hlavních rolích!

...

Film

Tibetští mniši a televize

altFilm, který se může pyšnit nálepkou “první skutečně tibetský film”, Tiché svaté kameny, odpovídá kritériím profesionálního filmu délkou i technickým zpracováním. Herecké obsazení je sice poskládané z neherců, ale i ti pod režijním vedením ...