Vánoce po Finsku

Vánoce po Finsku

Tisk

Finsko 200Pomalu se nám blíží Vánoce, a protože ty české tradiční známe, vyzpovídala jsem pár mých finských přátel, aby mě zasvětili do těch finských. Jako vždy se tradice liší rodina od rodiny. Někteří vyrazí do kostela, jiní zase do baru na vánoční program.

 

 

V centru Tampere se každoročně pořádá Vánoční trh, na kterém se můžete zahřát tradičním nápojem zvaným  ,,glögi´´, což je velice podobné našemu svařenému vínu. Vyrábí se z vody a koření (hřebíček, skořice a zázvor), které se povaří a postupně se do něj přidá šťáva z černého rybízu, rum nebo jiný alkohol, mandle, také se může přidat pomerančová kůra nebo hrozinky. Samo slovo glögi je odvozeno od švédského slova ,,glögg" ,které vzniklo ze slova ,,glödgat vin", což v překladu znamená ,,hřející či zahřívající víno".

Na tradičním vánočním stole nesmí chybět ,,lanttulaatikko" či ,,porkkanalaatikko" , malý pekáček s dušeným tuřínem nebo mrkví a hlavně bramborová kaše. Tyhle různé ,,laatikko´´ si ve Finsku můžete koupit už hotové v obchodě. Peče se vánoční šunka, nechybí ani různí druhy ryb, například losos nebo sled´, hodně se dělají masové kuličky a salát z červené řepy. Nesmí také chybět víno, různé druhy čokolády (mezi nejoblíbenější patří tradiční finská čokoláda Fazer nebo Panda) a finská verze perníčků.

Finsko

Co se tradic týče, jak jsem již dříve psala, liší se to od rodiny. Věřící většinou vyrazí do kostela na Vánoční mši a doma si před rozbalováním dárků čtou z Bible.  Většina Finů chodí na hřbitov, zapálit svíčku svým rodinám.

Finové hodně rádi tráví čas v rodinném kruhu, takže i během Vánočních svátků, navštěvují své příbuzné anebo slaví Vánoce celá rodina pohromadě.
Taky nelze opomenou velice oblíbenou finskou saunu, která je neopomenutelnou součástí Vánoc. Většinou se chodí do sauny už 23. 12. večer, což je i zároveň skvělá příležitost strávit čas s přáteli, než naplno vypuknou vánoční svátky.


Recept na porkkanalaatikko (mrkvový kastrol):
2,5 dl rýže (z rýže uvařím kaši) a 1l mléka
1kg mrkve
3-4 vejce
4    polévkové lžíce strouhanky
Sůl

Postup:
Z mléka a rýže uvařím rýžovou kaši. Mrkev si nakrájím na menší kousky a vaříme doměkka. Vodu ve které vaříme mrkev trochu osolíme.
Uvařenou mrkev rozmixujeme na kaši a smícháme s rýžovou kaší a vejci. Vše nalijeme do pekáče nebo hliníkových nádobek, co se dají koupit v obchodě přímo na pečení, na jedno použití. Vrch posypeme strouhankou a můžeme poklást i pár plátků másla.
Pečeme na 150 stupňů, asi po dobu 2 hodin.
 

Perunalaatikko (bramborový kastrol)

Asi 2kg bramborové kaše z prášku anebo vlastně udělané z brambor
5    polévkových lžic mouky
3 polévkové lžíce másla
8 dcl plnotučného mléka
2 čajové lžičky soli

Postup: brambory uvaříme doměkka, rozmačkáme a posypeme moukou a mixérem rozmixujeme na kaši. Přidáme máslo, mléko a sůl. Vše nalijeme do vymazaného pekáčku. Nenaplňujte pekáč až po okraj, mohlo by vám to přetéct vrchem.
Pečeme na 150-170 stupňů přibližně 2 hodiny.


Uzený losos na tmavém žitném chlebu

Můžeme použít i normální bagetu či rohlíky, jako na jednohubky
150g uzeného lososa
200g mazacího sýra
¼ šálku kysané smetany
2 polévkové lžíce jemně nasekaného kopru nebo pažitky

Postup:
Sýr a smetanu smícháme a přidáme pažitku nebo kopr (jako pomazánka-já někdy používám pažitkový krém Bonjour). Lososa nakrájíme na kostičky nebo z něj uděláme ruličky a připíchneme párátkem k bagetě či rohlíku.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jsem občas tvrdohlavý a rád jdu proti proudu, říká Pavel Oparty

pave l oparty perexMalíř, grafik, fotograf a nyní i autor oděvní kolekce. To všechno je Pavel Oparty, který žije kousek od Ostravy. Má za sebou několik výstav, kde se prezentuje nápaditými variacemi svého výtvarného talentu. Známá je jeho voln...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Jirka Hadaš: „Mám vždy velkou radost, když s námi děti blbnou a řádí a jsou spokojené.“

hadas perexZanedlouho se bude v Amfíku Bukovina u Uherského Hradiště konat velká akce pro děti – Pigyáda. Na ní se objeví dětmi oblíbený kouzelník Jirka Hadaš, který je velmi dobrým kamarádem s prasátkem Pigym. Neváhali jsme proto a položili mu několik ot...


Literatura

Kolem anglického trůnu se vždy děly věci!

Vestinustrunu 200Léto a historické romány, to patří k sobě. Je dovolená, léto, jako když vyšije, hrady a zámky nás lákají i v parných dnech (minimálně poskytnou kýžený chládek, ale nadšencům historie i kulturní a edukační zážitek). A přečíst si román o...

Divadlo

Derniéra kultovního muzikálu Andrewa Lloyda Webbera Josef a jeho úžasný pestrobarevný plášť z Plzně už 22. května streamem!

muzikal josef 200Velkolepá a zábavná muzikálová show pro všechny generace z autorské dílny Andrewa Lloyda Webbera a Tima Rice Josef a jeho úžasný pestrobarevný plášť dobyla doslova celý svět!!! Muzikál s podtitulem Bible v rytmu rokenrolu vznikl na m...

Film

Dokument NOVÁ ŠICHTA má šanci získat „evropského Oscara“

nova sichta 200Snímek Jindřicha Andrše o horníkovi, který se rekvalifikuje na programátora, pokračuje v úspěšném festivalovém tažení. Čerstvě se dostal do širšího výběru na Nejlepší evropský dokument roku, který vyhlašuje Evropská filmová akademie (EFA)...