Reklama
Banner
Banner

ROZHOVOR: Radmila Zrůstková

Rozhovor 200Radmila Zrůstková patří mezi první české autorky, které napsaly knihu o raw food, živé stravě.  Vitariánství bylo do nedávné doby neznámým pojmem a tato žena pojala tento styl stravování velmi tvůrčím způsobem. Její kuchařka je jedním slovem úžasná! Nápaditá tak, že inspiruje i nevitariány. A tak to podle mě má být! Propagaci živé stravy udělala paní Radka rozhodně velkou službu! Pojďme se ale podívat, jak těžká nebo lehká je cesta k takové kuchařce.

 


Radko, Vy jste v knize psala, že jste byla neduživé dítě, které nechtělo nijak moc jíst, česká kuchyně nebyla pro Vás tím pravým vykrmovacím programem. Napadá mne, teoretické „co by kdyby“… Kdyby už tehdy existoval někdo nadčasový a doporučil Vás vykrmovat ovocem a zeleninou a oříšky, přišla byste jim na chuť? Tíhla jste třeba jako dítě už k syrové stravě víc než ke knedlu zelu se šesti?
Je samozřejmě složité dnes přemýšlet, jaké by to bylo, kdyby... Vyrostla jsem v době, kdy se na mandarinky a banány stály před vánocemi  fronty :), takže  ovoce a zelenina byla  na talíři především v sezóně, tak jak se vypěstovalo. A já jsem je milovala vždycky, daleko více než knedlo zelo. Na poctivou českou kuchyni mě nikdy moc neužilo.
Pamatuji si, že jsem měla právě největší  radost,když se po revoluci objevily v obchodech s ovozelem nové druhy, které tady nikdo neznal. Připadala jsem si tehdy jako v ráji...


Asi jste nebyla ten typ, který měl celoživotní sen napsat kuchařku, nebo se mýlím? Jak k tomu vůbec došlo, že jste se rozhodla napsat kuchařku?
Já mám spoustu snů a vždycky jsem měla. Se psaním jsem začala už jako dítě, psala jsem si povídky a básničky. A při vaření, protože jsem nevařila nikdy podle receptů mě párkrát napadlo, že bych mohla své recepty sepsat, jenže jsem je vždy rychleji zapomněla. A tak u této stravovací změny to byla celkem výzva, protože mě to hodně baví a nějakou dobu jsem jídla připravovala více lidem, mimo jiné i mamince mého muže, které to zachránilo život. A mnoho mých přátel, kterým mé kulinářské kreace velmi chutnaly, mi říkalo, že bych měla něco napsat, protože si sami s přípravou nevěděli rady. Tak jsem se do toho pustila.

rozhovor1


Kuchařka je velmi nápaditá, má úžasné fotografie, které přímo lákají k nápodobě. Podle Vaší knihy jsem se inspirovala k mnoha receptům, ale málokdy jsem dodržela přesný postup. Zjistila jsem, že ingredience jsou neskutečně variabilní a že zelený krém vytvoříte jak z kešu, tak z avokáda, učarovaly mne ovocné zmrzliny tvořené z banánů a ovoce, které dodá svěžest…  Kde jste se poprvé inspirovala Vy? Kde jste se učila vitariánsky připravovat jídla?
A to je přesně to, co mě nejvíce těší. Recepty mají být především inspirací k vlastní tvorbě. Před dvaceti lety jsem si koupila všechny knihy Fit pro život a i ty, co vyšly od Normana Wolkera. Bylo to tenkrát celkem zjevení. V těchto knihách jsem se hodně inspirovala a o banánových zmrzlinách jsem se dověděla právě tam. Dělala jsem je svým dcerám v nejrůznějších variacích od malička. Před třemi lety, v počátcích mého vitariánství, jsem hledala inspiraci na zahraničních webech, nicméně jen v začátcích, protože je to opravdu velmi kreativní příprava, takže jsem měla brzy pocit, že fantazii se meze nekladou.


Psala jste si třeba ty své vymyšlené recepty? Své originální?
Zpočátku ne, ale vzhledem k tomu, že jsem byla brzy nadšená kreativitou a jídla mi chutnala, tak jsem začala. Druhý den jsem totiž již většinou nevěděla, co jsem do jídla použila za ingredience. Jsem velmi intuitivní při přípravě jídel a nejen tam...


Je nějaký recept, na který jste oprávněně pyšná, který Vás očaroval tím, jak báječně dopadl, když jste ho dokončila a ochutnala?
Nějaké jsou, ale já ani po napsání  kuchařky nic nepřipravuji  podle receptů, a když tak jen hodně přibližně, takže ani své recepty neopakuji. Jsem vždy nadšená ve chvíli, kdy se to povede a podruhé už to nikdy není stejné.


Jaký je zájem mezi českými nakladatelstvími o kuchařku ve stylu vitariánství?  Byla to těžká cesta nebo naopak překvapivě snadná?
Tvořím si svůj život a plní se mi mé sny. Proto se mi splnil i ten, že potkám skvělého nakladatele, který mi věřil. Vše se podařilo ke spokojenosti nás všech.
 

Když jako autorka poté držíte svou knihu poprvé v ruce, můžete mít různé pocity. Prostě – povedla se? Graficky, je podle Vašich představ? 
Pro mne je to úžasný výsledek mé vložené energie a času, který  jsem její  tvorbě věnovala.  A celou dobu předtím jsem všem říkala, že bude nejkrásnější, což pro mne je. Přinesla mi velkou radost a uspokojení. A ohlasy, které ke mně stále přicházejí, mi potvrzují, že to mělo velký smysl.

Rozhovor


Vyvstalo v průběhu práce na kuchařce někde místo, že jste musela nebo chtěla uhnout od prvotního záměru, myšlenky, nápadu… a vydat se trošku jiným směrem, něco přidat, něco ubrat?
Z nakladatelství mi občas nějaké nápady posílaly, ale vždy jen jako inspiraci. Nebyla jsem do ničeho tlačena. Naopak jsem si velmi cenila profesionálních rad, které mi především pan Kuchař poskytl, vzhledem k jeho mnohaletým zkušenostem. Jediné, co jsem nakonec po poradě změnila, byla úprava názvu. Původně jsem trvala na stejném názvu, jako má moje FB stránka "Živě a syrově".


A jak dlouho trvala realizace knihy? Od sepsání po vydání?
Asi dva roky.


Chystáte druhý díl? (řekněte, že anooooo)
Nějaké plány mám, a snů stále spousty, tak uvidíme :)


Děkuji za rozhovor a přeji si rozhodně další knihu! Další inspiraci!!!


Knihu Zdravě a syrově vydalo nakladatelství Eminent, 2014, www.eminent.cz

/www.eminent.cz/kniha.php?id_knihy=569


 

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit

Přihlášení

Nechte si poradit...

Jaká kniha, divadlo, koncert či jiná akce by našim čtenářům neměly uniknout?

LENKA KLESTILOVÁ

ředitelka terénní pečovatelské služby Kvalitní podzim života, z.ú

Film:


PHAR LAP

Nejsem ani fotbalista a ani hokej mě nebaví. Vlastně žádný sport mě nenadchl natolik, abych ho sledovala natož, abych se mu věnovala, ale nasel se jeden hrdina, který mě vážně inspiroval. Emotivní příběh z doby třicátých let, kdy v Austrálii řádila ekonomická krize, je plný nadějí a odhodlání vyhrát, ale i pádů. Krásně ukazuje, jak zkažená umí být lidská povaha. Moc, bohatství a závist, které světem vládnou. Australský film z roku 1983 mi přinesl mého sportovního hrdinu - Phar Lapa. Tenhle anglický plnokrevník byl osobnost. Přestože byl o 10 cm větší a o 150 kg těžší než jeho vrstevníci a prohrával závod za závodem, jeho trenér věřil v jeho dobrý rodokmen a trénoval ho až do úmoru. Jednoho dne se ryzák, od kterého už nikdo nic nečekal, najednou začal posouvat dopředu, až na konec zaujal první pozici. Od té doby byl jasným vítězem ve všech dostizích, ve kterých startoval. Pro sázkaře byl jistotou, ale Austrálii rozdělil na dvě části. Jednou byl milován, druhou nenáviděn. A to natolik, že jednoho dne zemřel. Hypotéz o příčině jeho smrti je mnoho, avšak ta pravá nebyla nikdy objasněna. Ať už za smrt toho koně může kdokoliv, jedno je jisté, můžou za to lidi a jejich hamižnost po penězích. Viník bohužel nikdy nebyl potrestán. Stále ho můžeme vidět v Melbournském muzeu. Snad se mi někdy povede se tam zajet podívat. Díky filmu se mi opravdu vryl do srdce!

Banner

Anketa


Chat s osobností

Partneři

Čtěte také...

Mým cílem v tanci je práce s emocemi

Seidlerova 200Nicole Seidlerová se tanci věnuje již od svých raných let. Ve stejné době, kdy byla přijata na AMU, začala v Praze vyučovat lekce moderního a klasického tance. Zazářila v muzikále „Addamsova rodina“, v českých videoklipech a spolu s tím se pr...

Nové komentáře

Facebook

Google+

Twitter


Literatura

Na Česko se řítí další Rudiš!

narodni trida rudis 200Nakladatelství Labyrint vydá 15. června novou knihu mladého českého prozaika Jaroslava Rudiše s názvem Národní třída.

...

Divadlo

Záchranná mise Ferdy Mravence

ferda mravenec mala scena zlinZlínské divadlo Malá scéna uvedlo poslední zářijový den pohádku z pera Ondřeje Sekory Ferda Mravenec aneb Škola jízdy na kolečkových bruslích. Tu si otevřel Ferda Mravenec, sympatick...

Film

Severský filmový čtvrtek zval na bláznivou jízdu v Autobusu sebevrahů


autobus200Skandinávský dům pokračuje ve svém cyklu Severské filmové čtvrtky v Komorním kině Evald. Minulý čtvrtek – 14. dubna 2016 – byla na programu komedie (i když se to podle názvu nemusí tak jevit) Autobus sebevrahů podle knihy oblíbeného finského autora Arta Paasalinny...