Reklama

ROZHOVOR: Radmila Zrůstková

Rozhovor 200Radmila Zrůstková patří mezi první české autorky, které napsaly knihu o raw food, živé stravě.  Vitariánství bylo do nedávné doby neznámým pojmem a tato žena pojala tento styl stravování velmi tvůrčím způsobem. Její kuchařka je jedním slovem úžasná! Nápaditá tak, že inspiruje i nevitariány. A tak to podle mě má být! Propagaci živé stravy udělala paní Radka rozhodně velkou službu! Pojďme se ale podívat, jak těžká nebo lehká je cesta k takové kuchařce.

 


Radko, Vy jste v knize psala, že jste byla neduživé dítě, které nechtělo nijak moc jíst, česká kuchyně nebyla pro Vás tím pravým vykrmovacím programem. Napadá mne, teoretické „co by kdyby“… Kdyby už tehdy existoval někdo nadčasový a doporučil Vás vykrmovat ovocem a zeleninou a oříšky, přišla byste jim na chuť? Tíhla jste třeba jako dítě už k syrové stravě víc než ke knedlu zelu se šesti?
Je samozřejmě složité dnes přemýšlet, jaké by to bylo, kdyby... Vyrostla jsem v době, kdy se na mandarinky a banány stály před vánocemi  fronty :), takže  ovoce a zelenina byla  na talíři především v sezóně, tak jak se vypěstovalo. A já jsem je milovala vždycky, daleko více než knedlo zelo. Na poctivou českou kuchyni mě nikdy moc neužilo.
Pamatuji si, že jsem měla právě největší  radost,když se po revoluci objevily v obchodech s ovozelem nové druhy, které tady nikdo neznal. Připadala jsem si tehdy jako v ráji...


Asi jste nebyla ten typ, který měl celoživotní sen napsat kuchařku, nebo se mýlím? Jak k tomu vůbec došlo, že jste se rozhodla napsat kuchařku?
Já mám spoustu snů a vždycky jsem měla. Se psaním jsem začala už jako dítě, psala jsem si povídky a básničky. A při vaření, protože jsem nevařila nikdy podle receptů mě párkrát napadlo, že bych mohla své recepty sepsat, jenže jsem je vždy rychleji zapomněla. A tak u této stravovací změny to byla celkem výzva, protože mě to hodně baví a nějakou dobu jsem jídla připravovala více lidem, mimo jiné i mamince mého muže, které to zachránilo život. A mnoho mých přátel, kterým mé kulinářské kreace velmi chutnaly, mi říkalo, že bych měla něco napsat, protože si sami s přípravou nevěděli rady. Tak jsem se do toho pustila.

rozhovor1


Kuchařka je velmi nápaditá, má úžasné fotografie, které přímo lákají k nápodobě. Podle Vaší knihy jsem se inspirovala k mnoha receptům, ale málokdy jsem dodržela přesný postup. Zjistila jsem, že ingredience jsou neskutečně variabilní a že zelený krém vytvoříte jak z kešu, tak z avokáda, učarovaly mne ovocné zmrzliny tvořené z banánů a ovoce, které dodá svěžest…  Kde jste se poprvé inspirovala Vy? Kde jste se učila vitariánsky připravovat jídla?
A to je přesně to, co mě nejvíce těší. Recepty mají být především inspirací k vlastní tvorbě. Před dvaceti lety jsem si koupila všechny knihy Fit pro život a i ty, co vyšly od Normana Wolkera. Bylo to tenkrát celkem zjevení. V těchto knihách jsem se hodně inspirovala a o banánových zmrzlinách jsem se dověděla právě tam. Dělala jsem je svým dcerám v nejrůznějších variacích od malička. Před třemi lety, v počátcích mého vitariánství, jsem hledala inspiraci na zahraničních webech, nicméně jen v začátcích, protože je to opravdu velmi kreativní příprava, takže jsem měla brzy pocit, že fantazii se meze nekladou.


Psala jste si třeba ty své vymyšlené recepty? Své originální?
Zpočátku ne, ale vzhledem k tomu, že jsem byla brzy nadšená kreativitou a jídla mi chutnala, tak jsem začala. Druhý den jsem totiž již většinou nevěděla, co jsem do jídla použila za ingredience. Jsem velmi intuitivní při přípravě jídel a nejen tam...


Je nějaký recept, na který jste oprávněně pyšná, který Vás očaroval tím, jak báječně dopadl, když jste ho dokončila a ochutnala?
Nějaké jsou, ale já ani po napsání  kuchařky nic nepřipravuji  podle receptů, a když tak jen hodně přibližně, takže ani své recepty neopakuji. Jsem vždy nadšená ve chvíli, kdy se to povede a podruhé už to nikdy není stejné.


Jaký je zájem mezi českými nakladatelstvími o kuchařku ve stylu vitariánství?  Byla to těžká cesta nebo naopak překvapivě snadná?
Tvořím si svůj život a plní se mi mé sny. Proto se mi splnil i ten, že potkám skvělého nakladatele, který mi věřil. Vše se podařilo ke spokojenosti nás všech.
 

Když jako autorka poté držíte svou knihu poprvé v ruce, můžete mít různé pocity. Prostě – povedla se? Graficky, je podle Vašich představ? 
Pro mne je to úžasný výsledek mé vložené energie a času, který  jsem její  tvorbě věnovala.  A celou dobu předtím jsem všem říkala, že bude nejkrásnější, což pro mne je. Přinesla mi velkou radost a uspokojení. A ohlasy, které ke mně stále přicházejí, mi potvrzují, že to mělo velký smysl.

Rozhovor


Vyvstalo v průběhu práce na kuchařce někde místo, že jste musela nebo chtěla uhnout od prvotního záměru, myšlenky, nápadu… a vydat se trošku jiným směrem, něco přidat, něco ubrat?
Z nakladatelství mi občas nějaké nápady posílaly, ale vždy jen jako inspiraci. Nebyla jsem do ničeho tlačena. Naopak jsem si velmi cenila profesionálních rad, které mi především pan Kuchař poskytl, vzhledem k jeho mnohaletým zkušenostem. Jediné, co jsem nakonec po poradě změnila, byla úprava názvu. Původně jsem trvala na stejném názvu, jako má moje FB stránka "Živě a syrově".


A jak dlouho trvala realizace knihy? Od sepsání po vydání?
Asi dva roky.


Chystáte druhý díl? (řekněte, že anooooo)
Nějaké plány mám, a snů stále spousty, tak uvidíme :)


Děkuji za rozhovor a přeji si rozhodně další knihu! Další inspiraci!!!


Knihu Zdravě a syrově vydalo nakladatelství Eminent, 2014, www.eminent.cz

/www.eminent.cz/kniha.php?id_knihy=569


 

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit





Přihlášení

K21 se představuje

JUDr. JITKA LENKOVÁ


nar. 20. ledna 1963, obchodní manažerka, Kozoroh (a skoro Vodnář), ascendent ve Štíru,v čínském horoskopu Tygr (ten vodní, ze všech Tygrů nejhodnější), v indiánském Vydra

  • pochází z Tábora, žije ve středočeské obci Statenice, OSVČ, je hlavně publicistka, inzertní manažerka (a poradenství všeho druhu - nevíte si rady, zeptejte se tady :-) )
  • s K21 spolupracuje od 7. 7. 2017, protože tady prý může zúročit své pracovní zkušenosti ve prospěch dobré věci a ve společnosti skvělých lidí, to znamená v pohodě
  • zrovna teď se chystá druhý dotisk její knihy Tajemná místa Česka, takže to bude celkem náklad 11 tisíc výtisků, což je na naše poměry víc než slušné
  • Jitka je milovnicí koček, odchovala 4 koťata, která kočka prvorodička vrhla venku na zahradě a která tam také strávila první měsíc svého života (zastřešila je jako vykopávky). Jitka říká, že je zřejmě jediná, kdo pěstuje kočky na záhoně,což asi hovoří za vše
  • Jitky motto je jednoznačné: Karma je zdarma
  • navíc mé podnikatelské zásady: 1. jít cestou nejmenšího odporu, 2. priority - stanovovat, držet se jich a přehodnocovat, 3. zaměnitelnost
  • když v projektu jeden segment nefunguje nebo nevyjde, hledat náhradu, 4. udělej to hned!, 5. kdo se ani nepokusí, vzdává to rovnou
Banner

Partneři

Hledat

Mimísek 23

Čtěte také...

Fotograf Ondřej Prosický: „Nebaví mě zpracovávat fotografie, nejraději bych byl pořád venku a fotografoval.“

prosicky 200Tentokrát nám k rozhovoru kývl fotograf Ondřej Prosický, jehož fotografie můžete znát například z časopisu Koktejl či Příroda. Jaká zvířata rád fotí, kolik si bere s sebou vybavení a co se děje na jeho workshopech?

...

Nové komentáře

Facebook

Twitter


Literatura

Vraždy ve znamení hvězdy

vrazdy ve znameni hvezdy 200Středem zájmu slibného prozaika Františka Kalendy (* 1990) je historie ve spojení s detektivním příběhem, což mu v minulosti vyneslo nominaci na Cenu Jiřího Ortena. Tentokrát nás zavádí na dvůr Karla IV. a do ulic...

Divadlo

Ďáblice – po čertech povedená inscenace

dablice perexPoslední premiéra letošní divadelní sezóny přivedla na prkna Městského divadla ve Zlíně Ďáblici. One woman a two men show, kterou na jevišti rozehráli Hana Tomáš Briešťanská, Zdeněk Julina a Zdeněk Lambor.

Film

Jak probíhaly boje o smýšlení publika

Infoboj 200Každý režim, mocenské seskupení či nejšířeji civilizační okruh sleduje dva základní cíle: jednak hájí a vychvaluje sám sebe, jednak zlehčuje a odsuzuje případné protivníky, ať již je nachází ve svém vlastním prostoru, nebo mimo něj. Platilo to ...