Reklama
Banner

ROZHOVOR: Radmila Zrůstková

Rozhovor 200Radmila Zrůstková patří mezi první české autorky, které napsaly knihu o raw food, živé stravě.  Vitariánství bylo do nedávné doby neznámým pojmem a tato žena pojala tento styl stravování velmi tvůrčím způsobem. Její kuchařka je jedním slovem úžasná! Nápaditá tak, že inspiruje i nevitariány. A tak to podle mě má být! Propagaci živé stravy udělala paní Radka rozhodně velkou službu! Pojďme se ale podívat, jak těžká nebo lehká je cesta k takové kuchařce.

 


Radko, Vy jste v knize psala, že jste byla neduživé dítě, které nechtělo nijak moc jíst, česká kuchyně nebyla pro Vás tím pravým vykrmovacím programem. Napadá mne, teoretické „co by kdyby“… Kdyby už tehdy existoval někdo nadčasový a doporučil Vás vykrmovat ovocem a zeleninou a oříšky, přišla byste jim na chuť? Tíhla jste třeba jako dítě už k syrové stravě víc než ke knedlu zelu se šesti?
Je samozřejmě složité dnes přemýšlet, jaké by to bylo, kdyby... Vyrostla jsem v době, kdy se na mandarinky a banány stály před vánocemi  fronty :), takže  ovoce a zelenina byla  na talíři především v sezóně, tak jak se vypěstovalo. A já jsem je milovala vždycky, daleko více než knedlo zelo. Na poctivou českou kuchyni mě nikdy moc neužilo.
Pamatuji si, že jsem měla právě největší  radost,když se po revoluci objevily v obchodech s ovozelem nové druhy, které tady nikdo neznal. Připadala jsem si tehdy jako v ráji...


Asi jste nebyla ten typ, který měl celoživotní sen napsat kuchařku, nebo se mýlím? Jak k tomu vůbec došlo, že jste se rozhodla napsat kuchařku?
Já mám spoustu snů a vždycky jsem měla. Se psaním jsem začala už jako dítě, psala jsem si povídky a básničky. A při vaření, protože jsem nevařila nikdy podle receptů mě párkrát napadlo, že bych mohla své recepty sepsat, jenže jsem je vždy rychleji zapomněla. A tak u této stravovací změny to byla celkem výzva, protože mě to hodně baví a nějakou dobu jsem jídla připravovala více lidem, mimo jiné i mamince mého muže, které to zachránilo život. A mnoho mých přátel, kterým mé kulinářské kreace velmi chutnaly, mi říkalo, že bych měla něco napsat, protože si sami s přípravou nevěděli rady. Tak jsem se do toho pustila.

rozhovor1


Kuchařka je velmi nápaditá, má úžasné fotografie, které přímo lákají k nápodobě. Podle Vaší knihy jsem se inspirovala k mnoha receptům, ale málokdy jsem dodržela přesný postup. Zjistila jsem, že ingredience jsou neskutečně variabilní a že zelený krém vytvoříte jak z kešu, tak z avokáda, učarovaly mne ovocné zmrzliny tvořené z banánů a ovoce, které dodá svěžest…  Kde jste se poprvé inspirovala Vy? Kde jste se učila vitariánsky připravovat jídla?
A to je přesně to, co mě nejvíce těší. Recepty mají být především inspirací k vlastní tvorbě. Před dvaceti lety jsem si koupila všechny knihy Fit pro život a i ty, co vyšly od Normana Wolkera. Bylo to tenkrát celkem zjevení. V těchto knihách jsem se hodně inspirovala a o banánových zmrzlinách jsem se dověděla právě tam. Dělala jsem je svým dcerám v nejrůznějších variacích od malička. Před třemi lety, v počátcích mého vitariánství, jsem hledala inspiraci na zahraničních webech, nicméně jen v začátcích, protože je to opravdu velmi kreativní příprava, takže jsem měla brzy pocit, že fantazii se meze nekladou.


Psala jste si třeba ty své vymyšlené recepty? Své originální?
Zpočátku ne, ale vzhledem k tomu, že jsem byla brzy nadšená kreativitou a jídla mi chutnala, tak jsem začala. Druhý den jsem totiž již většinou nevěděla, co jsem do jídla použila za ingredience. Jsem velmi intuitivní při přípravě jídel a nejen tam...


Je nějaký recept, na který jste oprávněně pyšná, který Vás očaroval tím, jak báječně dopadl, když jste ho dokončila a ochutnala?
Nějaké jsou, ale já ani po napsání  kuchařky nic nepřipravuji  podle receptů, a když tak jen hodně přibližně, takže ani své recepty neopakuji. Jsem vždy nadšená ve chvíli, kdy se to povede a podruhé už to nikdy není stejné.


Jaký je zájem mezi českými nakladatelstvími o kuchařku ve stylu vitariánství?  Byla to těžká cesta nebo naopak překvapivě snadná?
Tvořím si svůj život a plní se mi mé sny. Proto se mi splnil i ten, že potkám skvělého nakladatele, který mi věřil. Vše se podařilo ke spokojenosti nás všech.
 

Když jako autorka poté držíte svou knihu poprvé v ruce, můžete mít různé pocity. Prostě – povedla se? Graficky, je podle Vašich představ? 
Pro mne je to úžasný výsledek mé vložené energie a času, který  jsem její  tvorbě věnovala.  A celou dobu předtím jsem všem říkala, že bude nejkrásnější, což pro mne je. Přinesla mi velkou radost a uspokojení. A ohlasy, které ke mně stále přicházejí, mi potvrzují, že to mělo velký smysl.

Rozhovor


Vyvstalo v průběhu práce na kuchařce někde místo, že jste musela nebo chtěla uhnout od prvotního záměru, myšlenky, nápadu… a vydat se trošku jiným směrem, něco přidat, něco ubrat?
Z nakladatelství mi občas nějaké nápady posílaly, ale vždy jen jako inspiraci. Nebyla jsem do ničeho tlačena. Naopak jsem si velmi cenila profesionálních rad, které mi především pan Kuchař poskytl, vzhledem k jeho mnohaletým zkušenostem. Jediné, co jsem nakonec po poradě změnila, byla úprava názvu. Původně jsem trvala na stejném názvu, jako má moje FB stránka "Živě a syrově".


A jak dlouho trvala realizace knihy? Od sepsání po vydání?
Asi dva roky.


Chystáte druhý díl? (řekněte, že anooooo)
Nějaké plány mám, a snů stále spousty, tak uvidíme :)


Děkuji za rozhovor a přeji si rozhodně další knihu! Další inspiraci!!!


Knihu Zdravě a syrově vydalo nakladatelství Eminent, 2014, www.eminent.cz

/www.eminent.cz/kniha.php?id_knihy=569


 

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit

Přihlášení

Nechte si poradit...

Jaká kniha, divadlo, koncert či jiná akce by našim čtenářům neměly uniknout?

KVĚTOSLAVA ENGLEROVÁ

knihovnice obce Statenice

Kniha:


JAN BAUER - KLASIKOVÉ V NEDBALKÁCH

Kniha Klasikové v nedbalkách aneb Za kulisami českého 19. století z pera Jana Bauera mě oslovila hlavně tím, co jsme se ve škole o našich slavných klasicích neučili. Všeobecně je známo, že život těchto osobností byl plný bídy, ústrků a jedním slzavým údolím. O tom, že to byli také lidé z masa a kostí s lidskými chybami, se ve škole neučilo. Jejich životopisy nelze shrnout do pouhého soupisu děl. Víte, že Mácha hovořil většinou německy, že Palacký napsal Dějiny národa českého nejprve německy, že Dobrovský, Rettigová a Světlá se museli učit češtinu až v dospělém věku? A s češtinou bojoval i Josef Mánes. Nejvíce mě zaujal příběh Karla Havlíčka Borovského, který byl pasován na národního mučedníka. Havlíček byl r. 1851 odvezen do tyrolského Brixenu. V kouzelné alpské krajině byl ubytován v luxusním hotelu, kde se zastavovali i příslušníci habsburského panovnického rodu. Český novinář zde měl zajištěnou plnou penzi a mohl k sobě zvát manželku i dceru. V květnu 1852 se za Havlíčkem rozjela i jeho rodina. Cestovní výlohy ve výši 150 zlatých jim zaplatilo pražské policejní ředitelství. Nato si Havlíček pronajal domek se zahradním altánem s krásnou vyhlídkou. Veškeré jídlo jim nosili z luxusního hostince. Kromě toho dostával náš novinář od rakouského ministra vnitra ročně 500 zlatých, které mu byly vypláceny pravidelně v měsíčních splátkách, aniž musel něco dělat. Pravdou ale je, že byl Havlíček pod stálou policejní kontrolou. A takových zajímavých příběhů je tu mnohem víc. Kniha vystihuje zajímavosti ze života našich klasiků čtivou formou bez bulvární příchutě a nesnižuje přitom význam osobností, které hrají zásadní roli v našem národním kulturním fondu.

Banner

Partneři

Čtěte také...

Therion: “Jako vždy bude velkým potěšením u vás hrát”

therion 200Tento vzkaz nám předává Christofer Johnsson ze švédské metalové skupiny Therion. Ta je headlinerem festivalu Made of Metal, který se koná 15. až 17. srpna v Hodoníně. Přivezou si novou zpěvačku...

Nové komentáře

Facebook

Google+

Twitter


Týden knihoven 2015 aneb Zažijte knihovnu jinak

skip200Svaz knihovníků a informačních pracovníků vyhlásil na první říjnový týden 19. ročník  kampaně Týden knihoven. Motto letošního ročníku je Zažijte knihovnu jinak.

...
Na palubě Lodi Tajemství 2013

divadlo bratri formanu 200Divadlo bratří Formanů a Divadlo AQUALUNG vás zvou Na palubu Lodi Tajemství 2013! Loď Tajemství vyplouvá 21. května z Rašínova nábřeží na Výtoni (mezi Palackého a ž...

Snímek MUSTANG (režie Deniz Gamze Ergüvenová) má nominaci na Oscara

MUSTANG200Film Mustang režisérky Deniz Gamze Ergüvenové, který byl vybrán, aby oficiálně reprezentoval Francii na Oscarech, dnes postoupil mezi pět snímků nejužšího výběru na cenu Americké filmové akademie v kategorii Nejlepší zahraniční film. Oscarová ceremo...

Precedens: s Bárou i bez

PRECEDENS-30-let-200Výběrové album Precedens 30 let zachycuje vývoj jedné z důležitých kapel české rockové historie. Devatenáct písní pochází ze sedmi řadových desek a zároveň svádí k zamyšlení, jak je možné, že značka spojená s pnutím silných osobností přež...