Festival světel rozzáří Český Krumlov

Festival světel rozzáří Český Krumlov

Tisk

Krumlov 200Český Krumlov se počátkem září stane předposlední zastávkou festivalu Czech The Light, který od dubna do října zdobí pět českých a moravských měst světelnými instalacemi a videomappingem. Navazuje na loňský úspěšný první ročník Festivalu světel SIGNAL v Praze. Organizátoři program rozšířili a vydali se i do dalších měst. Krumlov je jediným místem v jižních Čechách, které bude tento putovní festival hostit. Hra světel rozzáří 5. a 6. září celkem šest míst v centru. Do Českého Krumlova doputuje akce z Kutné Hory, Brna a Olomouce, poté v říjnu vyvrcholí v Praze. Do historických měst přiváží ukázky moderního audiovizuálního umění s cílem zprostředkovat divákům originální kulturní zážitek.


V Krumlově lidé uvidí například Žárovkový mrak z tisíců starých žárovek, což je svítící oblak, s nímž si lze hrát – rozsvěcet a zhasínat ho díky desítkám lampičkových šňůr. V synagoze bude viset Uranium Figure od známého designéra Ronyho Plesla, což je světelná plastika složená z 35 zářících trubic ze zeleného uranového skla. V městském parku vyroste Dům stínů od Františka Skály, na němž slunce ve dne tvoří barevné efekty a v noci se mění na zářící krystal, na jehož stěnách se odehrává stínové divadlo. V uličce za Egon Schiele Art Centrem se rozzáří Slunce od Josefa Šafaříka a fasádu radnice ozdobí videomapping nazvaný ArchiBio od Andreje Boleslavského, který odhaluje krásu mikroskopických světů. Předzvěstí dvoudenní části festivalu bude v Českém Krumlově 30. srpna malování světlem, při němž si budou moci rodiny s dětmi pořídit i netradiční fotografie, a festival pak doprovodí také workshop.

Krumlov1


Rozhovor s Romanou Wišniewski z organizačního týmu festivalu:
•    Proč jste při výběru českých a moravských měst zvolili právě Český Krumlov?
Když jsme spolu s agenturou CzechTourism tvořili projekt, tak jsme hledali města, která by byla zajímavá jak svojí polohou, tak kulturním životem i historií. Jedním z kritérií se stalo i to, jestli je město na seznamu kulturního dědictví UNESCO, což je z našeho pohledu značka, která má zvuk i za hranicemi naší země. Výběrem prošla Praha jako místo konání festivalu světla Signal, dále Kutná Hora, Olomouc, Brno a právě Český Krumlov.
•    Uvažovali jste na jihu Čech i o jiných městech? Pokud ano, čím Krumlov vyhrál?
Na jihu Čech byl Český Krumlov naprosto jasným favoritem právě vzhledem k tomu, že je na seznamu UNESCO. Cílem našeho projektu je i zvýšení návštěvnosti jednotlivých měst ze zahraničí a Krumlov se chlubí jedinečnou infrastrukturou pro turisty s bohatou nabídkou jedinečných památek, ubytování i stravování.
•    Je v kolekci ostatních měst, která jste si letos vybrali, něčím specifický?
Český Krumlov vyniká mezi ostatními městy polohou v krásných jižních Čechách, velikostí a především geniem loci. Ze všech měst, kde se náš event objevil, je zdaleka nejmenší, ale ze strany turistů patří mezi nejnavštěvovanější cíle v celé ČR. My jsme díky úžasné spolupráci se zástupci města dostali jedinečnou šanci oživit našimi instalacemi tzv. třetí meandr, tedy část řeky, která je spojena s osobnostmi, jako jsou Egon Schiele či Seidelovi.
•    Chystáte pro Krumlov něco speciálního?

Krumlov2


Ze zkušenosti víme, že nejoblíbenější instalací je interaktivní MRAK od kanadských autorů Caitlind Brown & Wayna Garretta. Jeho fotografie se postupně stala "tváří" loňského festivalu Signal a velké úspěchy sklízí i v rámci akcí CZECH THE LIGHT. V Krumlově se na ni můžete těšit na náplavce v ulici Hradební.


www.czechthelight.cz. 


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Yvona Žertová

yvon 200V říjnu letošního roku načne režisérka Yvona Žertová jedenáctý rok s Toboganem. Zdalipak oslavili s moderátorem Alešem Cibulkou své desetiletí? I na to jsme se paní režisérky zeptali.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

FESTKA představuje kolo s příběhy Franze Kafky

kafka200Firma Festka vyrábí v Praze špičková karbonová silniční kola. Za více než deset let své existence se dostala do celosvětového povědomí díky své jedinečné výrobní technologii a originálnímu grafickému designu. Nejvyšší úroveň designu a zákaznického serv...


Literatura

„Žižkov je fakt dobrej“

vsichni-sou-trapny 200V nakladatelství HOST vyšla kniha Simony Bohaté s názvem Všichni sou trapný pojednávající o radostech a strastech pražského Žižkova v časech normalizace.

 

...

Divadlo

Zlínské divadlo součástí celosvětového unikátního projektu na podporu Běloruska

Urazeni200Městské divadlo Zlín se jako první v České republice zapojí do scénických čtení současné běloruské hry Uražení. Bělo/R/usko. Akce je součástí celosvětového projektu Insulted. Belarus(sia) Worldwide Readings. Jde o vyjádření podpory a sounáležitosti...

Film

Jarní smršť České televize: Dokument a publicistika

smrst200V první části našeho třídílného seriálu nazvaného „Jarní smršť České televize“ jsme představili stěžejní novinky z české a zahraniční hrané tvorby, jež se na kanálech České televize v současnosti již objevují, nebo jejich čas teprve přijde. V tomto díle...