Šporkův Kuks místo, které stojí za to navštívit

Šporkův Kuks místo, které stojí za to navštívit

Tisk

Kuks 200Kuks je vesnice v okrese Trutnov, v údolí horního toku řeky Labe asi 6 km severně od Jaroměře. Místo je pozoruhodné především částečně zachovalými barokními lázněmi a hospitalem z přelomu 17. a 18. století; rozsáhlou sochařskou výzdobu realizoval Matyáš Bernard Braun.

 


Kuks je spojován s osobností Františka Antonína Šporka, významného mecenáše umění přelomu 17. a 18. století. Jedná se o jednu z nejzajímavějších postav českého baroka. Právě Šporkovou zásluhou vznikl na Kuksu pravý ostrov barokního umění, inspirovaný mnoha evropskými vzory. Kulturní aktivity hraběte Šporka byly neobyčejně bohaté. Málokterý šlechtic své doby se mohl pochlubit vydáním více jak 150 knih a tisků náboženského a filosofického obsahu, často překladů z francouzské literatury.
Špork měl vlastní ryteckou dílnu. Vedl bohatý společenský život; v Kuksu jej navštěvovali mnozí významní literáti.


Samostatnou kapitolou je hudba šporkovského kulturního okruhu, která dosahovala evropské úrovně. Po mnoho let vydržoval stálou operní scénu, která působila v Kuksu a jeho pražském paláci. Tento soubor, složený převážně z italských hudebníků, provedl premiéry několika Vivaldiho oper.

Kuks1


Co se zachovalo z bývalých lázní


Rozsáhlý barokní komplex dal postavit majitel zdejšího panství František Antonín Špork v letech 1692–1724. Ze zámku a lázní na levém břehu Labe se do dnešní doby dochovalo pouze kaskádové schodiště k Labi a hostinec U Zlatého slunce.
Na pravé straně Labe se dochoval hospital s kostelem Nejsvětější Trojice, postavený v letech 1707–1712 podle projektu italského architekta Giovanniho Battisty Alliprandiho.
V kostele je řada vynikajících obrazů, dříve připisovaných Petru Brandlovi; v kryptě je hrobka Šporkovy rodiny.
Hospital, původně určený pro vojenské vysloužilce ze Šporkových panství, spravoval řád Milosrdných bratří. Nyní je ve správě Národního památkového ústavu. Zdejší expozice je věnována nejen zakladateli Kuksu hraběti Šporkovi, ale také baroknímu umění a lékárenství. Sídlí zde České farmaceutické muzeum Univerzity Karlovy.
Na terase před hospitalem je ojedinělá galerie alegorických soch barokního sochaře Matyáše Bernarda Brauna z let 1715-1718, zobrazující 12 ctností a 12 neřestí. Originály jsou umístěny v bývalém hlavním nemocničním sále hospitalu; na terase jsou jejich kopie. Další sochy jsou v barokní zahradě hospitalu.


Braunův lesní Betlém - ojedinělá galerie pod širým nebem
Západně od Kuksu vyrostl v lese tzv. Betlém, jedinečný doklad mistrovství M. B. Brauna. Tvoří ho skupina reliéfů, které nemají v oblasti barokního sochařství v Evropě obdoby. Matyáš Bernard Braun, jeden z  nejvýznamnějších sochařů baroka v Čechách, žijící v letech 1684 až 1728 se narodil v Tyrolsku. Seznámení s hrabětem Šporkem bylo v Braunově životě významnou událostí. Špork v roce 1712 Braunovi zadal sochařskou výzdobu svého sídla na Kuksu. Zde jeho dílna v několika etapách vytvořila celé soubory i jednotlivé sochy. Zakladatelem a mecenášem byl hrabě Špork. Plastiky vytvořil Matyáš Bernard Braun se svými pomocníky, mezi nimiž byli přední sochaři pozdního baroka v Čechách. Díla jsou vytesána do skal a to jim zajišťuje mimořádné postavení v evropském sochařském umění 18. století. Již více jak čtvrt tisíciletí návštěvníci obdivují monumentální plastiky, které vyprávějí o svém geniálním tvůrci. Škoda, že z původního areálu vlivem nejrůznějších okolností zůstalo jen torzo.

Kuks2

Na domácí regionální speciality do Šporkova mlýna
Šporkův mlýn se nachází na levém břehu Labe mezi Kuksem a Braunovým betlémem. Nedaleko mlýna je i nově obnovena Křížová cesta nebo rozložení soch v bývalém lomě přímo ve vsi. Mlýn byl postaven na přelomu 16. a 17. století u řeky Labe.  Dne se zde však už netočí mlýnské kolo, ale dobré pivo v místní restauraci. Nově zrekonstruovaná budova nabízí kromě restaurace s domácí kuchyní také ubytování v deseti pokojích s celkovým počtem 30 lůžek. Smutný konec honosných lázní
Po velké povodni v roce 1740 byly zničeny zdejší minerální prameny a lázně už neplnily svůj účel. Do Kuksu jezdit lázeňští hosté. Kdysi honosné lázně upadaly v zapomnění.
V obci Kuks se pravidelně koná festival barokní hudby, divadla a tance Theatrum Kuks a Hudební léto Kuks.

Foto: archiv autora


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Na jevišti si mohu v bezpečném prostoru prožít spousty příběhů. Obohacuje mě to

archiv Tereza RychláPZpěvu věnuje od dětství a velice brzy ji také okouzlilo divadlo, které se stalo její vášní. „Když se to pak poštěstí, že je divadlo spojené ještě se zpěvem, tak jsem úplně ve svém živlu a zažívám ve své práci obr...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Šmarjápano, takovou dálku
ImageZdeněk Troška je dobrý vypravěč. Taky jistě vypráví rád, hlavně o jídle. Jeho veselé historky opravdu stojí za to. S Michalem Herzánem putují po České republice se zájezdovým představením a ší...

Z archivu...


Literatura

Rozchodové řízení. WTF? Český crazy thriller!

rozchodove-rizeni-perexPánové, co byste dělali, kdybyste se dozvěděli, že si vaše bývalá (o kterou však stále stojíte) bude za pár týdnů brát někoho jiného? A dámy, jak byste reagovaly na demonstrativní únos přímo od oltáře (poté, co jste ostentati...

Divadlo

Herec Jan Mazák oslaví životní jubileum

Jan Mazak200Nezaměnitelný hlas a soustředěné herectví – to jsou typické znaky Jana Mazáka, který ve čtvrtek 30. června 2022 oslaví své šedesáté páté narozeniny.

...

Film

Skleněný pokoj: Jednoduchost, funkčnost a mnoho světla

Skleneny pokoj perexKdysi, při návštěvě Brna, jsem měla tu čest, vidět vilu Tugendhat v jarním období. Tehdy jsem ještě nevnímala detaily, ale i tak ve mně zůstalo slovo „funkcionalismus“ viset dosud, a vila je jeho první asociací v mé mysli. Jmenuje s...