Bratření poezie a hudby v podání sourozenců Miroslava a Vladimíra Václavkových se odehraje v šumperské knihovně

Bratření poezie a hudby v podání sourozenců Miroslava a Vladimíra Václavkových se odehraje v šumperské knihovně

Tisk

bratreni perexBratření je název autorského podvečera poezie a hudby, který připravuje Městská knihovna v Šumperku na čtvrtek 22. května. Vystoupí v něm bratři Miroslav a Vladimír Václavkovi, výjimečné osobnosti současné literární i hudební scény.

 

 



„Narodili se v Rýmařově, patří k výrazným postavám spjatým s oblastí jesenických hor a podhůří, jejich význam však regionální úroveň přesahuje,“ uvedla Kamila Šeligová z Městské knihovny Šumperk.
Starší Vladimír patří k předním osobnostem české alternativní hudební scény. Mladší bratr Miroslav, jenž žije v Šumperku, na sebe upozornil především poetickou knihou vzpomínek na dětství Člunky.
„Svými texty doprovází hudbu bratra Vladimíra, ale také skupin Bluesberg a Hynkovy Zámky. V nakladatelství Knižní klub mu letos vyšel válečný román Železné včely,“ upřesnila Šeligová.
Kromě prózy Miroslav Václavek píše také básně, které publikoval v antologiích Ptáci z podzemí a Míjím se s měsícem i v literárním časopise Divoké víno. Český rozhlas knize Člunky věnoval pořad z cyklu Setkání s literaturou, svou tvorbu představil také v České televizi, Divadle Husa na provázku i na festivalu Krylonoce.

bratreni plakat

Autorem plakátu je Petr Válek.

„Hudba Vladimíra Václavka je a vždycky byla něčím jiná, nekompromisně silná. Jeho hudební začátky jsou spojeny s Ivou Bittovou a Pavlem Fajtem. Založil s nimi legendární skupinu Dunaj,“ připomněla Šeligová.
Jako kytarista a zpěvák se Vladimír Václavek uplatnil také v hudebních formacích E, Rale, V.R.R.M., Theatre Royal, Čikori, Klar a dalších. Dvě alba, na nichž se podílel, obdržela cenu Anděl Akademie populární hudby. Legendární Bílé inferno získalo cenu hudebních kritiků i Zlatou desku.

bratreni Vaclavek

Vladimír Václavek

Poeticko-hudební setkání s bratry Václavkovými se odehraje v šumperské knihovně ve čtvrtek 22. května od 18 hodin. Vstupné stojí 50 korun.

Foto Městská knihovna Šumperk


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Martin Stručovský: „Psaní knihy byla jedna z věcí, která mě držela nad vodou.“

martin strucovsky 200Martinu Stručovskému vyšla letos v nakladatelství Motto detektivka s názvem Bez duše. V příběhu figuruje postava knihkupce Matěje Mlynáře a také Jindřichův Hradec. Jak to vše souvisí s autorem? Co mají společného? To vše a mno...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Kultura v bytě: i reklamní předměty vám ho mohou dozdobit…

byt 200Ač tomu nemusíte věřit, domov vám mohou zútulnit i reklamní předměty – musí být ale praktické, funkční a vkusné. Nejlépe takové, aby logo nebylo vidět na první pohled. Jak na to, radí paní Martina, která má dlouholetou praxi s výrobou reklamních a dárkov...

Z archivu...


Literatura

Svět knihy 2012: Felix Francis: „Buduji odkaz mého otce.“

altOd besedy s britským spisovatelem, synem Dicka Francise jsem právem očekávala hodně. Očekávání byla bez chybičky naplněna!

 

...

Divadlo

V Divadle Polárka budou mít všech 5 pohromadě

polarka 200Brněnské divadlo pro děti a mládež, Divadlo Polárka, oznámilo dramaturgický plán na sezónu 2022/2023. Pro ně to bude už 25., takže se rozhodli ukázat, že mají všech pět pohromadě.

...

Film

Ženy v běhu pobaví i dojmou

ženy v běhu 1

Komedie mají v našich končinách dlouhou tradici. Bohužel v poslední době vychází celá řada špatných zástupců tohoto žánru, které se nebojím nazvat až za trapné. Naštěstí se čas od času objeví i snímek, který má naději...