Zámek Loučeň na cestě časem a v boji o návštěvníky - program roku 2014

Zámek Loučeň na cestě časem a v boji o návštěvníky - program roku 2014

Tisk

Loucen perexPrvní dochovaná zmínka o tomto objektu je z roku 1223. Na tehdy ještě tvrzi Loučeň se střídá mnoho majitelů z nižší šlechty a to až do roku 1623, kdy ji kupují Valdštejnové. Od roku 1704 do roku 1713 dochází k vybudování současného barokního zámku. Poté umírá poslední dědička rodu Valdštejnů a zámek získává rod Fürstenberků. Následně se pány na Loučeni stávají Thurn-Taxisové, kteří rozšiřují zámek o další budovy a anglický zámecký park. Loučeň navštěvují takové osobnosti jakými jsou například císař František I., ruský velkokníže Konstantin, německý básník Rainer Maria Rilke, spisovatel Mark Twain a hudební skladatel Bedřich Smetana.

 

Nejdéle žijícím majitelem zámku a celého panství byl Alexander Jan Vincent Thurn-Taxis (1851-1939), kterému zámek sloužil jako rodinná rezidence a sídlo správy rozsáhlých majetků (zemědělské dvory, lesy, cukrovary, cihelny, palírny, železnice atd). Alexander Thurn-Taxis byl jedním z největších akcionářů automobilky Laurin a Klement a jeho syn Erich Thurn Taxis byl prvním předsedou správní rady.

Smrt Alexandra Thurn-Taxise předznamenala další osudy celého zámku Loučeň. Jeho dědic, vnuk Luigi Alexander o své zděděné panství přišel na základě Benešových dekretů. V závěru 2. světové války byly interiéry zámku zpustošeny a vyrabovány sovětskou armádou a následně i místním obyvatelstvem. Zástupci místního národního výboru poté ze zámku odvezli poslední zbytek inventáře a budovu převzalo ministerstvo dopravy jako rekreační a výukové středisko pro své zaměstnance. Od roku 1959 až do roku 1968 sloužil zámek jako železniční učiliště s internátem. V parku se konaly dětské tábory. Po roce 1968 se stal uživatelem zámku Dopravní institut, který ho využíval jako vzdělávací středisko pro střední a vyšší kádry.

zamek-loucen-01

Až na prahu nového tisíciletí, konkrétně roku 2000 se vlastníkem zámku stává LOUČEŇ a.s. S novou vizí zpřístupnit areál veřejnosti a v přilehlé budově úřednického domu provozovat hotel.

Díky dotacím z fondů EU proběhla zásadní rekonstrukce celého areálu a od 7.7.2007 je zámek zpřístupněn s nově vybudovanou expozicí, do níž se vracejí i některé kusy původního mobiliáře, a labyrintáriem v zámeckém parku.

ZÁMEK LOUČEŇ V BOJI O NÁVŠTĚVNÍKA

LOUČEŇ a.s. vsadila na možnost oslovit potenciální návštěvníky hned několika podněty najednou.

Nabízí expozici v interiéru zámku, která dává možnost nahlédnout do života bývalých majitelů a osobností, které se na zámku objevily. Průvodce je na Loučni vždy v roli kostýmované postavy, prohlídky jsou doplněny o autentické předměty, dobový nábytek a videoprojekce. Expozice na zámku s tematicky zaměřenými a zábavnými výklady profesionálních průvodců představuje interaktivní poutavou prohlídku a poučnou procházku po zámeckých komnatách, kde dveře hostům otevírá komorník, Jeho jasnosti nebo dokonce častokrát i sama předsedkyně představenstva Ing. Kateřina Šrámková, v roli Bílé paní Terezie Berkové z Dubé, manželky majitele loučeňského panství v dobách před Bílou horou.

Loucen bila pani

Jako variantu ke klasickým prohlídkám se pro malé děti pořádají již několik let specializované dětské prohlídky, tzv. pro dětská ouška. Novinkou, i když ne nejžhavější, jsou velmi oblíbené čokoládové prohlídky, díky kterým se povedlo „naplnit“ prohlídky v dobu, která dříve byla mimo okraj zájmu. Tyto čokoládové prohlídky, při kterých se o čokoládě mluví a čokoláda se také ochutnává, se konají pravidelně v 17 hodin.

Zástupci zámku Loučeň stáli při zrodu a přípravě projektu „Otevřte 13. komnatu“, který letos již třetí turistickou sezonu běží úspěšně na celkem 10 památkových objektech v celé ČR. Jedná se o projekt, při kterém se poprvé společně potkaly státní, městské, církevní a soukromé památky.

Návštěvníci, kteří chtějí odhalit tajemství třinácté komnaty na libovolné ze zapojených památek, obdrží při své první návštěvě cestovatelský pas a za návštěvu prohlídky s tajemnou postavou (kat, Bílá paní, duch, Lotrando nebo třeba žokejka Lata) získají klíč do pasu. Po nasbírání 7 klíčů mohou návštěvníci vstoupit do 13. komnaty, kde odhalí tajemství a jsou pasováni do Řádu strážců tajemství 13. komnaty. Tato cestovatelská hra, která je určena primárně rodinám s dětmi od 8 do 12 let, za první 2 sezony přilákala přes 45 000 návštěvníků a Zámek Loučeň představuje cca 20% na celkové návštěvnosti.

Loucen p

Kromě toho zámek nabízí možnost přespat pod zámeckou střechou v hostinském křídle, kde se nacházejí apartmány v historickém stylu, jako další varianta je ubytování v atraktivních interiérech zámeckého hotelu s wellnessem a bazénem. Hosté se mohou v jakoukoliv denní dobu posilnit v místním restaurantu Maxmilián s originální nabídkou pokrmů nebo v samoobslužné restauraci Vtipná kaše.

Gastronomické zážitky jsou jedním z pilířů nabídky zámeckého areálu. V letních měsících je možné zapůjčit si piknikový koš, se kterým mohou nejen páry, ale i celé rodiny trávit neopakovatelné chvíle v zámeckém parku, případně si zapůjčit rodinný gril jako doplněk k tomuto koši.

Zámek Loučeň má chráněné ochranné známky svých pokrmů ČÁPY S MÁKEM a FTIPNÁ KAŠE. Jsou to oblíbené pochoutky se silnou vizuální prezentací a prodávají se také v rámci pobytových balíčků nebo v kombinaci se vstupenkou do zámeckého parku. Jenom čápy s mákem ochutnalo již přes 15 000 návštěvníků od roku 2010.

Na své si přijdou i mladí návštěvníci, kteří mohou navštívit místní rozsáhlé labyrintárium, zajezdit si v elektrických autech, nebo si zaskákat na trampolíně. Pro sportovně zaměřené hosty je připraven jogging v parku, ruské kuželky, pétanque nebo lanové centrum. Pro budoucí novomanžele lze uspořádat svatbu na přání, včetně hostiny nebo projížďky kočárem. Pro firemní subjekty jsou k dispozici kongresové prostory, včetně možnosti několikadenního soustředění v zámeckém areálu. Brány zámku zůstávají, jako v jednom z mála českých objektů, otevřeny téměř nepřetržitě i v zimním období, kdy je otevírací doba jen o něco zkrácena.

Loucen serm

V důsledku klesajícího trendu návštěvnosti českých památek vedení zámku do budoucna plánuje tzv. „věrnostní program“, jehož úkolem bude nabídnout pravidelným hostům možnost výhry prémiové služby z nabídky zámeckého komplexu. Akciová společnost LOUČEŇ bude pravidelně informovat o připravovaných akcích na zámku prostřednictvím  médií.

PŘIPRAVOVANÉ AKCE PRO ROK 2014

Zámek Loučeň pořádá pravidelné tématické celodenní akce, zpravidla první sobotu v měsíci, jejichž cílem je motivovat návštěvníky k opakovanému návratu na zámek.

3. května
Hra na baroko
11.května
Svátek matek, maminky mají vstup zdarma
7. června
Zámecké pohádky ke Dni dětí
15. června
Den otců, tátové mají vstup zdarma
5. července
Narozeniny zámeckých labyrintů pro prince a princezny
2.srpna
V zdravém těle zdravý duch
9.srpna
Hudební festival Thurn-Taxis / koncert v zámecké kapli
30.srpna
Hradozámecká noc v retrostylu
4.října
Labužnické slavnosti
1.listopadu
Svatohubertské slavnosti
15.listopadu
Svatomartinské posvícení
29.listopadu
Zahájení adventu s křestem největšího adventního věnce v Čechách
31. prosince
Silvestr v jednu, první v Čechách a jediný v Evropě

www.zamekloucen.cz

Na přípravě a propagaci těchto velkých rodinných dnů spolupracujeme partnery:

EFKO – Karton, s.r.o. / IGRÁČEK
Billa Bonus club
MERKUR stavebnice
Mlékárna Valašské Meziříčí
Velkoobchod hračky Eden
Královský klub Bambule
Sunar
Všeobecná zdravotní pojišťovna České republiky
Pilsner Urquell


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor s odvolaným ředitelem kroměřížského Domu kultury Jiřím Králíkem

Kralik perexNa webu Kultura21.cz se snažíme věnovat aktuálním tématům a rádi dáváme prostor lidem, aby se mohli vyjádřit. Proto jsme k rozhovoru vyzvali pana Jiřího Králíka, který byl Radou města Kroměříž odvolán z postu řed...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Nejen včely medonosné je třeba chránit

jak zachanit vcely 200Jak zachránit včely se dozvíte díky stejnojmenné knize, která vyšla v nakladatelství Kazda.

...

Z archivu...


Literatura

Prázdniny s dráčkem odhalují, jak to bylo a je s brontosaury

200lMalému Vojtovi začínají prázdniny. Dneska byl naposledy ve školce, od září z něho bude školák. S tím si teď starosti dělat nemusí, musí totiž balit, protože se jede za babičkou a dědou – a taky trochu za králíky, psem, kozou, prasetem… prostě jede se na ves...

Divadlo

Městské divadlo Brno představuje tituly pro sezónu 2022/2023

mdb 200Stanislav Moša, ředitel MdB říká, že si pro diváky v sezóně 2022/2023 připravili 9 nových inscenací a myšlenky na jejich konečnou podobu je už nyní naplňují krásným očekáváním. Čtyři z nich se odehrají na Hudební scéně a pět pak na Činoherní. Dvě z nich se ...

Film

Horyzonty, festival dobrodružných filmov

200filmFestival dobrodružných filmov sa konal od 14. do 16. novembra v priestoroch Kultúrneho a Metodického centra v Trenčíne. Bohatý program pre návštevníkov pripravili manželia Dutkoví, ktorí ho organizovali spolu s predsedom Trenčianskeho samosprávneho kr...