Velikonoční tradice ožijí v šumperském muzeu už na Zelený čtvrtek

Velikonoční tradice ožijí v šumperském muzeu už na Zelený čtvrtek

Tisk

velikonoce sumperk perexUplést si pomlázku, ozdobit kraslici, upéct perníček nebo vyrobit dekorace budou moci návštěvníci Velikonoc v muzeu. Dozvědí se zajímavosti o původu svátků, jejich křesťanské tradici i o tom, proč Velikonoce putují v kalendáři. Především si však sami vyzkoušejí, co v minulosti zvládl každý kluk i holčička.

 

 


Oblíbená jarně prázdninová akce se odehraje na Zelený čtvrtek 17. dubna ve všech prostorách Vlastivědného muzea v Šumperku. V případě příznivého počasí děti i dospělí příznivci lidových zvyků obsadí také venkovní dvůr.

„O Velikonocích se prolínají dvě tradice. Je to oslava jara jako obnovení života přírody i křesťanský příběh o zmrtvýchvstání Ježíše Krista,“ objasňuje Mária Kudelová, etnografka Vlastivědného muzea v Šumperku.

Lidové pojetí Velikonoc se v mnohém opírá o předkřesťanské kořeny svátků. Oslavuje se jaro, obnova přírody a znovuzrození života. Této filozofii odpovídají i velikonoční zvyky, k nimž patří oblíbený mrskut, polévání studenou vodou nebo zdobení a rozdávání vajec. Národopisné rovině svátků jsou zasvěceny i Velikonoce v muzeu.

„Ozdobíme kraslice, upleteme pomlázky, upečeme perníčky a vyrobíme velikonoční dekorace. Nachytáme vše pro zdárný průběh svátků,“ láká na akci organizátorka Kudelová.

velikonoce sumperk

Korálky i krasohledy

Letošní Velikonoce v muzeu doprovodí výstavu věnovanou severomoravskému sklářství. Proto se přímo v expozici budou vyrábět dekorace ze skla.

„Děti namalují různé jarní motivy na skleněné obrázky, které si doma zavěsí na okna. Čeká je také navlékání perliček z českých skláren a výroba krasohledů,“ popsala Kudelová.

Unikátní skleněná vejce

Návštěvníci si budou moci výstavu prohlédnout a vyzkoušet zábavné interaktivní prvky, jako je hra na sklenice, malování na okno nebo pozorování okolí periskopem.
U příležitosti svátků bude výstava doplněna o skleněné velikonoční dekorace, které muzeum přednedávnem získalo do sbírek od rapotínských sklářů. Návštěvníci tak budou moci obdivovat unikátní skleněné kraslice i košíček.

„Skláři byli nejen šikovní, ale měli také vlastní tvůrčí nápady. Obešli se bez designérů, a přesto o přestávkách i po pracovní době vyráběli velice zajímavé předměty vybočující z oficiální produkce sklárny. Tak vznikala například populární těžítka nebo skleněné figurky zvířat, které ozdobily nejednu místní domácnost. Před Velikonocemi skláři vytvářeli vajíčka a košíčky,“ objasnila Kudelová.

Perníčky, zajíčci i kraslice

Velikonoční tvůrčí dílny neobsadí jen Výstavní síň a její foyer, ale také Galerii mladých a přednáškový sál. V této části muzea se budou péct perníčky, vyrábět velikonoční zajíčci a zdobit kraslice.

Velikonoce sumperk deti

„Vyzkoušíme si negativní techniku, kdy se skořápky nejdříve ozdobí voskem, který se po obarvení sloupne, ale také opačný postup. Vajíčka se nejdříve obarví a teprve potom se zkrášlí voskem,“ přiblížila Kudelová.

Velikonoce v muzeu začínají ve čtvrtek 17. dubna v devět hodin. Potrvají až do sedmnácti hodin.
Vstupné pro dospělé stojí třicet korun, děti zaplatí polovinu.

Foto: Vlastivědné muzeum Šumperk

www.muzeum-sumperk.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor s organizátorem Chillibraní

chillibrani logoO akci Chillibraní jsme už na našem webu informovali a nyní přinášíme rozhovor s pořadatelem této akce Petrem Klemešem. Ten nám prozradil, co vše tam návštěvníky čeká, ale také kolik by toho sám zvládl? Jaké je jeho oblíbené chilli?...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Podpora trénování paměti seniorů

trenink pameti perexPosláním neziskové organizace Právě teď je snaha o změnu vnímání problematiky stáří a stárnutí. Organizace se snaží zajišťovat a iniciovat aktivity směřující ke vzdělávání směrem k vlastnímu stáří, vzdělá...

Z archivu...


Literatura

Vír: poctivá severská detektivka

Vir 200Série podivných případů vnese do poklidného života severonorského ostrova Landegode strach a paniku. Příběh začíná procházkou dvou chlapců, kteří při svých plážových hrátkách uslyší nářek a křik muže, jemuž kdosi připoutal ruce ke skále pod ledovou mořskou...

Divadlo

Ľadové zrkadlo

ladove zrkadlo zpV rámci Bratislavského majálesu sa 1. mája predstavili deti z ochotníckeho divadla z Devínskej Novej Vsi pod vedením Marty Potančkovej v detskom muzikálovom predstavení Ľadové zrkadlo. ...

Film

Moderní romance Minulé životy dojme české diváky už v červenci

Minule zivoty200Debutující americká režisérka korejského původu Celine Song ohromila se svým debutem Minulé životy diváky na festivalech Sundance i Berlinale. Její citlivá moderní romance se teď díky distribuční společnosti Aerofilms podívá i do českých ...