Keňa, rovníková Afrika - hory, jezera, pláně, savana, bílé pláže, průzračný oceán

Keňa, rovníková Afrika - hory, jezera, pláně, savana, bílé pláže, průzračný oceán

Tisk

kena masajove perexKEŇA - tato úžasná země leží na východním pobřeží rovníkové Afriky. Krajina je tvořená vysokými horami střídajícími se s jezery, savanou, lesy a pláněmi. Keňské pobřeží je tvořeno bílými plážemi s jemným bílým pískem a je omýváno teplými vlnami průzračného, blankytně modrého Indického oceánu. Můžete zde strávit odpočinkovou dovolenou s koupáním v teplém oceánu, kde díky korálovému útesu, který se táhne podél pobřeží Keni, lze při šnorchlování obdivovat krásy podmořského života. Když už se vydáte do Keni, není možné vynechat výpravnou safari. Pozorování divoké zvěře v její domovině je zážitek na celý život, který ve Vás probudí lásku k africké přírodě a bude Vás nutit se sem vracet. 

 

 

Keňa je pluralitní demokratickou republikou v čele s prezidentem Mwai Kibakim.

kena vlajka2Státní vlajka Keni

Keňa sousedí na západě s Ugandou, na severozápadě s Jižním Súdánem, na severu s Etiopií, na východě se Somálskem a na jihu s Tanzanií. Své jméno odvozuje od své nejvyšší hory Mount Kenya.

kena mapa

Příroda:
V nadmořské výšce do 3000 m převládají savany. Ve vnitrozemí jsou většinou stepi či savany, na východě od jezera Turkana (Rudolfovo jezero) jsou pouště nebo polopouště. U pobřeží a na západě se nachází husté tropické pralesy, vzhledem k vyšším úhrnům srážek a dlouhodobé vlhkosti. Ve vyšších polohách nad 3000 m je porost nižší, horský. Rostou tam hlavně senecie, lobélie, protei a další rostliny. Výše potom lišejníky a mechy; nejvyšší oblasti jsou bez vegetace.

kena masajoveFoto: Eso travel (Masajové)

Obyvatelstvo:
Obyvatelé se dělí na 50 různých etnických skupin, mezi nimi jsou nejpočetnější Kikujové. Ostatní kmeny mají podíl na celkovém obyvatelstvu jen okolo 10 %. 67 % obyvatelstva Keni žije ve vesnicích. 85,1 % všech Keňanů je gramotných, z toho 90,6 % muži a 79,7 % ženy, ale v zemi je velký podíl mladistvých, téměř 50 % všech obyvatel nebylo ještě 20 let. Křesťanství vyznává ve městech 60 % populace, na vesnicích je rozšířen stále animismus. Jsou tu i menšiny hinduistů a muslimů. 33 % obyvatelstva Keni žije ve městech. Zbytek, 67 %, na venkově.

Kdo jsou Masajové?
Masajové jsou kočovní pastevci, neustále se stěhují z místa na místo a hledají vodu a pastviny. Celý svět je zná pro jejich tradice a zvyky, které zůstávají stejné po celá staletí. Masajové na své kultuře úzkostlivě lpí a všem pokusům o zásahy do jejich způsobu života tvrdohlavě odolávají, čímž vlastně popírají všeobecně známé tvrzení, že hlavní vlastností každé kultury je její dynamičnost. "Masaj bez kultury je jako zebra bez pruhů," řekl kdysi jeden zvážených masajských starších a svými slovy přesně vyjádřil, jak mnoho si jeho lid své kultury cení.

Keňští Masajové mluví nilotsky, přesněji řečeno tzv. nížinnou nilotštinou. Masajská populace čítá podle posledních údajů z roku 1999 přibližně 453000 obyvatel, kteří žijí v provincii Rift valley dále rozdělené na šest okresů - Nakuru, Laikipia, Kajiado, Trans Mara, severní a jižní Narok. (zdroj: asantekenya.cz)

Ženská obřízka 
Masajové praktikují tzv. ženskou obřízku. Při procesu zvaném klitoridektomie se odstraňuje vnější část klitorisu a malé stydké pysky, což má omezit sexuální touhy ženy a tím snížit riziko nemanželských poměrů. 

Keňská vláda se ve spolupráci s humanitárními organizacemi a organizacemi na podporu žen proti ženské obřízce ostře postavila, ale nic se nezměnilo. Tato procedura, považovaná za nejvýznamnější obřad při proměně dívky v ženu, je totiž v masajských tradicích hluboce zakořeněná.

Mezi Masaji tato praktika zvyšuje společenskou soudržnost v obci, dívka díky ní získává lepší možnosti pro sňatek a zlepšuje postavení svého otce mezi ostatními. Obřízka je zároveň jedinou cestou, jak připravit dívky na sex a manželství, a především z nich dělá ženy, které společnost přijímá a respektuje. Dívky, které odmítnou proceduru podstoupit, jsou považovány za nečisté a zbabělé a jejich vlastní komunita je odmítne. Navíc mají velmi malou šanci, jestli vůbec nějakou, se vdát, protože pro pravého masajského muže je nemyslitelné vzít si neobřezanou ženu. (zdroj: asantekenya.cz)

Hlavním a největším městem Keni je Nairobi. Má více než čtyři miliony obyvatel. Nachází se na jihozápadě území na plošině. Nairobi se uvádí jako nejmodernější město východní Afriky. Jižně od města je národní park Nairobi. Mombasa je druhým největším městem. Má přibližně 800 000 obyvatel a leží při pobřeží Indického oceánu. Kisumu je třetí největší město v Keni. Žije zde 350 000 obyvatel. Leží v západní Keni u Viktoriina jezera.

kena nairobiFoto: TripZone (Nairobi)

KEŇA - KEŇSKÉ POBŘEŽÍ - se dělí na severní a jižní.
Dělícím bodem je ostrov, na kterém leží Mombasa.


Keňa - Severní pobřeží nabízí díky menší vzdálenosti korálového útesu od břehu mírně zhoršené podmínky ke koupání v moři, protože za odlivu může moře ustoupit až k útesu. Příliv a odliv se pravidelně střídá po šesti hodinách. Během odlivu je možné dojít po písku až k útesu a během procházky lze pozorovat mořský život v lagunách, které zůstávají v prohlubních v mořském dně. Nejznámější pláží na severním pobřeží je pláž Bamburi, v jejímž okolí leží většina nabízených hotelů. Výhodou severu je lepší dostupnost do města Mombasa a možnost mimohotelové zábavy. Lze navštívit např. nedaleký Hellerův park (safari ZOO), největší krokodýlí farmu v Keni, motýlí farmu, mořské akvárium v Mtwapě, Ngomongo Village (starobylé ruiny s ukázkami tradičního života) a večer můžete vyrazit za zábavou na známou diskotéku Tembo, do zábavního parku s kasinem, diskotékou a kinem na okraji Mombasy, či do restaurací v centru Mombasy. V nočních hodinách je potřeba využívat taxi.

kena nosorozecFoto: TripZone

Jižní pobřeží Keňi je mnohem klidnější, ale podmínky ke koupání v moři jsou zde lepší. Korálový útes se táhne dále od břehu, takže odlivy nejsou tak markantní, ale přesto je nutno s nimi počítat. Pláže jsou zde ještě bělejší a písek jemnější. Nejslavnější pláží je pláž Diani. Hotely, které na jihu nabízí CK Eso travel, leží vesměs na pláži Diani. Hotely na jižním pobřeží mají vyšší cenové relace, než hotely na severu, ale jsou také luxusněji vybavené. Důvodem je zejména skutečnost, že oblast Diani je vzdálena cca 60 km od Mombasy a hoteloví hosté nemají možnost zábavy mimo hotel.

kena safariFoto: TripZone (Safari)

Keňa - očkování
Doporučená je prevence proti malárii, očkování proti žluté zimnici, tetanus, hepatitida A.

Keňa a jazyk
Úředním jazykem je svahilština a angličtina, v hotelech se domluvíte i německy.

Keňa a časový posun:
+ 2 hodiny oproti středoevropskému času.

Keňa - měna
Místní měnou je keňský šilink (Ksh), 1,- USD je cca 70 Ksh. Většina hotelů přijímá platby embosovanými platebními kartami. V Keni nefungují bankomaty. Turistické šeky jsou přijímány ve velmi omezené míře.

Zdroj informací:  www.esotravel.cz , www.mzv.cz , www.wikipedie.cz a www.tripzone.cz

eso logo

ESO travel je dnes největší česká cestovní kancelář specializující se na dálkové exotické destinace. Nabídka exotických zájezdů čítá již 136 zemí a nemá obdobu v celém středoevropském regionu. ESO travel každoročně vydává 8 katalogů, což představuje dohromady 1.840 stran atraktivního čtení.


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Zpěvák Michal Prokop: Nejlepší důkaz přízně je, když si lidé zpívají s námi

michal prokop 200Michal Prokop pořád s ohromnou energií hraje a zpívá. Ať už s Framusem Five v současném složení: Luboš Andršt – kytara, Jan Hrubý – housle, Jan Kolář ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Fotbalový stres: Plzeň v panice, Sparta v naději…

fotbal plzen 200Ivánku, kamaráde, to mi řekni, jak tohle může dopadnout… Rád bych se soustředil na tu krásnou hru. Hlavně mi neříkej, že v posledních zápasech o titul jsou namočení nějací „kapříci“. Sorry, bejku, ale kazíš mi radost. B...


Literatura

DVOJRECENZE: Tři vteřiny

Tri vteriny 200Stačí tři vteřiny zachránit život Paule?
Před časem vzbudila pozornost kniha Milénium švédského spisovatele Stiega Larssona. S neméně strhujícím románem přichází ke čtenářům i švédská sp...

Divadlo

Saturnin místy ani nepotřeboval slova

saturnin 200Předposlední premiérou Městského divadla Zlín se stal Saturnin, notoricky známé humoristické dílo Zdeňka Jirotky.

...

Film

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

sucho200Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrá...