Český Krumlov bude i letos žít hudbou

Český Krumlov bude i letos žít hudbou

Tisk

Krumlov perex 1Hudba, divadlo a další kulturní události budou tím hlavním, co tvoří kulturní nabídku Českého Krumlova v letošní sezoně. Řadou prestižních akcí se připojí k Roku české hudby, který připadá právě na rok 2014. A protože Český Krumlov každoročně rozšiřuje nabídku rekonstruovaných památek, otevře letos veřejnosti poprvé další klenot: Domek Egona Schieleho

 

 

Zahradní domek u Vltavy, v němž v roce 1911 žil a pracoval malíř Egon Schiele, skýtá romantické a inspirativní prostředí, jehož atmosféra osloví nejen milovníky umění. O jeho opravu se postaral Českokrumlovský rozvojový fond, spol. s r.o., který je dceřinou společností města a tento objekt zakoupil ve značně zchátralém stavu. Citlivě ho zrekonstruoval a pronajal Egon Schiele Art Centru. Od podzimu ho dalo k dispozici umělcům jako ateliér a na letošní hlavní sezonu dům poprvé otevře veřejnosti. Návštěvníci vstoupí do garsonky vybavené replikami Schieleho nábytku, kde si mohou posedět, vypít kávu a prolistovat katalogy i knihy. O patro výš uvidí také mansardový ateliér, kde budou po celé léto vystavené práce vzniklé během zimních pobytů umělců. 

 Krumlov3

V kulturní nabídce Českého Krumlova hraje i letos prim hudba. Organizátoři nejdelší české hudební přehlídky, Mezinárodního hudebního festivalu Český Krumlov 2014, avizují program spjatý s letošním Rokem české hudby. Ve 23. ročníku festivalu se zaměří především na hudbu romantismu i 20. století, ale rovněž například na starou hudbu a její dobovou interpretaci. Plánují také večery nazvané Pocta Bedřichu Smetanovi, Pocta Antonínu Dvořákovi či Pocta české hudbě. Těžiště dramaturgie zůstává v tzv. vážné hudbě, festival však opět nabídne i další žánry, některé rovněž s českou tématikou: Český národní večer či výběr z českých muzikálů.

Letní hudební menu začne v červnu tradičně Festivalem komorní hudby, jehož vyhledávanou součástí je prohlídka interiérů českokrumlovského zámku, doplněná živou hudbou dobových nástrojů. Perlou bude letos věrně provedená zámecká slavnost z 18. století nazvaná Barokní noc.   

V září bude kulminovat seriál koncertů jazzové a alternativní hudby Jazzky Krumlov, kdy se na netradičních místech představí špičkoví domácí i zahraniční interpreti těchto žánrů. Nebude chybět ani oblíbený Festival barokních umění, který přibližuje díla barokních autorů v autentických historických prostorách a v zámeckém Barokním divadle přichystá další lahůdku - novodobou světovou operní premiéru barokní opery L´Impermestra skladatele Johanna Adolfa Hasse včetně ohňostroje a slavnostní barokní iluminace.   

Sérii komorních koncertů přinesou v listopadu Krumlovské podzimní recitály, které představují špičkové hudebníky z Čech i ze zahraničí. 

Krumlov1

Mezi významné turistické zastávky bude i letos v Českém Krumlově patřit oblíbené Otáčivé hlediště. Točna v zámeckém parku přiláká ročně v průběhu letních měsíců nad 50 000 diváků, kteří si mohou vybírat z žánrově pestré palety představení. Toto atraktivní místo spravuje českobudějovické Jihočeské divadlo, jehož čtyři umělecké soubory - činohra, opera, balet a soubor Malého divadla (loutkohra) - zde během sezony nabídnou 85 představení. Od června do září se mohou návštěvníci Otáčivého hlediště těšit na tři činoherní představení - Tři mušketýři, Dekameron, Sluha dvou pánů, na operu Rusalka, muzikál Divotvorný hrnec, baletní představení Carmen a dva pohádkově-dobrodružné rodinné tituly Cesta kolem světa a Pták Ohnivák a lišák Zorro. Neopakovatelné kouzlo Českého Krumlova, města zapsaného na seznamu UNESCO, vytvářejí samozřejmě památky. V nich se odehrává většina kulturních představení a dalších prestižních akcí, například Slavnosti pětilisté růže, Festival komorní hudby, Mezinárodní hudební festival ČK nebo Festival barokních umění. I mimo dobu konání festivalů a slavností má ovšem město co nabídnout, v prvé řadě návštěvu mimořádného Hradního muzea, které je otevřené po celý rok. Je naplněno obrovským množstvím skvostů, ale uspořádáno moderně a citlivě, takže zaujme každého. Návštěvníci se seznámí se způsobem života správce panství a uvidí dosud nevystavované exponáty – např. soubor gotických vitráží, eggenberské mincovní stroje nebo pokladnici sakrálního umění s proskleným relikviářem s ostatky sv. Reparáta. V zimním období je na Českokrumlovsku možné navštívit také hrad Rožmberk, který otevírá návštěvníkům speciální vytápěnou prohlídkovou trasu. Jejím prostřednictvím se zájemci ocitnou v soukromých pokojích rodu Buquoyů z doby kolem poloviny 19. století.

Hudební festivaly v Českém Krumlově 2014 

Festival komorní hudby (27. 6. – 6. 7. 2014)                                                                               
Spolu s létem přichází hudební festival s nejdelší tradicí ve městě. Díky přízni významných našich i zahraničních umělců se v průběhu let proměnil ze své kdysi skromné podoby v oblíbenou kulturní událost s věhlasným mezinárodním renomé. Hojně navštěvovanou součástí programu je Hudba v proměnách času, nabízející prohlídky interiérů zámku podmalované živou hudbou dobových nástrojů. Vyslovenou perlou pro návštěvníky festivalu je i věrně provedená zámecká slavnost z 18. století – Barokní noc na zámku Český Krumlov.      

Mezinárodní hudební festival Český Krumlov (18. 7. – 16. 8. 2014)
Spojení atraktivního prostředí historického města a hudby mnoha žánrů od 15. století až po současnost, navíc za účasti řady slavných našich i světových interpretů, vydobylo festivalu skvělé renomé. Přehlídka je nejen vrcholem krumlovského kulturního léta, ale jednoznačně i přední kulturní akcí v rámci celé České republiky. Festival dává prostor i mladým umělcům. Program zahrnuje symfonické i komorní koncerty klasické hudby, operní a písňové recitály, jazz, folk, muzikál, crossover či tzv. národní večery spojené s kulinářskými zážitky. Rok 2014 je vyhlášen Rokem české hudby. I dramaturgie Mezinárodního hudebního festivalu Český Krumlov 2014 se proto soustředí na českou hudbu, aniž by však opomíjela špičkovou světovou produkci. Program 23. ročníku MHF ČK se zaměří na hudbu romantismu i 20. století, ale rovněž například na starou hudbu a její dobovou interpretaci. České hudbě bude věnováno hned několik večerů: Pocta Bedřichu Smetanovi, Pocta Antonínu Dvořákovi či Pocta české hudbě. V cyklu komorních koncertů v Maškarním sále vystoupí tentokrát převážně čeští interpreti. Těžiště dramaturgie zůstává v tzv. vážné hudbě, festival však jako již tradičně nabídne i různé jiné žánry a žánrové přesahy, některé rovněž s českou tématikou: Český národní večer či večer s melodiemi z českých muzikálů v podání populárních muzikálových hvězd.

Jazzky Krumlov (6. 9. 2014)
Nejen tóny vážné hudby zní starobylým městem, zdejší akustika svědčí i jiným hudebním proudům. Celoroční seriál koncertů jazzové a alternativní hudby kulminuje vždy na počátku září tradičním víkendovým festivalem, kdy se na netradičních místech představí špičkoví domácí i zahraniční interpreti těchto žánrů. 

 Festival barokních umění (19. – 21. 9. 2014)  
S roční pravidelností přibližuje díla barokních autoru v autentických historických prostorách regionu, města a zámku Český Krumlov. Vždy v rámci každého ročníku probíhá v Barokním divadle zámku Český Krumlov novodobá světová premiéra barokní opery v plně scénickém a výpravném (autentickém) provedení.                                                                                  

Krumlovské podzimní recitály (1. – 29. 11. 2014)
Jedná se o sérii komorních koncertů, které budou probíhat každou listopadovou sobotu v renesančním sále Vlašského dvora v Panské ulici. Právě tento prostor umožňuje prožít neopakovatelnou atmosféru mezi interpretem a publikem. Od počátku festivalu je naší prioritou představit posluchačům vynikající a špičkové hudebníky z Čech i ze zahraničí. Každý z návštěvníků si přijde na své, díky rozmanitosti programu. Věříme, že každoročně budou “Krumlovské podzimní recitály” nádherným zážitkem pro posluchače komorní hudby.                                                 

Festival vína Český Krumlov (11. - 30. 11. 2014)
Jedenáctý den listopadu přijíždí dle tradice Martin na bílém koni a přiváží se sebou nejen první sníh, ale také první víno roku. Tímto začíná Festival vína a vybrané místní restaurace nabízejí nejen Svatomartinské víno nebo husu. Degustační akce nabízejí vytříbená domácí i zahraniční vína, lokální gastronomické speciality a setkání se znalci vína. Vrcholem festivalu je Zahradní slavnost vína, degustační a prodejní přehlídka vín.

Krumlov2

Ctibor Čejpa, ilustrační foto autor (zdroj: město Český Krumlov)


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Už dávno jsem se smířila s tím, že nejsem a nebudu dokonalá

jidr200Asi ne náhodou jsem natrefila na tři knihy s líbivými a lákavě barevnými obaly. První se jmenuje Meč pánů z Velhartic, druhá Meč a dívka z Herštejna a ta třetí Meč, srdce čarodějky. Jsou to knihy pro malé čtenáře a mají společnou autorku – Jindřišku Mend...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Hukvaldy lákají nejen kvůli Lišce Bystroušce

 Hukvaldy perexZřícenina hradu Hukvaldy nacházející se na Frýdecko-Místecku je opravdu krásným místem. Jako významné centrum kulturního dění má rozhodně co nabídnout. Příznivci vážné hudby mohou navštívit tradiční festival Janáčkovy Hukvaldy, který se koná každoročně v k...

Z archivu...


Literatura

Úvaha kacíře nad knihou Racionální bible - Genesis

Bible perexKdo z nás, ať už jsme věřící nebo ateisté, si někdy neřekl, že znalost Bible patří k základnímu vzdělání. A řada z nás se ji možná pokusila přečíst. Zdaleka ne všem se to povedlo. Ať už kvůli obtížnému jazyku starších překladů nebo pro poměrně ve...

Divadlo

Festival Apostrof zve milovníky evropského divadla

altJiž čtrnáctý ročník divadelního festivalu nezávislé a amatérské tvorby startuje poslední červnový den. Celkem devět představení ve čtyřech dnech se odehraje v Divadle Na Zábradlí a v experimentálních prostorech NoDu. Objeví se ...

Film

Městečko na dlani
ImageTragikomedie z válečných let vypráví o životě v městečku Rukapáně, kde pestrá sbírka postav řeší své každodenní starosti a hašteří se o to, kdo si koho vezme, zda bude víno na radnici zadarmo či zda bude ...