Zaposlouchejte se do tónů vánočních koled v unikátním gotickém kostele

Zaposlouchejte se do tónů vánočních koled v unikátním gotickém kostele

Tisk

koci1Obec Kočí u Chrudimě zve všechny milovníky krásné architektury a vánoční hudby na každoroční vánoční  koncert, který se uskuteční v neděli 22.prosince v kostele sv. Bartoloměje od 14 hodin 30 minut. Vystoupí pardubický dětský pěvecký sbor Iuventus Cantans pod vedením sbormistra p. Zdeňka Kudrnky.

 

Kostel sv. Bartoloměje zaujme všechny návštěvníky obce svým impozantním dřevěným  mostem se sedlovou střechou, krytou šindelem, a přilehlou zvonicí, jež jsou dokladem lidové architektury na Chrudimsku.

Jednolodní kamenný gotický kostel byl založen zakládací listinou královny Žofie, druhé manželky Václava IV. 28. února 1397. Mezi další unikáty, jimiž se kostel může pochlubit, patří plochý dřevěný strop ze začátku 16. století. Uprostřed je zdoben pásem třinácti starozákonních proroků a různými ornamenty s ostrými černými konturami. Na stěnách jsou odkryty fresky převážně z období renesance. Jedná se o výjev Umučení sv. Bartoloměje, fresky patronů sv. Gotharda (patrona proti špatnému počasí) a sv.Vojtěcha (patrona dobré úrody) a další. Presbytář je dochován ve své gotické podobě, včetně žebrové klenby a kamenného sanktuária. Původní barokní oltář se rozpadl, části jsou uloženy v chrudimském muzeu. Současný oltář je z 19. století, s vyobrazením sv. Bartoloměje.

koci2

Dřevěný barokní most, dílo stavitele Jana Teplého z roku 1721, je jedinečný svou zachovanou dubovou konstrukcí a podává doklad o neobyčejném umu tesařských mistrů 18.století, neboť jeho masívní trámy jsou čepovány pouze dřevěnými kolíky bez jediného kovového hřebu. Most, dlouhý 18 metrů, nahradil původní lávku z 15. století, která vedla přes mokřiny obklopující kostel a přilehlý hřitov.

koci1

Most ústí do dřevěné zvonice, tvořící předsíň, ze které se do kostela vchází. Zvonice má rozšířenou, pětiboce ukončenou dolní částí. Horní část je uzavřena štíhlým osmibokým jehlancem. Celkově dosahuje výšky 29 metrů a je až k zemi kryta šindelem. Na jednom z trámů se nachází datování rokem 1666. Tato stavba byla vybudována na místě původní gotické zvonice, ze které zůstaly zachovány dva zvony – Bartoloměj (1496) a Vavřinec (1562).

Kostel sv. Bartoloměje svým exteriérem zaujal i filmaře. V roce 1950 zde režisér Karel Steklý natáčel adaptaci Jiráskova Temna.

koci3

Prohlídku je možné objednat telefonicky: tel. 728 143 357 nebo písemně na adrese průvodkyně: Iveta Mrázková, Kočí 40, 538 61 Kočí Neprovádí se: pondělí, státní svátky Vstupné: Děti do 15 let – 15 Kč, studenti, důchodci – 20 Kč, dospělí 25 Kč Délka prohlídky cca 45 minut, minimální počet 5 osob. Prohlídky v sezóně duben - říjen. Pro zájezdy možnost domluvy i mimo sezónu. 

Zdroj informací:  www.obec-koci.cz

Zdroj foto: autorka článku


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Rád by som hral na najväčšom hudobnom festivale na Slovensku“ Legendárny saxofonista Bill Evans

jazz 200Na Gypsy Jazz festivale sa predstavil legendárny saxofonista Bill Evans. Zveril sa nám, že by rád zahral aj na Pohode. Celý článok o akcii nájdete ZDE

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Tipy na dárky, které potěší

darky 200Za pár dní jsou tu Vánoce. Pokud stále nevíte, čím obdarovat své blízké, přinášíme vám několik tipů na skvělé dárky, kterými je můžete potěšit. A je jedno, zda milují knihy, interiérový design nebo třeba originální automobily. Všechny vybrané dárk...

Z archivu...


Literatura

Prdlé pohádky moc moudrosti nepobraly

prdlepohadky perexNemůžu s nadšením říct, že se mi něco líbí, když vlastně vůbec nevím, co si o tom mám myslet. Ani v nejmenším se nechci dotknout autorů, i když se to asi právě děje. Vím, že si dali práci, aby ty příběhy vymysleli, stálo je to spoustu...

Divadlo

Premiéru hry na motivy pohádky O dvanácti měsíčkách uvede v adventním čase pražské Divadlo MA

Zimni kouzlo 200Představení inspirované tradiční pohádkou „O dvanácti měsíčkách“ v humorném podání uvede v předvánočním období pražské Divadlo MA. Režisérka a ředitelka divadla Marianna Arzumanová vybrala pro známý příběh o Marušce, která je vyhná...

Film

Pivní roadmovie dua Beer with Travel se konečně dočká své premiéry

beer with travel 200Přesně o rok později, než bylo původně v plánu, se v pondělí 18. října v divadelním sále klubu Rock Café v Praze uskuteční premiéra dokumentárního filmu cestovatelské dvojice Beer with Travel. Nová road movie vznikla ve spoluprá...