Nová naučná stezka mapuje pohnuté osudy politických vězňů

Nová naučná stezka mapuje pohnuté osudy politických vězňů

Tisk

200cestNa Příbramsku byla otevřena nová naučná stezka nazvaná Po stopách politických vězňů. Návštěvníci mají možnost poznat a zažít jednotlivé příběhy pod mottem: „Příběhy, které se odehrály blíž, než si myslíte, poznejte jeden z nich…“ Nejedná se o pouhý popis historických událostí; cílem celého projektu je to, aby si návštěvnícj uvědomili, co prožívali zdejší vězni, ale i to co prožívají dnes lidé věznění z takzvaných politických důvodů kdekoliv na světě.

 

 

Šestikilometrová naučná stezka, mapující osudy politických vězňů za komunistického režimu, spojuje Svatou Horu u Příbrami s památníkem Vojna.

cest (2)

V okolí památníku vzniklo několik informačních panelů, představujících konkrétní místa a příběhy jednotlivých politických vězňů. Jednotlivé panely usnadňují orientaci návštěvníkům. Trasa je vybavena 7 informačními panely ve třech jazycích. K orientaci návštěvníkům pomáhají také směrovky cyklostezky, stejně tak jako aplikace Paměť národa, která je zdarma ke stažení. Jednotlivé panely obsahují speciální QR-kódy pro chytré telefony s dalším zajímavým obsahem, obohaceným o autentické nahrávky a fotografie. Stezku lze absolvovat buď pěšky, nebo na kole; bez problémů ji zvládnou i rodiny s dětmi.

Muzeum komunismu a dějin uranového hornictví představuje autenticky dochovaný vězeňský areál, svého druhu ojedinělý ve střední Evropě. Tento původně zajatecký tábor pro německé válečné zajatce, situovaný mezi bývalými uranovými šachtami, sloužil v období 1949–1951 jako tábor nucených prací a do roku 1961 jako vězeňské zařízení pro odpůrce komunistického režimu. Expozice památníků seznamují návštěvníky s perzekucí po únoru 1948, protikomunistickým odporem a přibližují dějiny uranového hornictví.

cest (1)

Tábor leží 5 kilometrů jihovýchodně od Příbrami, na rozhraní katastrů obcí Lazsko, Lešetice a Zavržice, v místě známém výskytem železné, stříbrné a uranové rudy. Postupně zde vznikl největší tábor nucených prací v oblasti těžby uranu v Československu.

Poutní místo Svatá Hora bylo v době komunismu prakticky na dohled od pracovních táborů komunistického režimu Bytíz a Vojna. Nemálo vězňů propuštěných z těchto táborů směřovalo své první kroky právě na Svatou Horu, aby zde poděkovali Bohu a Panně Marii za přežití.

cest (3)

Projekt naučné stezky Po stopách politických vězňů vznikl ve spolupráci s občanským sdružením Post Bellum a byl realizován za finanční podpory Renovabis a Česko-německého fondu budoucnosti.

Aplikace Paměť národa vzniká na základě vzpomínek pamětníků na události minulého století zaznamenaných v rámci projektů Paměť národa a Příběhy 20. století.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Je potřeba neustále tvořit a snažit se být lepší a lepší, říká výtvarník Pavel Oparty

oparty 200Od pátku 25. února představuje ve foyer v Domě kultury v Kroměříži svou tvorbu bohumínský výtvarník Pavel Oparty. Jeho výstava nese název Melodie barev a přináší kromě obrazů také umělecké fotografie a digitální grafiku. Kroměřížská výstava tohoto kr...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Ultimate Spider-Man a spol. 7

ultimate spider man200Sedmička ultimátního pavoučího ochránce bezbranných ukrývá v sobě tři různé oddíly. Sedmý a osmý díl Spideyho s názvem NIKDO UČENÝ…, dále zakončení souboje mezi Magnetem a stoupenci Charlese Xaviera s podtit...


Literatura

Neviditelné řemeslo aneb Tajemství redakční práce vám rozšíří obzory

Neviditelné řemesloJste milovníkem knih a chcete znát i pozadí vzniku samotné knihy? Co všechno stojí za vydáváním knih než se vám dostane pod čtenářské oko? Přesně tímto se zabývá Neviditelné řemeslo s podtitulem Tajemství redakční práce.

...

Divadlo

Příběh Anny Kareniny je všeobecně známý. Jak jej pojalo pražské Švandovo divadlo?

Anna Karenina perexAnna Karenina (Hana Briešťanská) je počestnou manželkou a matkou. To se změní, když potká důstojníka Vronského (Mark Kristián Hochman), do kterého se bláznivě zamiluje. Její city jsou tak silné, že je odhodlaná opustit rodinu, ...

Film

Kouzelný svět cirkusu ožívá na stránkách knihy Orbis cirkus

Orbis cirkus 200O cirkusu vyšla už řada knížek i časopiseckých úvah, ovšem důsledně shrnující publikací je teprve Orbis cirkus. Skládá ze dvou rozsáhlých textů, jednak Hanuše Jordana (Příběh českého cirkusu), jednak Ondřeje Cihlá...