Týden kulturních fabrik bude v plzeňském Světovaru probíhat již od 16. září

Týden kulturních fabrik bude v plzeňském Světovaru probíhat již od 16. září

Tisk

200fabV plzeňském Světovaru se ve dnech 16.9.-19.9.2013 koná Týden kulturních fabrik. Je věnován možnostem využití bývalých průmyslových staveb s jejich rozlehlými prostorami pro kulturní účely – umístění výstav, konání tvořivých workshopů, koncertů a divadelních vystoupení doplněných o relaxační zóny pro dospělé i děti s možností posezení v restauracích, knihovnách, kinosálech...

 

 

Týden kulturních fabrik bude hostit i několik zahraničních provozovatelů podobných již fukčních zařízení ve světě, kteří předají účastníkům workshopů a přednášek své zkušenosti.
Vrcholem nabitého týdne bude 19. 9. mezinárodní konference Kulturní fabriky a město. O tom, jak se kulturní fabriky mohou stát katalyzátorem městského života a urbanistického rozvoje kromě účastníků z České republiky promluví  zástupci švýcarské Kaserne a Lokremise, Baumwollspinnerei v Lipsku či ředitelka slavného madridského Matadera, které se z opuštěného areálu městských jatek stalo novým kulturním centrem Madridu.

MATADERO 3

Metropolitní kulturní centrum Matadero Madrid se nachází blízko centra nedaleko řeky Manzanares. Zelený pás kolem ní je celý přeměněn v relaxační zónu a je velmi oblíbený. Ještě před jedním dvěma lety tudy vedly magistrály, ty však byly přemístěny do tunelů a na nábřeží jsou dnes pěší komunikace, cyklostezky, parky, vodní prvky, dětská hřiště a další atrakce. Přes řeku vede řada pěších lávek, některé dosti futuristických tvarů; vyniká most Arganzuela se spirální konstrukcí známého francouzského architekta Dominique Perraulta.

Jatka na něj bezprostředně navazují a lidé tudy procházejí k vodě. Madridská radnice opravila zvnějšku stavby, aniž by jakkoli zasahovala do původní architektury, a vybudovala jediný nový objekt – moderní výtopnu. Vyčistila také prostranství mezi halami. Další už bylo věcí nájemců. Ti si našli architekty pro jednotlivé baráky, interiéry hal však zůstaly jen nahrubo upravené, aby byla zachována působivá industriální atmosféra. Vznikly tu četné vestavby a nový jednoduchý a přehledný orientační systém.

Pavilony jsou věnované výtvarným dílnám, kde se pořádají výstavy a mladí výtvarníci a designéři si mohou pronajmout prostory pro práci. Ve filmovém pavilonu jsou kinosály, studia a filmotéka. Interiér je vtipně navržen z plastových hadic, běžně používaných ke kropení zahrad a které jsou zde vzájemně propleteny, takže připomínají proutěný koš obrácený vzhůru nohama. Decentně nasvětlené hadice působí takřka exkluzívním dojmem, současně získal interiér skvělou akustiku.

V dalších halách jsou umístěny architektonické ateliéry, výstavní síně, divadelní sály různého typu s přestavitelnými scénami, hudební studia a prostor pro koncerty, taneční škola či stánek literární i s knihovnou. Nesmějí chybět kavárny, restaurace a bary. Je tu velmi živo, k čemuž nemalou měrou přispívají obyvatelé města, kteří bývalými jatkami procházejí (nebo na kolech projíždějí) do parku u řeky. Zastaví se na kus řeči s umělci, posedí v kavárně, zajdou na filmovou či divadelní produkci nebo koncert, či jen pokračují dál. Vzniká tak přirozené kulturní centrum. V letních měsících ožívají i náměstí a uličky mezi halami.

Zdroj: http://www.lidovky.cz/inspirace-z-madridu-kulturni-centrum-z-jatek-fn4-/design.aspx?c=A111122_102054_ln-bydleni_ter

Podobný potenciál má i areál Českého plzeňského pivovaru Světovar v Plzni, který byl založen v roce 1910. Pivovar byl realizován jako novostavba za hranicemi tehdejší Plzně v blízkosti železniční tratě Plzeň - České Budějovice. Stavba pivovaru, kterou navrhla a provedla významná firma Müler a Kapsa, trvala dva roky. Při realizaci hlavních pivovarských budov byly ve velkém rozsahu uplatněny v té době unikátní železobetonové konstrukce.

fab


Výroba piva zde byla zahájena v roce 1913. Objekty byly původně seskupeny do tří bloků, mezi těmito bloky byly vedeny koleje dráhy. Jednalo se o objekty sladovny, varny a strojovny s kotelnou, komín, sklepy s vodojemem a administrativní budovu, budovu s kantýnou a byty pro zaměstnance.
V roce 1932 Městský plzeňský pivovar fúzoval s Prvním plzeňským akciovým pivovarem a s Akciovým pivovarem ve Štěnovicích, vznikla akciová společnost nazvána Plzeňské akciové pivovary. Výroba byla postupně omezována. Ke konci roku 1933 byla výroba definitivně zastavena a posléze, v roce 1934, bylo rozhodnuto prodat zařízení a objekty bývalého pivovaru pronajmout. Část zařízení byla přemístěna a část prodána. Areál pak sloužil téměř do konce minulého století jako kasárna.

Vizí pro léta 2011 – 2015 je vznik nadregionálního multikulturního centra zhruba za 100 milionů Kč. Centrum by mělo nabídnout prostor pro živé, nezávislé a experimentující umění a má se stát jakousi „kulturní továrnou". Prioritou je oprava haly určené pro multižánr a přilehlé budovy administrativy pro účely ateliérů a podobně.
V České republice je jistě mnoho nefukčních, ale stále více či méně zachovalých továrních objektů, které by si zasloužily návrat do života. Ačkoliv nyní vyhlížejí šedivě, zanedbaně a zdánlivě zbytečně, mohou se proměnit ve společenské prostory se širokým spektrem využití.

fab1Součástí programu Týdne kulturních fabrik je i výstava alternativních projektů pardubických Winternitzových mlýnů a prezentace studentských projektů.
Doufejme, že se čeští profesionálové z oblasti kultury nechají inspirovat a i v dalších městech se zrodí podobné zóny a multikulturní centra.

Více na: plzen2015.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Letní kočičí a pohádkové novinky z LIKA KLUBU

lika klub logoZatímco si leckde stěžují na „okurkovou“ sezonu, v nakladatelstvích je tomu během prázdnin právě naopak. Všichni finišují s přípravami knih, aby byly všechny včas hotovy pro tak toužebně očekávaný vánoční trh.

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Lahodné zastavení na Pohořelci

Coffee ART perexPři procházce pražským Pohořelcem se lze zastavit pro lahodnou kávu v Coffee ART – Czech Original. V době protipandemických opatření tam prodávají výhradně nápoje či nějakou tu laskominu na zub. Až bude běžný provoz, budou k mání i...

Z archivu...


Literatura

Ať se rozhodneš jakkoli ukazuje sílu technologií

at-se-rozhodnes-jakkoli 200V nakladatelství HOST vyšel román polského spisovatele Jakuba Szamałeka Ať se rozhodneš jakkoli, který byl nominován na Grand Prix Festivalu Kryminalna Warszawa 2019. Určitě stojí za přečtení.

...

Divadlo

Bratři Karamazovi – herecký koncert v Divadle Petra Bezruče v Ostravě

karamazovi  foto perexRomán Fjodora Michajloviče Dostojevského Bratři Karamazovi patří k vrcholným dílům světové literatury. Nesmrtelný příběh o otcovraždě měl v dramatizaci a režii Jana Holce premiéru v Divadle Petra Bezruče v Ostravě 10. pros...

Film

Aerofilms uvede žhavou novinku jednoho z největších filmařů současnosti On se bojí

aerofilms 200Distribuční společnost Aerofilms představuje horkou novinku, 20. dubna uvede do kin film režiséra Ariho Astera On se bojí. Nový snímek originálního filmaře, který se řadí k nastupujícím hvězdám Hollywoodu a mezi jehož přední fanoušky se řadí mj...