Kostel svatého Jakuba s unikátními varhanami a dřevořezbou

Kostel svatého Jakuba s unikátními varhanami a dřevořezbou

Tisk

200cestArciděkanský chrám svatého Jakuba je reprezentační gotický městský kostel ve městě Kutná Hora. V rámci Kutnohorského varhanního festivalu na konci léta zde v sobotu 14. 9. okouzlí posluchače svou suverénní a emočně velmi silnou hrou Jan Doležel, který vyučuje hru na varhany na Vysoké hudební škole v německém Würzburgu. Na neděli 15. 9. je připraven odpolední koncert, kde se představí vynikající varhaník, cembalista a hráč na klavichord, improvizátor a pedagog, pan Jaroslav Tůma.

 

Oba koncerty v chrámu sv. Jakuba jsou jedinečné, protože při nich interpreti zahrají na oboje jakubské varhany (malé barokní i velké). Kostelní varhany mají 4 manuály, z nichž jeden ovládá píšťaly ukryté za hlavním oltářem.

V sobotu 14. 9. 2013 se v rámci doprovodného programu festivalu uskuteční komentovaná prohlídka obou varhan v arciděkanském chrámu sv. Jakuba s Michalem Hanušem. Dvoje staré barokní varhany, které se v chrámu nachází, patří k nejstarším dochovaným nástrojům v Kutné Hoře a byly hojně využívány ještě v 19. století, až do dokončení varhan na hlavním kůru (začátek 20. století).

Sraz bude v 14,00 hod před vchodem do arciděkanského chrámu sv. Jakuba (vchod od vyhlídky). Vstupné na prohlídku činí 30,-Kč / os., kapacita skupiny je 20 účastníků.

cest1

Doporučujeme rezervovat vstupenky na prohlídku předem na emailu Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript .

Arciděkanský (farní) kostel sv. Jakuba Většího je nejstarším z kutnohorských kostelů. S jeho stavbou se začalo po roce 1330. Kostel byl původně zasvěcen Panně Marii, a protože v Kutné Hoře stával další mariánský kostel, nazýval se tento jako kostel Horní. Později byl zasvěcen sv. Jakubovi, přesto byl do poloviny 17. století pro svou výjimečnou výšku označován také jako Vysoký kostel.

Původní projekt počítal se dvěma stejně vysokými věžemi, z nichž však druhá nebyla nikdy dokončena, poněvadž poddolované podloží svahu, na němž je stavba založena, nemělo potřebnou stabilitu. Vybudovaná věž je vysoká 86 m a podle ní se chrám také někdy nazývá Vysoký. Z jakubské věže vyvolával hlásný každou hodinu: „Pane Bože, rač ostříhati Hory Kutny.“ Dnes už se za Horu přimlouvají jenom zvony.

O jeho stavbu se zasloužili zejména bohatí nákladníci hor a bratrstvo mincířů a pregéřů. Nejvýznamnějšími iniciátory byli měšťané Ruthard a Bořita z Košic. Stavebním materiálem byl mezholezský pískovec těžený pod vrchem Vysoká. Před rokem 1420 byl kostel v podstatě dokončen. Vnější podoba kostela zůstala celé věky téměř nezměněna, významnější změnou bylo nahrazení původní stanové gotické střechy střechou sedlovou, oprava věže a drobné úpravy v presbytáři v renesanci a baroku. Poslední rozsáhlá oprava kostela probíhala v letech 1941–1946.

cest

Kostel je uvnitř 55 metrů dlouhý, 24 metrů široký a 19 metrů vysoký. Vnitřní prostor je trojlodní, síňový, kde jsou všechny tři lodě stejně vysoké.
V kostele najdeme cennou gotickou výzdobu interiérů a gotický inventář.
Od 80. let 19. století probíhaly v kostele některé dílčí opravy, kdy byly vyspraveny kružby devíti oken, zbourána barokní předsíň u severního vchodu, předlážděna podlaha a dodány nové varhany od firmy Mölzer.
Sv. Jakub je v kostele znázorněn celkem třikrát: sv. Jakub jako ambiciózní mladík na lipové dřevořezbě Kašpara Eiglera z roku 1679, socha na pilíři v přední části hlavní lodi a oltářní obraz od F. X. Palka, Umučení sv. Jakuba.
V tomto kostele se nachází lipová dřevořezba v působivém barokním rámu, která možná ukrývá důležitou šifru. Dílo zobrazuje matku apoštolů bratrů Zebedeových. Svatý Jakub a Jan stojí vedele Ježíše, milostivý Bůh sleduje jejich počinání. Najdeme tu i zobrazení andělů a Ducha svatého ( holubice).
Dřevořezba je inspirována úryvkem z Matoušova evangelia, kdy matka obou bratrů prosí Ježíše, aby jim v nebeském království zajistil místa po jeho levici a pravici. ,,Nevíte, oč žádáte," odpovídá Kristus. A vysvětluje, že místa v nebi rozděluje Bůh Otec, ne on, jeho syn. ,,Můj kalich budete ale pít a křtem, kterým já budu křtěn, budete pokřtěni," dodává. Upozorňuje je, že se nejprve musejí stát zasvěcenci, aby vůbec do království nebeského vstoupili.

cest2

Pod každou z postav jsou různé nerosty v krystalografickém znázornění. Umělec vycházel z nalezišť kutnohorských, najdeme tu zdejší nerosty.
A ona šifra ? Podle léčitelů přísluší ke každé tělesné čakře určitý druh nerostů, převážně drahokamy a polodrahokamy. Toto dílo je určitou ,,nahrážkou," ale i tak tvoří návod, jak dojít k otevření těchto čaker, aktivovat onu známou a tajemnou hadí sílu. Tím zastavíme či ovlivníme proces regenerace, stárnutí a umírání.
Dřevořezba znázorňuje osm postav, osmička je číslem zmrtvýchvstání, symbolizuje alchymistickou putrefakci. Dřevořezba podle odborníků pochází ze 17. století a jejim autorem má být Kašpar Eichler. Patřil i on mezi mudrce ? A ponechal na svém unikátním díle vzkaz budoucím generacím ? (časopis Spirit)

Bližší informace o aktuálním ročníku festivalu včetně podrobného programu naleznete na stránkách www.guide.kh.cz
Generálním partnerem festivalu je společnost SKANSKA a. s.

Festival se koná za podpory Města Kutná Hora a ve spolupráci s Římskokatolickou farností – arciděkanstvím v Kutné Hoře.
Mediálními partnery festivalu jsou: Kutnohorský deník, Obzory Kutnohorska, Tep–regionální týdeník, Kam po Česku a e-magazín Kultura21.cz.

Zdroj foto: internet, Helena Gluksmann, Jack P. Scott


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Honza Paulík: Absenci na pódiu jsem začal kompenzovat živým vysíláním

Honza perexHonzu Paulíka znám od října 1979, kdy jsme se přestěhovali do Buštěhradu a já jsem nastoupila do třetí třídy Základní školy Julia Fučíka. Při prohlížení školních fotek mi teprve nedávno došlo, že jsme stáli vždycky za sebou. A určitě to nebylo s...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Staré Mesto začalo s rekonštrukciou

Stare mesto 200Na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave sa začína s rekonštrukciou jednej zo štyroch bratislavských obranných brán – Rybárskej brány. Zachovala sa, keďže ju dlhé roky chránili archeologické prieskumy. Pre...


Literatura

Dívka s dýkou v duši a s nožem v ruce

Smrtelny hrich perexOžehavé téma incestu tvoří děj psychologického románu Markéty Harasimové. Tato autorka má na svém kontě již pěknou řádku románů cílených zejména na ženy. Jedná se jak o klasické romantické příběhy s prvky erotiky, tak o psy...

Divadlo

Festival Lávka River Stage plave po Vltavě!

lavka river stage provazochodkyneV úterý 31. srpna proběhla vyprodaná premiéra festivalu Lávka River Stage, kterou sledovali z bezprostřední blízkosti návštěvníci klubu Lávka i stovky turistů přímo z Karlova mostu!<...

Film

Staré pověsti české spatříme v obnovené podobě

Povesti 200Každým rokem přichází do kin další digitálně renovované klasické dílo tuzemské kinematografie - a pokaždé je provází knižní monografie, věnující se jak procesu obnovy, tak uměleckým záležitostem. K divákům i čtenářům prozatím doputovaly filmy (a ...