Energickosť – živosť – prirodzený prístup k hudbe

Energickosť – živosť – prirodzený prístup k hudbe

Tisk

200 ianIan sa k hudbe dostal od narodenia. Talent získal po otcovi, ktorý sa hudbe venoval popri zamestnaní, ktorý hral na sedem hudobných nástrojov. Doma hrávali najmä české piesne. Tu niekde vznikliIanove základy hrania a spievania. Okrem nich Ian vyhľadáva aj zahraničné piesne aj keď sa vracia českej produkcii. Okrem hudby svoju pozornosť venuje Marketingu, fotografi, grafike.

 

 

Na rozdiel od Iana k hudbe Jána Kaňku viedli od piatich rokov rodičia. Pre hudobný nástroj cello sa rozhodol sám. „Vybral som si ho, pretože ma učila veľmi pekná pani učiteľka a zaujímal som sa viac o ňuako o nástroj.Vzťah k nástroju prišiel až neskôr,“ uviedol s úsmevom Ján. Okrem hudby sa venuje fotografii, programovaniu, počítačovej grafike a čítaniu, športu, ale ako dodal: „hudba je hneď za priateľkou v tesnom závesu:-).“

Viac o skupine prezradil Ian Yvese.

Ako dlho ste pripravovali projekt, prečo ste sa rozhodli práve preň, mali ste viacero v zálohe? Kto prišiel s jeho myšlienkou, kto sa na ňom podieľal. Ako celá skupina vznikla?

Projekt a dnes už kapela IAN vzešla jako odpověď od IANa Yvese a Jana Kaňky, kteří po zkušenostech z české scény chtěli udělat odlišný projekt, než se běžně slýchává, ale zároveň nespadnout do běhu „běžné“ alternativy. Využít zkušenosti a udělat něco svěžího\nového ale zároveň jednoduchého, to je hlavní motto kapely.

ian1

Stali ste sa víťazom youtubefestu, čo to pre vás znamená? Očakávali ste to? Ako sa to odrazí vo vašej budúcnosti, vo vašich plánoch? Čo vás viedlo k vytvoreniu novej skupiny?

Pro nás je to hlavně velká šance a otevření dveří, kam dál můžeme posouvat svou práci. „Co za tím vidíme?“ Hodně další práce, což nás neskutečně nakopává. Už jen proto, že kapela oficiálně funguje od února roku 2013. Vítězství je pro nás i obrovská raketa, ale zároveň cítíme, že ho potřebujeme potvrdit. Myslíme do budoucna a nepřestáváme pracovat.

Chystáte sa na Maďarský festival, s čím sa predstavíte, ako sa budete snažiť prekvapiť a zaujať verejnosť?

Jednoduchostí a chytlavostí písní a naším energickým projevem. Máme rádi produkci a na desce určitě nebudou pouze dva nástroje, ale naživo sázíme na živelnost a energičnost, kterou předáváme publiku a zároveň ji z publika dostáváme zpět.

Práve ste vyšli von s Vaším novým videoklipom - mohli by ste ho predstaviť, o čom je a ako prebiehala celá jeho tvorba. Kde tvoríte a ako vznikajú námety na videoklipy?

Pro nás tonení ani oficiální klip, je to zachycení fáze živého hraní. Klip je natočen na brněnské hvězdárně a zvuk i video je z živého záznamu. Tím, že jsme noví, a máme už vcelku pěkný dosah fanoušků, chtěli jsme fanouškům a pořadatelům něco dát. V budoucnu takovýchto videí určitě přibude i ve spojení s hranými klipy. Na ty už máme přichystané tři scénáře. Baví nás to, a je to pro nás to pravé těžiště propagace a vyjádření. Náměty vycházejí z života a životních křižovatek, víc toho říct nemohu :-) 

ian

Kto vám píše texty a skladá hudbu, ako a z čoho beriete inšpiráciu. Čo vo vás vyvoláva inšpirácia. Hudba je najmä o energii, vy ste v nej spojili viacero druhou štýlov, podľa čoho koordinujete melódie. Hudba je aj o fantázii a iracionálnosti človeka, ako sa to týka vás?

Vše si píšeme sami. Inspiraci bereme pouze ze života. Rádi posloucháme nové věci a podvědomě to na nás určitě působí, ale při skládání se k tomu cíleně neohlížíme. Melodie i texty přicházejí zároveň s hudbou – majoritně. Ano, některé iracionální věci\ sny\ bláznivé představy se na skladbě vždy podílí.To je kreativita, která nás baví. Je to prostředek, kterého rádi využíváme i když to třeba posluchači nepoznají ;-)

Aké máte novinky ...chystáte CD...?

Nejbližší novinka je tour po severní Itálii v září, která seteď dolaďuje a během listopadu chystáme vydat hodně věcí ven.  Bude to dobré, už teď se nám to hodně líbí. Nejsme příznivci křtů k desce, ale i to asi proběhne :-)

Mäte radi výzvy? Radi ich prijímate?

Ano, hrát a hrátdobře. Už to je docela velká meta :-)

V čom sa snažíte byť iný ako ostatný, čo chcete ponúknuť verejnosti. Máte nejakú métu, ktorú by ste chceli dosiahnuť?

Energičnost – živost – písňovost, přirozený přistup k hudbě bez nutného kalkulu, takových kapel je v ČR a na Slovensku málo. Budeme doufat, že se nám to podaří ;-) Dále řešíme různé hraní v zahraničí. Ano, zkusíme metu „zahraniční kapely“, ale duléžité je pro nás hrát a momentálně je časté zahraničí pouze vize naplněná z deseti procent, ale makáme na tom :-)

Zdroj foto: facebook.com


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Protheus z Dymytry: Příští rok chystáme spoustu změn

dymytry perexS frontmanem skupiny Dymytry Protheem (Honza Macků), jsem dělal naposled rozhovor loňské léto a tentokrát se naskytla příležitost vyzpovídat Prothea na křtu nového DVD Arakainu a Dymytry k podzimnímu turné. Co se za ten rok a půl změnilo a ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Fotbalový stres: Plzeň v panice, Sparta v naději…

fotbal plzen 200Ivánku, kamaráde, to mi řekni, jak tohle může dopadnout… Rád bych se soustředil na tu krásnou hru. Hlavně mi neříkej, že v posledních zápasech o titul jsou namočení nějací „kapříci“. Sorry, bejku, ale kazíš mi radost. B...

Z archivu...


Literatura

Jiskřící román plný erotiky, nečekaných zvratů, lásky i nenávisti

Schody do nebeskeho pokoje200Dvoudílný román Lubomíra Müllera Schody do nebeského pokoje se odehrává na sklonku šedesátých let. Převratná doba plná očekávání, byla zakončena vstupem vojsk Varšavské smlouvy na území republi...

Divadlo

DIVADLO JE V CENTRU aneb POZVÁNKA NA PŘÍŠTÍ DIVADELNÍ SEZÓNU DO OSTRAVY

ostrav200Národní divadlo moravskoslezské představilo seznam premiér příští divadelní sezóny – těšit se diváci mohou na Havelku, Jařaba, Kyliána a 4x Lloyda Webbera! Divadlo se svým sloganem také připojuje k debatám o centru Ostravy – DIVADLO JE V CENTRU!!! V ...

Film

Největší padouch chce ukrást Měsíc

ja padouch 200Animovaná komedie Já padouch (2010) nás dostává do malovaného sousedství, plného rozkvetlých zahrad a dobrých lidí, kde v černém vysokém domě spřádá své plány jeden velký zločinec.

...