Turistický seriál K21: Muzeum lega

Turistický seriál K21: Muzeum lega

Tisk

muzeum lega 200Milí čtenáři, prázdniny se již chýlí ke konci a s nimi končí i náš turistický seriál v němž jsme nahlíželi pod pokličku různých turistických cílů. Seznámili jsme vás s životy kastelánů několika hradů a zámků, podívali jsme se na zoubek strašidlům a představili pár muzeí. Nechyběly ani tipy na různá centra a parky, kde se mohou vyřádit především vaše ratolesti. Díky našim zvídavým otázkám jsme se dozvěděli spoustu informací a mohli jsme si vytipovat pěkný výlet. Nyní tedy poslední příspěvek k letošnímu turistickému seriálu z oblasti muzeí:

Za muzeum lega nám odpovídal ředitel muzea Jan Vokolek.

Popište prosím vaše muzeum. V čem je speciální? Jedná se o největší muzeum Lega na světě. Kolik úsilím za tím je?

Soukromé muzeum lega nabízí unikátní sbírku jednoho člověka, která se v tuto chvíli skládá z 2500 originálních modelů lega – jedná se pouze o modely, které kdy firma Lego vydala a daly se v minulosti nebo nyní koupit. Nejstarší exponát máme již z roku 1949 a zhruba 80 % sbírky tvoří modely, které se již v dnešní době nedají pořídit a pokud ano, tak je jejich cena obrovská. Sbírku majitel tvořil téměř dvacet let, ale největší „boom“ nastal cca 5 let dozadu, a když již nebylo doma místo na uskladnění, vznikla myšlenka zrodu Muzea lega. Úsilí je zatím opravdu velké, jak po časové, tak finanční stránce.

LEGO je dánské a jistě má nějakou ochrannou známku. Nesetkali jste se v tomto směru s nějakými problémy či překážkami?

Otevření nebylo jednoduché, ale nakonec jsme se všemi překážkami dokázali vypořádat.

muzeum lega 3

Co je nejunikátnější exponát a jak o něj pečujete?

Ze sběratelského pohledu jsou to zajisté naše nejstarší exponáty – jak jsem již zmínil nejstarší je z roku 1949. Kostička lega byla patentována až v roce 1958. Z tohoto roku máme také několik exponátů. Péče o modely celkově není až tak složitá. Z pochopitelných důvodů je 99 % exponátů za sklem. Je zapotřebí modely zbavovat prachu, jiný servis není nutný.

Hledáte do muzea stále nové exponáty? Musíte se kvůli muzeu i nějak neustále vzdělávat? Jak to probíhá?

Sbírka se neustále doplňuje, nicméně v muzeu již není dostatek prostoru pro další nové exponáty. Jednou za čas proto expozice obměňujeme.

muzeum lega 4

Jaké je to s návštěvností muzeí v dnešní době? Děláte vy sami něco pro propagaci? A co financování? Jaké jsou náklady na běžný provoz? Co vše pokrývá vstupné?

Návštěvnost je celkem uspokojivá. Většinu roku stačí na pokrytí nákladů. Majitel muzeum lega vytvořil jako svůj koníček a nebere ho jako svůj zdroj příjmů a tak když se podaří vygenerovat zisk, jde 100 % na zdokonalování expozice, nákup nových exponátů, marketing, atd.

Jak je to se suvenýry z vašeho muzea? Kolik u vás návštěvníci průměrně utratí? Co je nejprodávanějším artefaktem?

Součástí naší provozovny je i nadstandardně vybavený obchod, kde si zákazníci mohou pořídit artikly v České republice běžně neprodejné. Mezi nejpopulárnější věci patří zajisté náhradní dílky, které se u nás prodávají na váhu.

Co se vám za dosavadní provoz expozice nejvíce povedlo? Na co jste opravdu hrdí?

Hrdí jsme na celé muzeum. Myslím si, že se nám zde podařilo vytvořit prostředí, kam se zákazníci rádi vrací. Nejen že nabízíme něco, co jinde na světě není možné zhlédnout, ale snažíme se, aby personál přistupoval ke každému zákazníkovi osobně a vřele, což dnes není, bohužel, standardem a příliš to nechápu.

muzeum lega 2

Jak vypadá váš běžný pracovní den? Co je nejčastější náplní práce? Jedná se o jednoduchou práci? Jaká jsou její úskalí? Měli jste někdy chuť muzeum zavřít?

V mé pozici manažera muzea lega je pracovní den velmi rozmanitý. Dělám vše, co je pro běžný provoz třeba. Musím zajistit, abychom každý den v 10 hodin otevřeli, ve 20 h zavřeli. Aby bylo v muzeu čisto, měli jsme co prodávat. V neposlední řadě pečuji o naše zákazníky a také musím zajistit, aby k nám návštěvníci přišli. Vzhledem k tomu, že svoji práci beru jako koníček, nemůžu si na nic stěžovat.

Proč by měli naši čtenáři navštívit zrovna vaše muzeum?

Soukromé muzeum lega nabízí nevšední zážitek. Obrovská sbírka 2500 modelů lega řazená v 20 tematických expozicích. Postavené město z lega City. Mašinky, které můžete ovládat pomocí tlačítek, kompletní sbírku lega Star Wars a mnoho dalších úžasných kousků uvidíte právě u nás. Pokud nebudete uspokojeni pouze pohledem na naši úctyhodnou sbírku, můžete navštívit dětský koutek a postavit si vlastní model.

Můžete nás navštívit každý den od 10h do 20h – otevřeno máme i o státních svátcích

Najdete nás na Národní Třídě 31, Praha 1 naproti obchodnímu domu My.
Pokud chcete více informací, navštivte naše webové stránky www.muzeumlega.cz.

muzeum lega 1


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Seriál k měsíci čtenářů: Knihovny pro K21, Kamenický Šenov

brezen-mesic-ctenaru 200Regály plné knih, u počítače dáma či pán, který obřadně přebírá vracené knížky a zapisuje nově vypůjčené. Místnost specificky vonící – tak voní jenom tištěné publikace, stojící jako vojáci v řadách. V sále tichý šum, jak...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Není apríl jako apríl

april thumbMěsíc duben má zaslouženě přívlastek apríl. Aprílové počasí si dokáže představit každý z nás – rychlé střídání slunečné oblohy se zataženou s přeháňkami nebo deštěm, větrno se střídá s bezvětřím, ráno mrzne, odpolední teplota je naopak na tričko....

Z archivu...


Literatura

Michal Hrůza slibuje, že nebude Petru Vydrovi lhát

nebudu ti lhat200Nebudu ti lhát je úryvek z písně Budu ti vyprávět od Michala Hrůzy, ale také nové knihy z nakladatelství Universum. Jedná se o jedinou autorizovanou knihu Michala Hrůzy, kterou dal dohromady společně s Petrem Vydrou.

Divadlo

Mašíni z Divadla Na Jezerce na Dramoxu: před 70 lety začalo jejich drama

Bratři MašínoviJeden z příběhů studené války, října 1953, si můžete připomenout nejen v kinech, ale i v divadelním představení Mašíni na Dramoxu. Ozbrojená skupina antikomunistů překračuje hranice Československa. Nejsou ale sami, v patách jim jdou pří...

Film

Temný rytíř povstal: Legenda končí

Že jsem musela jít na nejočekávanější film letošního roku, na nový americký film „Temný rytíř povstal“, předem mě mrazilo v zádech. Moc tyto akční sci-fi pohádky nemusím. Zejména když vznikly na základě archivních komiksů. Ale nakone...