Beckovský skanzen

Beckovský skanzen

Tisk

skanzen 200Majiteľom Beckovského skanzenu je Juraj Bubeník. Venuje mu všetok svoj čas a práca ho baví. Rád číta knihy, z ktorých čerpá inšpirácie pre svoje nové exponáty. Skanzen ľudia môžu navštevovať už viac ako sedem rokov. Myšlienke založenia pomohla náhoda. Juraj Bubeník bol nezamestnaný letecký mechanik a o prácu mal záujem. Zaumienil si, že v manželkinej záhrade vybuduje skanzen pre turistov.


Čo všetko tu máte a čo pribudlo v posledných rokoch?

Je tu maketa hradu ako vypadal pred 600 rokmi a mestečko, podhradie ako vyzeralo pred 400 rokmi. Sú tu hroby z doby bronzovej. hrob rytiera, busty vojakov, ktorí strážili Beckov. Busty a drak pribudli tento rok. V súčasnosti sa snažím o ďalšiu maketu. Dúfam, že sa mi podarí k mestečku a k drakovi spraviť veľkého slona aj s vežou ako má Beckov a okolie v erbe.

Prečo draka?

Je to rozprávka o hrade a Beckovskej jaskyni, o princeznách.

skanzen drak

Prezraďte nám ju.

Je to o drakovi ako uniesol princezné a prečo ich uniesol. Mal v tom prsty mních, ktorý sa modlil za hriešnikov, či už na hrade alebo v podhradí. Žil v beckovskej jaskyni. Na hrade boli rozmaznané princezné, ktoré mu dali len jeden jediný orech, aby sa najedol. Mních orech zasadil a z jadierka vyrástol strom, na ktorom bol veľký orech. V ňom žil drak a ten uniesol princezné do jaskyne. Príbeh pokračuje tak, že sa o tom nikto nič nedozvie. V historických knihách sa píše ako vyhorel celý Beckov aj hrad ale nie prečo, v rozprávke hovorím, že to zapálil drak. Ako to skončilo nechám na každého. Na prekvapenie určite dobre ako každá rozprávka.

Všimla som si, že máte informácie len v slovenskom jazyku a málo v cudzom. Premýšľali ste to zmeniť?

Je tu toho veľa. Nemám toľko peňazí, aby som zaplatil preklad. Mám nemecký preklad sprievodcu mestečka, ktorého požičiavam, ale inak je to veľmi veľa textov, listín. Ich preloženie by stálo veľmi veľa. Peniažky sú dôležité a rozhodujúce, ale všimol som si, že zahraniční, chodia v sprievode vždy nejakého Slováka, či to už z rodiny, alebo je to objednaný sprievodca. Väčšinou to tak býva a tí im prekladajú.

Aké sú vaše plány do budúcnosti?

Mal by vzniknúť ešte renesančný hrad, slon a povesť o slonovi. Čo ma napadne ďalej, som sám zvedavý.

skanzen 2

Zdroj foto: autorka a Andrej Mokrička


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Hedvika

hed 200Třiašedesátiletá hrdinka Hedvika se pár měsíců po smrti svého manžela Vladimíra dozvídá tajemství, které její muž skrýval celý život nejen před ní, ale i před celou rodinou a přáteli. Po vyřízení dědictví přestává truchlit a její poklidný život se díky rad...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Máj - měsíc dcery Titana a slovanský rozkvetlý květen

Kveten perexMěsíc máj - květen je pátý v pořadí podle gregoriánského kalendáře. Ve starověkém Římě ho zasvětili bohyni Maii. Bohyně Maia - patronka plodnosti: Bohyně Maia byla římská patronka plodnosti, léčení, uzdravení a tím zdravého růstu. Přesněji, bohyn...


Literatura

Mějte filmový trhák Bohemian Rhapsody i ve své knihovničce

Bohemian Rhapsody 200V nakladatelství Jota vyšla pár dní po vyhlášení Oscarů oficiální kniha k filmu Bohemian Rhapsody o skupině Queen od společnosti Twentieth Century Fox. Nahlédnete s ní do zákulisí a pokocháte se krásnými fotografiemi.

...

Divadlo

Olomoucká Liška B. je inscenace půvabná a svébytná i díky silné hudební složce

liska b 200Kdysi jsem viděl v hukvaldském amfiteátru operu Příhody lišky Bystroušky, což na mě natolik zapůsobilo, že jsem se stal milovníkem hudby Leoše Janáčka. Jenomže očekávaná premiéra inscenace nazvaná Liška B., která proběhla v pátek 19. ledna v Morav...

Film

V kině se dějí zázraky nejen na velkém plátně. Valentýna tu totiž slaví nejen šťastně zadaní, ale i ti, kteří svou polovičku hledají. Nevěříte?

Rande jako z filmu 200Ať jste single nebo zadaní máme pro vás tip, jak skvěle strávit valentýnský večer a nesedět jen doma na gauči. Cinema City si totiž i letos pro své návštěvníky připravilo oblíbenou valentýnskou soutěž s názvem Rande jako z filmu...