Arabela: Výstava kostýmů a rekvizit z pohádkového seriálu

Arabela: Výstava kostýmů a rekvizit z pohádkového seriálu

Tisk

images arabelaChcete se setkat s princeznou Arabelou a její královskou rodinou? Vidět na vlastní oči čaroděje Rumburaka? Nebo prohodit pár slov s tajuplným Fantomasem? Až do 29. srpna je to možné říše pohádek se totiž dočasně přestěhovala na zámek Nový Hrad v Jimlíně u Loun.

 

 

 

Interaktivní výstava potěší malé i velké. Uvidíte nejen kostýmy z obou pohádkových sérií, ale také kouzelný prsten, cestovní plášť, křišťálovou kouli a spoustu dalších předmětů. Navíc se můžete posadit na trůn krále Hyacinta… a dokonce Vám půjčí i jeho zlatou korunu!

images rumburak

Seriál Arabela je nejznámějším dílem Václava Vorlíčka a Miloše Macourka. Svého času to byl unikátní projekt, plný nevídaných triků.  Československá televize ho natočila v koprodukci s WDR v Kolíně nad Rýnem. První série pohádkového seriálu mezi lidmi vzbudila takový ohlas, že se princezna Arabela musela na filmová plátna vrátit ještě jednou. Pokračování s názvem „Arabela se vrací“ bylo natočeno v letech 1990 – 1993.

Autorská výstava Petra Lukase, Jana Matouška a Viktorie Knotkové vznikla jako poděkování tvůrcům seriálu. Po českých hradech, zámcích a galeriích putuje už čtvrtým rokem Více informací najdete na www.vystava-arabela.cz.


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Sto zvířat: „Ještě žádné naše album není tak vymazlené.“

sto zvirat hraju na klavir v bordeluJedna z nejlepších tuzemských ska kapel Sto zvířat vydala 1. září novou desku s názvem Hraju na klavír v bordelu. V rozhovoru si o ní můžete přečíst spoustu zajímavostí z pera hudebníka ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Zlínští herci budou pomáhat s distanční výukou

zlinske divadlo vyuka 200S originální nabídkou pro učitele a rodiče dětí školou povinných přichází Městské divadlo Zlín. Máte své oblíbené herce? Zapojte je do hodiny! Rádi vám pomůžou oživit či ozvláštnit distanční výuku.

...

Z archivu...


Literatura

Jaká může být plavba obrovskou hruškou?

hruska perCo všechno může skrývat příběh o něčem zdánlivě tak obyčejném jako je hruška? V tomto případě hlavně notnou dávku humoru, napětí, ale i tajemství. Pojďme se svými dětmi prožít společné chvíle a ponořme se do příběhu o hrušce, která nebyla obyčejná, ...

Divadlo

Městské divadlo Mladá Boleslav uvede premiéru komedie Splašené nůžky

splasene nuzky200První inscenací roku 2024 Městského divadla Mladá Boleslav bude v pátek 16. února divácky osvědčený titul Splašené nůžky. Stovky repríz po celém světě dokazují, že tento kus má své kouzlo tak jako žádný jiný – už proto, že nikdy není st...

Film

Zázraky v České televizi

ct1  perexZázraky se dějí. O tom jsou přesvědčeni autoři podzimního schématu České televize, který se na obrazovkách představí divákům již s prvními zářijovými dny. Zazářit by tak měly vedle stálic především novinky hrané tvorby, kde se dle slov autorů uro...