Turistický seriál K21: Výlet za rysy

Turistický seriál K21: Výlet za rysy

Tisk

chov rysu 200Milí čtenáři, s prázdninami jsme se u nás rozhodli podívat se pod pokličku různých turistických cílů. Seznámíme vás s životy kastelánů několika hradů a zámků, podíváme se na zoubek strašidlům a představíme pár muzeí. Nebudou chybět ani tipy na různá centra a parky, kde se mohou vyřádit především vaše ratolesti. Nejen díky našim zvídavým otázkám se dozvíte víc a můžete si naplánovat pěkný výlet. Tak do toho!

Mezi Chlumcem nad Cidlinou a Lázněmi Bohdaneč žije pan Roman Navrátil, který svůj život zasvětil chovu rysů. Ve výbězích jich chová pět plus ještě další kočkovité šelmy. Na zvířata se můžete přijet podívat a zaručeně dostanete i odborný výklad.

Pane Navrátile, prosím představte se nám v úvodu.

Jmenuji se Roman Navrátil a jsem chovatelem 50 let. V dětství jsem začínal chovem morčat, myší a přes chov exotického ptactva, teraristiku, chov činčil, fretek, domácích zvířat, psů, koček a jiných zvířátek jsem se dostal k chovu kočkovitých šelem. Tomu se věnuji 15. rokem a specializuji se na chov rysů, kterých mám 5, ve dvou druzích…

Proč zrovna chov rysů? Co vás na těchto kočkovitých šelmách nejvíce fascinuje?

Proč rysové? Protože se jedná o největší kočkovitou šelmu v naší přírodě a již velmi vzácnou. V přírodě ČR žije cca 65 ks rysů ostrovidů. Je přísně chráněn zákonem a patří do CITES A.
 
Stavy na Šumavě poklesly o 30 % za poslední 3 roky, dle vědeckého monitoringu ukončeného v zimě tohoto roku.
 
Odchovy v ZOO sice jsou, ale rys již pro ně není až tak atraktivní. U soukromých chovatelů jsou odchovy velkou vzácností. Rys je velmi plachý predátor a zahlédnout jej v přírodě je ohromné štěstí i pro vědce. Uvidět jej v ZOO je také štěstí.

Moji rysové jsou polochočení a návštěvník může být v jejich těsné blízkosti, jak přes mříže, tak pod mým dohledem i ve výběhu.

Dalším důvodem, proč se věnuji chovu rysů, je také skutečnost, že chov rysů byl v době, kdy jsem začínal, v ČR vzácností, navíc ve smečce 4 kusů je určitě raritou, popírající přírodní zákon. Rys je sólové zvíře a setkává se pouze samec se samicí 1 x v roce při páření. Avšak můj chov mě přesvědčil a dennodenně utvrzuje, že pokud je rys na omezeném území u chovatele, život ve smečce mu prospívá, což je vidět na jejich hrách a těsném kontaktu tělo na tělo. Prostě čtyřka.
 
Co je nejtěžší při péči o ně? Čím se rys živí?

Nejdůležitější při péči je se jim věnovat, pokud chci, aby byli poloochočení. Jinak se starat, jako o každé jiné zvíře. Krmí se veškerými druhy mas v mrtvém stavu. Kuřecí, hovězí, zvěřina, drůbež, králík.

Jakou má vlastně rys povahu?

Jsou to klasičtí predátoři, každý kus je povahově odlišný. Vzhledem k tomu, že jsou poloochočení, mě pustí na cca 1 metr. Jsou hodní a nebojím se, že by zaútočili, ač respekt k nim musím samozřejmě mít.

chov rysu

Nemáte z rysů někdy strach? Co by člověku dokázali udělat?

Strach nemám, respekt ano. Kdyby se něco stalo, tak bych byl pouze poškrábán a pokousán. Což se nestane.

Spolupracujete nějak i s českými zoologickými zahradami?

Zoo navštěvuji, znám se s několika zoology a v případně nutnosti se na ně mohu i obrátit. Také získat mládě šelmy, pokud je mají volné.

Chováte i jiná zvířata? Pokud ano, jaká?

Jiná zvířata mám : mývaly, psy, ušlechtilé kočky s PP  - chov. stanice se specializací na Sphynx kanadský. Tento rok přibudou veverky ve 2 druzích.

Jak vypadá váš běžný den? Co vše musíte udělat? Musíte se kvůli Vaší práci nějak speciálně vzdělávat? Pokud ano, jak a kde?

Běžný den trávím od rána do večera kolem zvířat, 365 dní v roce, bez dovolené. Program spočívá v obstarání potřeb zvířat, údržbě zahrady, jednání s návštěvníky, vyřizování mailové korespondence, čtení knížek a sledování dokumentů o zvířatech, setkávání se s chovateli šelem.

Kolik už jste do chovu investoval peněz, jestli se to dá nějak říci?

Do zvířat jsem investoval celý život, posledních 20 let i bez dovolené. Tato částka je vkládána do chovu zvířat. Plus ostatní, co se mi podaří vydělat.

Jak na váš koníček v podobě chovu rysů reaguje rodina a okolí?

Sousedé nemají s chovem problém, rodina jej toleruje.

Kde mohou naši čtenáři najít více informací o vašem chovu rysů?

Více na našich stránkách www.chovrysu.hys.cz  a  selmy.cz .

Co byste v závěru doporučil někomu, kdo by chtěl chovat rysy nebo podobné kočkovité šelmy?

Pokud by zájemce měl zájem alespoň o 1 šelmu pro radost, měl by se obrátit na chovatele šelem, zejména v soukromí, zhlédnout chov, popovídat. Co nejvíce nastudovat z možných zdrojů, vybudovat zázemí a pak si šelmu dovézt.

Zdroj foto: internet


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Kultura pro mě znamená jít někam ven, za vyšší formou zábavy.“

langerova 200Pokračujeme s rozhovory s našimi redaktory, abychom vám přiblížili, kdo se skrývá za řádky těch všech recenzí a článků. Nyní o sobě více prozradila Jana Langerová, se kterou už jste možná komunikovali ohledně soutěží.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Muzeum paměti XX. století nabízí online prohlídky dvou výstav k výročí listopadu 1989

vystavy muzeum pameti perex
Muzeum paměti XX. století, ve spolupráci s Libri prohibiti a Polským institutem v Praze, připravilo dvě výstavy o významných historických událostech. Uvedeny byly online letos 17. listopadu, zájemci je...

Z archivu...


Literatura

Příliš vysoká očekávání jsou retro deníkem s velkou porcí humoru

Příliš vysoká 200Příliš vysoká očekávání Karoliny Hošek jsou zábavným deníkem, který se věnuje životu obyčejného člověka na pozadí událostí posledních desetiletí. Už úvodní obrázky jednoznačně dokazují, že lidé s mládím v devadesátkách se mají na c...

Divadlo

Městské divadlo Zlín představuje retrokomedii k popukání – Charleyho tetu

cht200Zlínské divadlo uvedlo koncem listopadu premiéru anglické konverzační komedie Brandona Thomase Charleyho teta a konečně tu máme něco svěžího, neokoukaného a hlavně šíleně vtipného!

...

Film

Poslední návrat legendy – Logan: Wolverine

logan perexProzatím poslední zpracování X-men ságy a její snad nejproslulejší postavy Wolverina, které však funguje i jako samostatný film, se dostalo do českých kin 2.3.2016 a sklidilo obrovský úspěch.  Je tak také poslední rolí Hugha Jackmana