Perla saské renesance, to je Státní zámek v Benešově nad Ploučnicí

Perla saské renesance, to je Státní zámek v Benešově nad Ploučnicí

Tisk

benesov 200Státní zámek v Benešově nad Ploučnicí připravil nejen na dobu letních prázdnin i prohlídkové trasy pro děti či dětské kolektivy, vítáni jsou samozřejmě i návštěvníci z řad dospělých.

 

 

„V letošním roce mají návštěvníci navíc možnost vyhrát celodenní výlet Pragou Picollo, benešovský zámek je totiž jeden ze 129 objektů zapojených do věrnostního programu Národního památkového ústavu,“ připomíná kastelán Státního zámku Benešov nad Ploučnicí Zdeněk Henig. Princip věrnostních pasů je podobný jako v minulých letech. Návštěvníci nejen benešovského zámku, ale všech památek ve správě NPÚ a jeho partnerů získají ke vstupence prohlídkový pas a do něj první razítko, při nasbírání celkem pěti různých razítek má návštěvník nárok na šestý vstup zdarma.

Návštěvou Státního zámku v Benešově nad Ploučnicí můžete navíc prospět dobré věci, peníze ze vstupného pomohou objektům, kterým se nevyhnuly letošní povodně. Povodní byly nejvíce zasaženy Státní zámek Kratochvíle, Ratibořice a Veltrusy. Peníze ze vstupného totiž putují do jedné společné pokladny.

benesov

V Benešově nad Ploučnicí si můžete prohlédnout hned dva zámky, a to Dolní a Horní. Dolní zámek je koncipován jako šlechtické sídlo. „Lidé se tedy mohou těšit na návštěvu slavnostní a hodovní síně, černé kuchyně, zbrojnice a mnoho dalšího. Seznámí se s tím, jak šlechta na zámku žila a jaké měla zvyky,“ poznamenal kastelán.

V Horním zámku se mohou turisté podrobně seznámit s rodem Thunů, konkrétně s kláštereckou větví tohoto rodu. Thunové měli zámek v držení po dobu 300 let, a to až do roku 1926. Unikátní obrazová galerii představuje jednotlivé členy rodu. K vidění jsou také původní renesanční malby a stropy.

V době letních prázdnin nachystal zámek v Benešově nad Ploučnicí i oblíbené Noční prohlídky kouzelného zámku. Těšit se můžete na noční prohlídku v doprovodu průvodců v dobových kostýmech, chybět nebudou ani strašidla a Bílá paní.

Noční prohlídky se během letních prázdnin uskuteční hned čtyři, a to 6. a 20. července a 3. a 17. srpna, první prohlídka začíná vždy ve 20:00 a vzhledem k velkému zájmu je třeba se telefonicky či elektronicky objednat.

benesov 2

Aktuální informace z dění na zámku naleznete na oficiálních internetových stránkách www.zamek-benesov.cz

Vstupné na zámek:

Základní vstupné:
I. okruh – Dolní zámek (historické interiéry) 70,- Kč
II. okruh – Horní zámek + sezónní výstavy 60,- Kč
I. a II. Okruh – Dolní zámek 60,-, Horní zámek 50,- 110,- Kč
Děti 3-6 let v doprovodu rodičů 5,- Kč
Děti do 6 let v hromadné výpravě s doprovodem 10,- Kč

Rodinné vstupné (tj. 2 dospělé osoby a max. 3 děti do 15 let)
I. okruh – Dolní zámek 180,- Kč
II. okruh – Horní zámek 150,- Kč
I. a II. Okruh – Dolní zámek 150,- , Horní zámek 120,- 270,- Kč

Snížené vstupné
I. okruh – Dolní zámek 50,- Kč
II. okruh – Horní zámek 40,- Kč
I. a II. Okruh – Dolní zámek 40,-, Horní zámek 30,- 70,- Kč

1) Snížené vstupné mají pouze:
- děti od 6 do 15 let
- studenti do 26 let po předložení platného dokladu o studiu
- držitelé studentské karty mládeže EURO<26
- držitelé karty ISIC
- invalidé po předložení průkazů ZTP a ZTP/P
- senioři na 65 let věku
- Členové Klubu českých turistů
- držitelé průkazu Fondu ohrožených dětí
- Držitelé Hostel karty

Slevy neplatí mimo návštěvní dobu a mimo sezónu. Slevy nelze vzájemně kombinovat.

Volný vstup mají:
- zaměstnanci NPÚ + max. 3 rodinní příslušníci
- členové klubu Čtyřlístek
- držitelé karty ICOMOS, ICOM
- držitelé průkazu Asociace muzeí a galerií ČR
- doprovod skupiny větší než 20 osob
- průvodce ZTP/P

Poplatek za zapůjčení cizojazyčného textu 20,- Kč
Poplatek za fotografování 500,- Kč
Poplatek za filmování 1 000,- Kč

Otevírací doba:

Duben: So, Ne a svátky 10-16
Květen: Út - Ne 10 – 17
Červen:- Út - Ne 10 – 18
Červenec: Út - Ne 10 – 18
Srpen: Út - Ne 10 – 18
Září: Út – Ne 10 - 17
Říjen: So, Ne a svátky 10 – 16

Pro objednané skupiny větší než 10 osob je vstup možný i mimo vyhrazené hodiny, zejména v okrajových měsících, kdy je provoz pouze o sobotách, nedělích a svátcích.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Zchlaďte se u rozhovoru O sněhu

pata 100 o snehu 200V těchto horkých letních dnech vám přinášíme rozhovor s Pavlem Talašem, kterého můžete znát z našeho webu. A sice ne z článků, ale z rubriky Komiks, do kterého nám laskavě propůjčuje jeho stripy. Loni mu vyšla k...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Jedinečný svět psích emocí: Pes je láska

psi emocePatříte-li mezi milovníky psů, určitě by ve vaší knihovničce neměla chybět kniha uznávaného odborníka na chování psů s názvem Jedinečný svět psích emocí, kterou vydalo nakladatelství Euromedia Group. Autor knihy, behaviorista Clive Wynne, se zabývá především vztahem psa a člověka a ...

Z archivu...


Literatura

Léčivé Zápisky malého tyranosaura: medicína bez receptu, 3 x denně, účinek okamžitý

200litO jakém léku je tu řeč a jakou nemoc má kurýrovat? Úsměvné fejetony Pavla Tomeše jsou těmi pomyslnými pilulkami na dobrou náladu – po jejich přečtení zmizí veškeré příznaky smutku. Nespornou výhodou je, že je lze užívat i nepravidelně a působí také jako...

Divadlo

Divadelní Flora začíná ve čtvrtek – světovou taneční premiérou

alt16. ročník tradiční olomoucké přehlídky odpočítává poslední hodiny do svého začátku. Čtvrteční a páteční program nabízí premiéru a první reprízu exkluzivní taneční koprodukce Power Power Dance, která vzniká speciálně pro festival s podporou

Film

Byl Koniáš jen synem své doby?

temno obalka 200Postava jezuity Antonína Koniáše, nejen v 18. století proslulého ničitele kacířské literatury, odedávna vzbuzuje vášně spojené s výrazně negativním hodnocením. Když se některý veřejný činitel chová "nekulturně" (třeba o...