XXII. Královské stříbření Kutné Hory a festival současného umění TINA B.

XXII. Královské stříbření Kutné Hory a festival současného umění TINA B.

Tisk

stribreni 200O víkendu 22. - 23. června 2013 ožije v Kutné Hoře areál parku pod Vlašským dvorem barevným středověkem. Královské horní město Kutná Hora opět zažije historické slavnosti a přivítá přijíždějícího českého krále Václava IV., královnu Žofii Bavorskou a jejich úředníky a dvořany. Návštěvníci zažijí atmosféru roku 1412. Tato každoroční gotická historická slavnost, symbolicky otevírá turistickou sezónu města Kutná Hora, zapsaného do seznamu světových kulturních památek UNESCO.

 

Velkolepý scénář slavnosti navrací Kutnou Horu, české královské horní město, do dob o šest set let zpět, až na začátek 15. století. Na dva až tři dny ožívá celé město i královské sídlo v mincovně ve Vlašském dvoře fiktivním příběhem příjezdu a vzácné přítomnosti českého a římského krále Václava IV. s jeho dvorem. Aktéři i diváci navracejí se do doby, kdy byla Kutná Hora na vrcholu prosperity.

Bohatí a hrdí "Horníci" chystají uvítání krále, otevírá se jarmark, na loukách pod Vlašským dvorem se rozhoří svatojánské ohně lidové veselice uspořádané "Horníky" na počest oblíbeného panovníka.

Chrámem sv. Panny Barbory se rozeznívají fanfáry, aby uvítaly krále s královnou Žofií Bavorskou, jejich dvořanstvo i kutnohorský patriciát při slavné "Stříbrné mši". Do města se sjíždí bujaré rytířstvo, aby se zúčastnilo turnajových klání vyhlášených králem Václavem IV. Gotická hudba vyzývá k lidovému tanci v kutnohorských uličkách i krčmách, každodenní pracovní rytmus mincovny ve Vlašském dvoře utichne, neboť jej přehluší slavnostní ruch přítomnosti krále a jeho dvora.

Zářivá barevnost vrcholné gotiky, desítky praporců a stovky historických kostýmů naplňují kutnohorské malebné uličky, ideální prostředí autentických historických kulis.

Každým rokem se rozrůstá počet návštěvníků i obyvatel Kutné Hory, kteří chtějí být nejen diváky, nýbrž i aktivními účastníky neopakovatelné atmosféry času Lucemburků na českém trůně. Královské stříbření je jedinečné právě tím, že není pouhou zábavnou podívanou pořádanou profesionálními účinkujícími pro diváky, je přitažlivou příležitostí obléknout vlastní dobový kostým a vstoupit do skutečných historických osudů města, o jehož bohatství se opírala moc českých králů.

stribreni 1

Scénář slavnosti vychází ze skutečných událostí i ze známé silné náklonnosti, které se Kutná Hora těšila u Václava IV.

Nenásilnou a zábavnou formou seznamuje diváky s tím, jak se dobývala stříbrná ruda a jak se zpracovávala až do podoby slavného stříbrného groše. Přibližuje zvláštnosti životního stylu středověkého horního města, všech skupin jeho obyvatel, jejich osudy společné i osobní. Celá slavnost probíhá jako neopakovatelná velkolepá divadelní premiéra pro stovky nadšených aktérů.

stribreni 2

Slavná historie stříbrného města vychází do ulic. Kromě bohatého kulturního programu, který bude probíhat po celé Kutné Hoře, můžete navštívit i zajímavé akce, které připravila Galerie Středočeského kraje.

V sobotu 22. června 2013 v 15,00 hodin slavnostně zahájí dvě nové výstavy mladých umělců. Ve WHITEBOXU se představí Ondřej Batoušek a v PROJECTROOMU Blanka Kirchner.

Od 16,00 hodin budou probíhat přednášky umělkyň, zastoupených svými pracemi na výstavě skla „ŠPIČKY: Sklo jako koncept“, společně s prezentací jejich děl. Vystavující umělkyně jsou absolventky ateliéru prof. Kopeckého, jednoho z nejvýznamnějších soudobých českých umělců.

Další událostí, na kterou Vás GASK srdečně zve, je zahájení osmého ročníku festivalu současného umění TINA B., který v tomto roce zavítal do GASKu. Festival bude zahájen letní party ve znamení barev duhy. Přijďte potěšit své smysly poslechem živé hudby, zhlédnutím tanečního vystoupení a barevné performance i vystavovaných děl. Ochutnejte občerstvení namíchané v barvách duhy a zasoutěžte si o hodnotné ceny. Zkrátka nepřijdou ani ti  nejmenší, pro které Lektorské centrum GASK připravilo zajímavý doprovodný program. Těší se na Vás dne 22. června od 17 hodin v prostorách galerie GASK.

Již v sobotu 15. června jste zváni od 15,00 hodin na komentované prohlídky výstav mladých autorů, s jejich osobní účastí.

U všech výstav je možno využít QR kódu, po sejmutí kódu ve výstavních prostorách tak získáte na stálo důležité a zajímavé informace do Vašich mobilních zařízení.

 stribreni komentovane prohlidky

Stále máte možnost navštívit výstavu IMAGES FOR IMAGES, Artists for Tichy – Tichy for Artists, představující české veřejnosti sbírku současného mezinárodního umění. Výstava prezentuje více než 500 děl od více než stovky evropských i amerických umělců, pracujících s klasickými i netradičními médii. Tuto jedinečnou možnost můžete využít do 28. července 2013.

Zdroj informací: www.gask.cz a www.stribreni.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

NEZAPOMÍNEJME DĚTEM VYPRÁVĚT - Rozhovor se Spolkem Storytelling

Storytelling200Spolek Storytelling se věnuje vyprávění příběhů už několik let. Vypráví na nejrůznějších akcích, ve školách, knihovnách, na festivalech, v divadlech i kavárnách. Učí také zájemce na seminářích, jak poutavě a zajímavě vyprávět, ať už dětem ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

ŽIVÍ MRTVÍ: MÍLE A MÍLE

Zivi a mrtvi dva perexPo Shaneově smrti se Rick a celá skupina rozhodne, že se tábor musí přesunout. Musí jej přemístit na bezpečnější místo. Po cestě potkávají muže jménem Tyresse, jeho ceru Julii a jejího přítele. Jejich cesta vede menším...


Literatura

Spánek je umění

spanek200Nakladatelství Esence vydalo v srpnu příručku pro všechny, kteří mají problémy se spánkem nebo si tuto dobu, kdy tělo i mysl odpočívá, chtějí zlepšit. Odborník na slovo vzatý Shawn Stevenson nám příjemnou a srozumitelnou formou popisuje, proč je spáne...

Divadlo

Premiéra muzikálu v Brně: Ženy na pokraji nervového zhroucení

foto perexPodle známé filmové komedie Pedra Almodóvara  z roku 1988 se v londýnském West Endu pustili naslovo vzatí odborníci muzikálového  žánru, Jefrey Lane (libreto) a David Yazbek (hudba a text písní) do divadelní...

Film

Zac Efron se představuje v traileru drsného australského thrilleru ZLATO

zlato 200Uprostřed rozlehlé, jedinečné a nelítostné australské pouště se odehrává drsný thriller o chamtivosti, která dokáže zatemnit lidskou mysl. Jak daleko dokáží lidé zajít při cestě za nesmírným bohatstvím?

...