Zámek Slavkov - Austerlitz si pro měsíc červen připravil řadu zajímavých akcí

Zámek Slavkov - Austerlitz si pro měsíc červen připravil řadu zajímavých akcí

Tisk

slavkov 200V průběhu června čeká na návštěvníky zámku Slavkov-Austerlitz mnoho zábavných a naučných akcí. Mohou se podívat na stálé či příležitostné výstavy, vyslechnout si koncerty v rámci hudebního festivalu a zažít muzikálovou show v zámeckém parku. Přinášíme vám podrobnější přehled, ze kterého můžete vybírat.



do 7.6. Slavkovské restaurování

Také v roce 2013 bude dále rozvíjena spolupráce Zámku Slavkov-Austerlitz a Vyšší odborné restaurátorské školy z Brna. Obě instituce naváží na předchozí úspěšný ročník. V prostorách zámku se v prohlídkové trase návštěvník setká se studenty, kteří budou předvádět a vysvětlovat zásady a postupy odborného restaurování dřevěných předmětů a malované keramiky. První část Slavkovského restaurování bude probíhat od poloviny května do poloviny června, druhá pak v průběhu měsíce září, kdy budou výsledky prezentovány rovněž ve výstavních prostorách před pokladnou v přízemí zámku.

slavkov 1 restaurovani
23.6. Concentus Moravie – koncert it. souboru Accordone

Srdečně zveme všechny příznivce kvalitní hudby na dva špičkové koncerty, které se tradičně uskuteční v měsíci červnu na zámku Slavkov - Austerlitz v rámci XVIII. ročníku mezinárodního hudebního festivalu 13 měst - Concentus Moraviae. Téma letošního festivalu „Italské slunce" slibuje představit díla italských a Itálií významně ovlivněných skladatelů 17. a 18. století.První koncert proběhne v neděli 2. 6. 2013 v 19:30 hodin v Historickém sále zámku. Program „Neapolské příběhy“ posluchače seznámí s Neapolí prostřednictvím vokální hudby datované od šestnáctého století do současnosti. Koncert všechny přítomné společně s temperamentním souborem Accordone, který doprovodí nezaměnitelný zpěv Marca Beasleyho, přenese do samého srdce Itálie.

V honosném prostředí Historického sálu se posluchačům představí francouzský soubor Café Zimmermann. Na tomto koncertě zazní skladby od benátského kněze Antonia Vivaldiho, jehož hudba do krásných barokních prostor slavkovského zámku bezpochyby patří. Koncert se koná v neděli 23. června v 19.30 hodin.

slavkov 2 concentus moraviae
15.6. VLASY jako terapie – hippie muzikálová show v zámeckém parku

„VLASY jako terapie“ je název muzikálového představení z repertoáru Městského divadla v Brně, které budete mít možnost shlédnout 15.6.2013 v zámecké zahradě ve Slavkově u Brna. Představení začíná ve 20:30 h. Přijďte si užít tento den do zámeckého parku i se svými dětmi. Ve 14:00 hod. odstartujeme stylové hippie rodinné odpoledne plné zábavy, hudby, stánků a atrakcí jak pro děti, tak pro dospělé. Od 18:30 hodin se navíc můžete těšit na show v podání taneční skupiny N-YOJ. Přijďte a podpořte příjemnou a pohodovou atmosféru hippie oblečením a dobrou náladou.

slavkov 3 vlasy hippie

29.6. Oldtimer festival 2013

V sobotu 29. června se milovníci historických automobilů a motocyklů mohou těšit na jubilejní dvacátý ročník Oldtimer festivalu 2013. Oldtimer festival se tradičně odehrává ve Slavkově u Brna. Pochlubit se může rostoucí kvalitou a oblíbeností. Vystavená auta a motocykly patří k těm nejlepším a nejcennějším kouskům. O neustále zlepšované kvalitě festivalu svědčí i rostoucí návštěvnost festivalu, která, jak předpokládáme, pro letošní 20. ročník bude opět rekordní.

V tento den je samozřejmě přístupný také zámek samotný a všechny jeho prohlídkové trasy a probíhající výstavy. Pro návštěvníky jsou také připraveny oblíbené kostýmované prohlídky zámku, na které doporučujme předchozí rezervaci na tel.: 544 227 548 nebo e-mail: Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript .

Probíhající výstavy v měsíci červnu:

do 2.6. „Zatoč se mně, má panenko“ - výstava zaměřující se na kroje z různých částí Brna a jeho okolí. Soudobé kroje jsou doplněny o části původních, historických krojů, které jsou zapůjčeny z depozitářů zámku. Oděvy dále zpestří a dokumentačně doplní fotografie a detailní popisky.

slavkov 4 kroje

do 9.6. „Cukry“ - výstava mapuje historii pro mnohé zcela obyčejné věci - cukru. Představuje jeho nejrůznější tvary a podoby a zaměřuje se také na slavkovský cukrovar, který fungoval až do roku 1989 a jehož fragment - komín - dodnes patří k dominantám města.

slavkov 5 cukr

do 20.6. „Výstava krajky ze Slawkówa a Mohelnice“ – výstava, která představí toto komplikované, časově náročné, ale krásné umění. Tentokrát budou mít návštěvníci možnost porovnat české a polské krajky. Ve výstavních prostorách expozice Historických salonků bude společně vystaveny výrobky krajkářek z Mohelnického spolku ručních řemesel společně s rukodělnými výrobky žen z polského Slawkówa.

do 14.6. „Socialistický realismus“ - výstava obrazů socialistického realismu, které budou orientované převážně na vojenskou tematiku.

slavkov 6 socialisticky realismus

6.6.-7.7. „Fotoobrazy Aleny Šindarové – výstava abstraktních fotografií“ - výstava výstavu abstraktních fotografií Aleny Šindarové s poezií Zdeňka Janase s názvem Mezi nebem a zemí. Fotoobrazy Aleny Šindarové jsou někdy mylně považovány za malbu či grafiku. Autorka však dokáže vidět objektivem fotoaparátu, co na první pohled zůstává lidem utajeno – nádhernou skladbu struktury povrchu nejrůznějších materiálů, hru světla a stínů, skryté tajemné symboly, a to v těch nejobyčejnějších a nejnezajímavějších předmětech každodenní potřeby. Srdečně Vás tímto zveme na nádhernou výstavu plnou veršů a fantazie, která bude k vidění od 6. 6. do 7. 7. 2013 souběžně s provozem zámku.

Zdroj foto: www.zamek-slavkov.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Programový ředitel FTV Prima: „Chcete – li své diváky bavit, nelze být čistě úředníkem…“

Prima ZOOM 200Přes měsíc je v běžné programové nabídce nový kanál rodiny Prima – Prima ZOOM, zaměřený na dokumenty. U této příležitosti jsme vyzpovídali programového ředitele televize Prima Petra Vladyku, který nám prozr...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Eric Tabery: „Budoucnost tištěných médii je stejná jako knih“

tabery 200„Tištěná média by měla vymizet, ale pořád jsou jiná než ta digitální. Pořád jde o ty obrázky, papír, vazbu…“ Toto je jedna z mnoha odpovědí, která padla na zlínské akademické půdě v úterý 17. března od šéfredaktora týdeníku Respekt. Ten zde promluv...


Literatura

Hluboká modř moře: Láska na divokém pobřeží Bretaně

hlubokaNěmecká autorka Marie Lamballe vydala po úspěšném románu Hortenziová zahrada svou další knihu s názvem Hluboká modř moře. Čtenářky se opět mohou těšit na romantický příběh lásky, která se odehrává na bretaňském pobřeží.

...

Divadlo

Vzhůru do šapitó! To nejlepší z nového cirkusu a pantomimy na Dramoxu

Walls & HandbagsDivadlo, akrobacie a tanec. Novému cirkusu propadá stále více diváků. Na Dramoxu si užijete hned několik fascinujících představení z Česka i zahraničí, v nichž můžete sledovat neuvěřitelné výkony akrobatů.

...

Film

Mládí bez naděje aneb když spravedlnost dostává na frak

altTen den mě docela rozhodilo zpravodajství. Řidič automobilu, který jel nepřiměřenou rychlostí pod vlivem léku, při jejichž užívání by se nemělo řídit, srazil jiné osobní auto a jeho řidiče zabil, vyvázl s podmínkou. Kdežto “tykadlový malíř” bude sedět n...