ČTENÁŘI NA CESTÁCH - POZNÁVÁNÍ SEVERNÍHO NĚMECKA A DÁNSKA: Helsingor a hrad Kronborg

ČTENÁŘI NA CESTÁCH - POZNÁVÁNÍ SEVERNÍHO NĚMECKA A DÁNSKA: Helsingor a hrad Kronborg

Tisk

cestovani kronborg200Na světě je spousta míst, která stojí za to navštívit, ale z nejrůznějších důvodů to zatím nevychází. Díky čtenářům, kteří jsou ochotni podělit o své zážitky z cest si o některých místech můžeme alespoň přečíst a trochu se poučit a inspirovat. O poznávacím zájezdu absolvovaném v srpnu 2012 vypráví pan Ing. Jaromír Štrumfa z České Lípy, díky poměrně velkému rozsahu jsme zápisky rozdělili do devíti částí.

 

Část sedmá: Helsingor a hrad Kronborg

Následující den, 17.8., jsme ráno odjeli do Helsingoru na hrad Kronborg, který má spojitost se shakespearovským hrdinou Hamletem. Vzdálenost mezi Kodaní a Helsingorem cca 40 km. Krajina mírně zvlněná, méně polí, hodně luk a remízků a mokřadů. Při projíždění jsme byli upozorněni na Hamletův dům (Hamlethus). Kronborg byl budován jako pevnost, která střežila mořskou úžinu mezi Dánskem a Švédskem. Stavební a obranný systém pevnosti připomíná pevnosti Terezín, Josefov nebo Komárno. Nechal ji vybudovat král Frederik V. k účelu vybírání cla. Clo se vybíralo před namířenými hlavněmi děl do nichž se nabíjely koule o průměru 15 cm ( a zkus si zdrhnout !). Vodní úžina je široká 4 km a je velmi frekventovaná.

cestovani kronborg1

V současnosti slouží Kronborg k různým reprezentačním účelům. Konají se tam v režii monarchie oslavy narozenin, svatby a státní návštěvy.Dále různé tradiční akce a festivaly. Hamletovská legenda je velký magnet. Každá země má svého institucionalizovaného ochránce v nouzi nejvyšší. U nás jsou to blaničtí rytíři a v Dánsku je to slavný rytíř HALGER DÁNSKÝ, který v kronborském podzemí, dřímajíc, čeká na svoji příležitost pomoci svému lidu. Vyfotil jsem si ho pro všechny případy.

cestovani kronborg holger2

Nad branou do Kronborgu jsou dva letopočty a to 1640 a 1735. Asi šlo o přestavby, protože tam určitě před rokem 1640 něco podobného stálo. Pevnostní architektura odpovídá spíš tomu mladšímu letopočtu.

Prohlídka začala v hradních kasematech, které mají vlastní kapli. Turisté procházejí v úplné tmě hradním sklepením a pro orientaci slouží tlumené žárovky ve výši asi 0,5 m na místech změny směru chůze. Nejsem strašpytel, ale pocity jsem měl všelijaké a trvalo to bloudění temnotou nejméně 10 minut. Podruhé mne tam už nikdo nedostane…

cestovani kronborg kasematy

Prohlídka nadzemních podlaží hradu byla nesrovnatelně lepším zážitkem. Z královské komnaty (8 x 15 m) je vidět na úžinu. Po posledním požáru v 17. stol. byly stropy místností vymalovány alegorickými výjevy Kristiana IV. a jeho manželky Sofie. Ve 3. podlaží bývala královská galerie rovněž z doby Kristiana IV., kterou zanedlouho odvezli Švédové jako kořist, protože Dánsko dopadlo prachbídně. Tato neblahá záležitost je trvale připomínána, ale Švédové o návratu neuvažují. Podobně se zachovali u nás v Praze, když vykradli sbírky, které nashromáždil Rudolf II. Místo uloupených obrazů je m.j. vystaven idealizovaný obraz královny Margarety I. (1387 – 1412..

Obzvláštní pozornost zaslouží sál s devíti vzácnými tapiseriemi (gobeliny), rovněž s výjevy z dějin Dánska. Sál má jen umělé osvětlení, které se zapíná jen k prohlídce. Tapiserie jsou chráněny před slunečním světlem. Severní křídlo 3. podlaží m.j. zahrnuje francouzský sál se sbírkami čínského porcelánu. Dále jsou tam četné paravany (zástěny typické pro rokoko) a nábytek s pozoruhodnými intarsiemi. V tomto křídle se nachází sál pro ubytování vzácných hostů, který má název Skotský apartement. Přívlastek „skotský“ má původ v tom, že v něm trávila líbánky dánská královna se svým ženichem, skotským princem.

cestovani kronborg4

Skotským apartementem prohlídka interierů Kronborgu skončila a vyšli jsme opět na nádvoří. V jedné bývalé konírně se konají příležitostné výstavy. Za naší návštěvy běžela výstava plakátů k hamletovským inscenacím let 1993 – 2011. Jedná se o divadelní festival s názvem HAMLET SOMMER (Hamletovské léto). Festivaly se konají za účelem zvýšení turistického zájmu a prý to zabírá. Samotné plakáty stojí za shlédnutí, protože na nich je patrný nekonformní duch současného divadla. Plakát je chápán jako umělecké dílo se specifickým posláním.

Odjezd z Helsingoru ve 12,15 hod. a jízda do Kodaně trvala necelou hodinu. Zastavili jsme mezi radnicí a vchodem do velmi vyhlášeného zábavního parku TIVOLI, poblíž kodaňského hlavního nádraží.. Je to velice frekventované místo, kde se pořád něco koná. Ten den byla na programu akce homosexuálů „Pride“, která proběhla také v Praze počátkem července. Odjezd byl stanoven na 19 hod. (tolerance plus,mínus 5 minut)

Příště: Kodaň

Zdroj foto: internet


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Na našich vystoupeních hrajeme průřez celé naší tvorby, říká Vladan Vavruša

gaia foto perexPop-rocková kapela GAIA má už leccos za sebou, hlavně řadu vystoupení, nepřehlédnutelné úspěchy v regionu a narůstající původní tvorbu. Zatímco v září proběhl v Otrokovicích křest CD Druhá múza, kde jako zpěvačka debutuje Bára Havelková, ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Pomozte v hledání 100 českých Kingů

Stephen-King 200Hledá se 100 českých Kingů („královské jméno“ odkazuje na Mistra světového hororu Stephena Kinga), aby se vytvořila největší antologie českých hororových povídek v dějinách české literatury.

...

Z archivu...


Literatura

Zubař potěší příznivce pomalejších detektivek

zubar200V nakladatelství Kalibr vyšel první případ detektiva Crosse od Tima Sullivana s názvem Zubař. Obálka slibuje nejlepšího detektivka od Sherlocka Holmese, ale on ani kniha zřejmě nesedne každému.

 

...

Divadlo

Letní Grébovka s Divadlem MA v srpnu láká na 20 divadelních večerů pod širým nebem

letni grebovka 200Dvacet romantických večerů pod širou letní oblohou v půvabném prostředí evokujícím italský Řím… tyto a spoustu dalších výjimečných zážitků slibuje v druhé půli prázdnin Letní Grébovka s Divadlem MA. Oblíbený projekt komorní divadeln...

Film

Febiofest se uskuteční na konci září. Podporu hledá na Hithitu

febiofest 200Koronovirová situace poznamenala osobní i pracovní životy nás všech. Tým Mezinárodního filmového festivalu Praha – Febiofest musel letošní ročník, který se měl uskutečnit v březnu, odložit na termín 18. až 25. září. Tisíce vytištěných progra...