ČTENÁŘI NA CESTÁCH - POZNÁVÁNÍ SEVERNÍHO NĚMECKA A DÁNSKA: Dánsko

ČTENÁŘI NA CESTÁCH - POZNÁVÁNÍ SEVERNÍHO NĚMECKA A DÁNSKA: Dánsko

Tisk

dansko200Na světě je spousta míst, která stojí za to navštívit, ale z nejrůznějších důvodů to zatím nevychází. Díky čtenářům, kteří jsou ochotni podělit o své zážitky z cest si o některých místech můžeme alespoň přečíst a trochu se poučit a inspirovat. O poznávacím zájezdu absolvovaném v srpnu 2012 vypráví pan Ing. Jaromír Štrumfa z České Lípy, díky poměrně velkému rozsahu jsme zápisky rozdělili do devíti částí.

 

Část šestá: Dánsko - příjezd

Dánsko pevninou navazuje na Jutský poloostrov, kde probíhá hranice s Německem a zbytek jsou ostrovy a ostrůvky. Ty jsou převážně neobydlené. Celková rozloha království je 43 090 km2. Po 2. světové válce prchali lidé z ostrovů do měst a nyní to nabralo opačný směr. Tuto změnu umožňuje zčásti technologický pokrok, protože kupř. školní děti mohou základní vzdělání absolvovat internetově.

Dánové a Němci jsou ke své přírodě velice šetrní a péče o přírodu patří k životnímu stylu. K Dánsku ještě patří ostrovy Grónsko a Faerské ostrovy v Severním moři, které si však odhlasovaly, že zůstanou mimo EU. Dánsko si také ponechalo své tradiční platidlo, dánskou korunu, jejíž hodnota je cca 3,- Kč . Mzdy jsou v Dánsku numericky blízké mzdám našim, tedy v kupní síle třikrát vyšší. A tak jsme zamířili ke Kodani Kvalita silnic a dálnic je lepší než v Německu. Dánskou krajinu tvoří jednotlivé usedlosti, které jsou vzájemně vzdáleny 300 až 1300 m. Lesy nejsou vidět, ale celkovou lesnatost mají prý 10%. V krajině, kde jsou často louky, někdy také mokřady, remízky, shluky stromů a keřů a solitéry. Buky, břízy, osiky, duby, hlohy, habry a…zavlečené akáty. Samozřejmě ovocné stromy, sady, jabloně, hrušně, třešně. Kolem dálnic ploty kvůli zvěři a taky kolonie bodláků. Na Sjaelandu je vidět skupiny smrků, borovic černých a modřínů. Na tenhle ostrov jsme vjeli v 17,15 hod. Kupodivu listnatý les s převahou dubu, ale také buk. Míříme ke Kodani, která má 1,5 mil. obyvatel. Přírustek obstarávají cizinci, kteří zdomácňují a vyrůstají zde generace v Kodani narozených Arabů i černých Afričanů a taky Indů a Pákistánců. Zmiňoval jsem, že Dánové stále častěji mizí na ostrovy. Tenhle vývoj bude mít své důsledky…

Skandinávie – Dánsko, Norsko a Švédsko a k nim Finsko, mají své zvláštnosti. Mocensky to nejdříve ovládali Dánové, později získali dominanci Švédové. Současné Norské království vzniklo v 19. století oddělením od Švédska. Kromě Finska se jedná o dědičné, konstituční monarchie. O tom, že mezi třemi prvními, germánskými národy, existují animozity není třeba pochybovat. Před desítkami let jsme, jako dřevařský podnik, nakupovali technologii ve Švédsku a taky v Dánsku. Obvykle při jídle, nebo při kávě bylo možno různé averze vypozorovat. Tenkrát byla na tapetě švédská prohibice a jevy, které souvisely s tím když se Švédové jezdili do Dánska opíjet….Tehdy byli Švédové nepochybně nejbohatší. Dnes vedou Norové a to díky ropě a zemnímu plynu. Dánové nyní patří v životní úrovni k evropské špičce. Na jakých ekonomických základech to stojí mě není známo. Odhadoval bych to na informační technologii, ale nevím nic bližšího. Před těmi 30ti lety jsme od nich kupovali kotelny na spalování pilařského odpadu (piliny a kůra) a fungovalo to skvěle.

dansko1

Původně bylo hlavním městem Dánska Roskilde, které leží 30 km západně od Kodaně. O rozmach Kodaně a jeho přístavu se zasloužil král Kristián IV. (1588-1648). Poloha Kodaně u mořské úžiny zvané Oresund , která je velmi frekventovaná patrně sehrála klíčovou roli. Roskilde je tak trochu „za bukem“. Konec vlády Kristiána IV. byl způsoben hlavně tím, že se Dánské království objevilo na konci 30tileté války na straně poražených. Jiný Kristián, v pořadí VI. (1730-1746) začal budovat v Kodani zámek zvaný po něm a to Christiansborg. Tenkrát zrovna měli trable s penězi a tak král vypsal zvláštní daň, takže to platili poddaní Trochu si zahrál král s ohněm, protože lidi začali reptat, ale přežil to. Podstatně hůř už se vládlo koncem 18. století, když ve Francii znenadání došlo r. 1789 k revoluci a král skončil pod gilotinou. Vývoj 19. století došel v Dánsku tak, že v roce 1849 byla vyhlášena liberální ústava, která zavedla konstituční monarchii s parlamentem. Dánská monarchie je stabilizovaná a vládnoucí královna Margareta II. se těší mezi obyvatelstvem popularitě. První i druhá světová válka posunuly dánský stát k současné stabilitě a prosperitě. Za 2. světové války byla země obsazena nacisty, ale podařilo se ochránit židovské obyvatelstvo před nacistickým běsněním.

 dansko2 Christiansborg

Zvláštnost současné dánské královny spočívá v tom, že kraluje na principu pragmatické sankce. Asi ji opsali ve Vídni, kde problém nedostatku mužských dědiců trůnu vyřešil císař Karel VI. svou verzí pragmatické sankce (před rokem 1740) a proto mohla vládnout naše osvícená Marie Terezie.

Společenský duch Dánska se vyznačuje tolerancí, péčí o potřebné a ohledem k přírodě. V Kodani existovaly od středověku domy, v nichž nalezli ubytování vysloužilí vojáci a námořníci, případně jejich rodinní příslušníci. Dodneška jsou zde neobvykle dlouhé bloky dvoupodlažních prostých domků se sedlovými střechami a malými okny, které provozuje správa města jako sociální bydlení. Některé byly v průběhu desetiletí kompletně předělány na dílny umělecké činnosti (malíři, keramici, výrobci drobných uměleckých předmětů) a z chudinských obydlí vznikly „dobré adresy“.

dansko3

V tomto kontextu je nutno zmínit jednu evropskou zvláštnost v kodaňské čtvrti Kristiánia. V roce 1970 došlo k výrazné redukci dánské armády, což mělo za následek opuštění řady starých armádních objektů. Armádní a městští byrokraté zaváhali a tak se mezitím do opuštěných objektů nastěhovali squatteři (bezdomovci), kteří následně odmítali odejít. Po urputných tahanicích a naschválech správa města ustoupila a svolila vzniku komuny hippies, kteří si „jedou podle vlastních not“. Squatteři si vytvořili samosprávu a sami se starají o pořádek. Zakázali tam osobní auta a provozují tam tradiční řemesla. Vyrábějí také upomínkové předměty, které nabízejí turistům. V komuně žije kolem 1000 osob a prodávají se tam lehké drogy. Aby nebyly komplikace s předpisy EU, tak na základě referenda vystoupili z EU. Turisté tam mohou chodit, ale nesmějí fotografovat.

A teď zase zpět na trasu. Měli jsme namířeno do turistického hotelu (ZLEEP HOTEL ZZZ)v Ballerupu . Jak vidno má dánský jazyk blízko k angličtině. Slůvko zleep znamená přespávací a anglická verze je sleep… Tenhle hotel je už dosti zvláštní a proto se mu trochu víc věnuji. V hotelu je přísný zákaz kouření! Všude jsou senzory na kouř a případný poplach přijde pachatele dost draho. Okno pokoje bylo navenek otevírací. Vybavení lůžkovinami vzorné, stejně jako zařízení koupelny a současně WC. Židle tam byla jen jedna a tak jeden z nás musel sedět na posteli. Hotelová recepce vyžaduje vyplnit dost podrobný dotazník a když jsem si z něho chtěl později něco opsat, tak mě to zatrhli.

dansko4 zzzleep

Před spaním jsme se nakrátko prošli po okolí hotelu. Lokalita je na okraji satelitního města. Na dohled od hotelu byl jakýsi sportovní dům (snad basketbalová hala). Asi 60 m od hotelu jsou dva panelové bytové domy o čtyřech podlažích, před nimiž byly kolostavy po 11ti místech. Ulice na okraji města má několik souběžných ploch. Uprostřed je 6 m asfaltu pro auta. Vedle toho jsou oboustranně 4 m zeleně. Podél této zeleně z jedné strany 1,5 m zámkové dlažba pro chodce a na druhé straně 2,0 m široký asfalt pro kola. A vedle opět zeleň. Označení chodníku slovem GANGSTI, označení cyklistického pruhu CYKELSTI. Tato komunikace byla budována „na zelené louce“. Cyklistický provoz byl po 20 hodině dost živý a jezdí se tam odhadem rychlostí 20 – 25 km za hodinu. Samozřejmě, že je tam všude rovina jako stůl.

Příště: Helsingor a hrad Kronborg

Zdroj foto: internet


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Byla doba, kdy jsem se doslova nezastavila

archiv Kateřina NeumannováPPrvní úspěch slavila již jako žákovská mistryně ČR v kanoistice. Pak se dvakrát stala juniorskou mistryní světa v běhu na lyžích. Během své aktivní sportovní kariéry byla Kateřina Neumannová dvakrát m...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Háčkované čtverce pro každého kreativce. Zkuste tvořit rukama, nebudete litovat

ctvercePNakladatelství Grada vydalo publikaci nazvanou Háčkované čtverce, autorkou je Sarah Callard. To, co kniha nabízí, není ani tak samotný text, jako spíše množství barevných fotografií znázorňujících skvělé tipy na háčkované čt...

Z archivu...


Literatura

Lekavé povídky Daphne du Maurier

neohlizej se milacku mottoPovídková kniha Daphne du Maurier přináší romantické, trošku strašidelné povídky – proto je nazývám „lekavé“ (je to naprosto výstižný termín, který vytvořila má přítelkyně, režisérk...

Divadlo

Koktavý Bertie miláčkem pardubických diváků

Kralovarec perexKdyž v roce 2010 spatřil světlo filmového světa snímek Králova řeč, okamžitě si dokázal získat city neurozených diváků a dokonce obměkčit i zkamenělá srdce kritiků a akademiků. Málokdo si však v té době uvědomoval, že...

Film

Quentin Tarantino a jeho Historky z podsvětí

tarantino perexQuentin Tarantino se narodil 27. března roku 1963 své teprve šestnáctileté matce. Jeho otec ho opustil velmi brzy, a tak jeho matka byla samoživitelka. Když neměl kamarády, tak svůj volný čas věnoval četbě komiksu, seriál...