Češi volí zimní dovolenou na Slovensku. Lákají je ceny i atraktivita

Češi volí zimní dovolenou na Slovensku. Lákají je ceny i atraktivita

Tisk

slovensko vrbov200Zimní sezona je v plném proudu. Češi se v posledních letech vrací k ověřeným a snadno dostupným destinacím. Jednou z nich je i Slovensko, kam v průběhu ledna loňského roku zavítalo více jak 22 000 Čechů. Podle zástupců tamního rekreačního střediska Thermal Park Vrbov slyší turisté zejména na skvěle upravené sjezdovky, moderní lyžařské areály, krásnou přírodu či termální prameny.

 

V roce 2011 tvořili čeští turisté necelých 7 % z celkového počtu návštěvníků Slovenska. To byl značný pokles oproti předcházejícímu roku (2010 - 16,7 % Čechů). Slovenský turismus prodělával krizi způsobenou přijetím eura, což pro řadu pravidelných návštěvníků představovalo automatické zdražení. Změna měny ale nezpůsobila výrazné zvýšení nákladů a tak se Češi opět pustili do objevování krás svých východních sousedů. Za rok 2012 byl přepokládaný nárůst českých turistů kolem 10 %.

Lyže, běžky či zimní turistika

Vysoké Tatry mají díky své geografické poloze lepší sněhové podmínky než tuzemské hory a jsou poměrně dobře dostupné. Několikahodinová cesta autem či vlakem se skutečně vyplatí. Dle statistik tatranských okresů Poprad a Kežmarok se zde v roce 2011 ubytovalo přes 61 000 českých turistů.

Mezi nejnavštěvovanější lyžařské areály patří Starý Smokovec, Tatranská Lomnica či Štrbské Pleso. Nabízejí celodenní skipasy od 28 do 33 Eur, kilometry upravených sjezdovek a běžkařských tratí, lyžařské školky, půjčovny vybavení, moderní infrastrukturu a kompletní zázemí pro aktivní i pasivní sportovce v průběhu celé zimy.

slovensko strbske pleso

Památky a relaxace

I ten, kdo není nadšeným lyžařem, si ze slovenské zimní nabídky zaručeně vybere. Milovníci historie a památek mohou navštívit například kostel svatého Egídia v Popradu nebo Evangelický artikulární kostel v Kežmarku. Relaxace chtiví turisté ocení velké množství geotermálních koupališť, aquaparků a lázní s celoročním provozem. Slovensko je skutečně termálním rájem, s více než 40 geotermálními areály vysoce přesahuje nabídku České republiky.

slovensko kostel kezmark

Sport a welness pod Vysokými Tatrami

I sebevětšího milovníka zasněžených svahů lyžování časem omrzí a dostaví se únava. Stačí spojit příjemné s užitečným a cestou ze sjezdovky se zastavit v některém z termálních koupališť. Do dvaceti kilometrů od Starého Smokovce a Tatranské Lomnice se nachází jedno z nejznámějších – Thermal Park Vrbov. Vstupné do rekreačního střediska stojí už od 5 eur, pokud se zastavíte pouze zregenerovat síly, postačí vám i jen několika hodinová návštěva.

slovensko vrbov masaze

Kromě relaxace a uvolnění namožených svalů po celodenním lyžování mají geotermální prameny léčebné účinky. Pomocí balneoterapie, lázeňské léčebné metody, zde návštěvníci bojují s poruchami oběhového a trávicího systému, s nadváhou či léčí neduhy pohybového aparátu. Například geotermální voda používaná ve Vrbově má vysoký obsah hořčíku, vápníku a síry a je čerpána z hloubky 2 000 metrů.

Návštěvníkům je k dispozici 10 bazénů s příjemnou teplotou vody do 38 stupňů Celsia, moderní zázemí a řada doplňkových služeb. Během zimní sezony je zpřístupněno celkem pět bazénů včetně venkovních umožňujících koupání pod širým nebem. Pokud se přeci jen někomu zasteskne po monumentálních horských štítech, může se přímo z areálu pokochat nezapomenutelným výhledem na Vysoké Tatry.

slovensko vrbov bazen

Více informací naleznete na http://www.termalnekupalisko.com/.
Zdroj foto: termalnekupalisko.com, thaimasaze.sk, Kezmarok.sk, tatry.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Veronika Zelníčková: Arakaini pokračují ve svém Tour a opět si sebou vzali Anacreon

Anacreon turné Zelnickova perexBýt stálicí na hudební scéně pětatřicet let, to už něco znamená. Kapela Arakain takovou stálicí bezesporu je. U příležitosti tohoto výročí chystá koncertní turné po republice. Kluci chystají celkem třicet k...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Chcete si rozjet nový web? Poradíme vám jak!

extra 200Nových internetových stránek vzniká v dnešní době jako hub po dešti. Jsou některé tak zajímavé a tak známé, že skoro nepotřebují žádnou reklamu. Jiné jsou tak skandální, že proletí internetem jako tornádo. Ovšem většina nezajímavých ...


Literatura

Co se dělo předtím, než slečna Peregrinová založila sirotčinec pro podivné děti

Povidky podivnych perex
Pokud  vás svou obrazotvorností omámila Riggsova trilogie Sirotčinec slečny Peregrinové, případně jste se vypravili na filmový přepis (a přispěli tak k celkové návštěvnosti přesahující dvousettisícovou hranici), jist...

Divadlo

Oblíbený herec Zdeněk Junák oslaví 70. narozeniny

Zdenek Junak 200Brněnskou hereckou a rozhlasovou legendu, jakou je všem velmi dobře známý Zdeněk Junák, snad ani není třeba dlouze představovat. Populární je nejen v Brně, ale díky seriálům Četnické humoresky či Vinaři, rozhlasu i dabingu zná jeho s...

Film

Čtvrtý ročník přehlídky 3Kino záhy započne

3dBěhem prvních pěti listopadových dnů (1.-5.11.2017) se v pražských kinech Atlas a Evald pořádá již počtvrté přehlídka 3Kino – spatříme na čtyřicet převážně nových až nejnovějších filmů, zpravidla u nás dosud neznámých, natočených v tuzemsku  i u našich nejbližších sousedů,  na Slovensk...