Vrchol masopustního veselí: Lákat bude živý medvěd, ochutnávka slivovice i zabijačková polévka

Vrchol masopustního veselí: Lákat bude živý medvěd, ochutnávka slivovice i zabijačková polévka

Tisk

masopust 200Masopustní veselí vyvrcholí během tohoto víkendu. Zkuste zapátrat ve svém okolí, masopustní průvody jsou ohlášené na spoustě měst, městeček i vesnicích v Čechách. Díky nim na chvíli zapomenete na všední starosti. Neváhejte, určitě to bude stát za to! Kam se můžete podívat?


Pravý moravský fašank

Festival masopustních tradic Fašank proběhne od 8. do 12. února 2013 v obci Strání na Zlínsku. 8. února 2013 večer začne program v tělocvičně, kde se v 18:00 hodin představí se svým pořadem „Jablko nepadá daleko od stromu“ děti a později od 19:00 hodin dospělí s programem Řečeno písní o lásce, humoru a satiře v písních ze Strání. Objeví se i folklorní soubory jako například Javorina a do půlnoci bude trvat Beseda u cimbálu.

masopust fasank strani

Dne 9. února 2013 budou mít od 8:00 do 13:00 hodin den otevřených dveří Moravské sklárny v Květné. Uvidíte ruční výrobu českého skla. Další program na Zámečku vám od 9:00 do 15:00 nabídne ukázky lidových řemesel a zabijačkové hody. Od 13:00 se v rámci hlavního festivalového programu na náměstí u Zámečku předvedou různé folklorní soubory se svými fašankovými obchůzkami. Večer bude až do noci pokračovat Beseda u cimbálu. Neděli 10. února zpestří dětský karneval, noční cimbálová beseda bude spojená s ochutnávkou tradiční slivovice. I další den 11. února se těšte na živou hudbu a cimbálové posezení. V úterý 12. února se na masopustní obchůzku vydají domácí a závěr celého festivalu už bude patřit Taneční zábavě spojené s pochováváním basy. Zkrátka každý den bude na co koukat a kde se dobře pobavit.

A co slibují jinde?

Ve Stochově na Kladensku bude 8. února od 10:00 hodin na Mírovém náměstí k vidění i živý medvěd a lákadlem mají být také jízdy na koních.

masopust fasank stochov

Většina akcí ovšem proběhne 9. února. Nabízíme vám jejich malou ochutnávku.

Na Studáneckém masopustu v Malých Svatoňovicích na Trutnovsku by od 14:00 hodin neměly chybět tradiční koblihy a zabijačka. Průvod masek půjde i děčínskou Zoo, akce je spojená i se soutěží o nejhezčí masku. Staročeský masopust v Housově mlýně na Táborsku nabídne návštěvníkům i oslavu keltského svátku Imbolc, jednoho ze čtyř nejdůležitějších keltských svátků, kdy se také předpovídá počasí. Svátek je také symbolem ohně a očištění. Domácí zabijačku nabízejí v Hustopečích na Břeclavsku, kde budou také otevřené vinné sklepy, a bude se konat benefiční aukce vín. Zabijačková polévka má být pro návštěvníky zdarma.

masopust decin

Hroznová koza i pochovávání basy

Na správný vinařský fašank zvou taktéž do Valtic na Břeclavsku. V průvodu budou k vidění i vinařské figurky a hroznová koza Vinifera a obchůzka se koná, jak jinak, po sklepech, vinárnách a kinotékách. Chlapci při každé zastávce zatančí obřadní tanec Pod šable. V Dobšicích na Znojemsku se 9. února dopoledne ukáže i flašinetář a koňská bryčka. Vodit medvěda a pochovávat basu budou lidé v Kajlovci, Jakubčovicích a Domoradovicích v rámci Masopustu v Hradci nad Moravicí na Opavsku. Také hlavní město Praha si posvítilo na dávné zvyky. Na Karlínském masopustu si zahrají různá hudební tělesa a děti si vyzkouší svoji zručnost v tvůrčích dílnách.

masopust fasank valtice
Proč si slavnosti neprotáhnout?

Veselí bude pokračovat i 10. února. V Doudlebech na Českobudějovicku proběhne setkání se slaměnou a růžičkovou koledou a věnečkem. Kouřim na Kolínsku přiláká na vepřové hody, smažení koblih i ukázky lidových řemesel. Někde, jako třeba ve středočeském Berouně nebo v Lipnici nad Sázavou na Vysočině si ale masopustní veselí navzdory kalendáři a začínajícímu půstu protáhnou radovánky ještě o pár dní a s průvodem budou slavit až 16. února. Ostatně, proč si toho neužít o pár dní déle, když je to jenom jednou za rok?

Všude se bude něco dít, tak neseďte doma a vyrazte se také pobavit!

Zdroj foto: internet


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Miluju jaro a podzim,“ prozradila nám spisovatelka Alena Jakoubková

alena jakoubkova 200Léto je v plném proudu, slunce pálí o sto šest, na mnohé se přilepilo dovolenkové tempo (můj manžel ho nazývá „plážové“). Co dělají spisovatelé a ilustrátoři v létě? Jak se jim píše či kreslí pod slunečními paprsky? Nebo jen dobí...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Přinášíme tiipy na 10 nejlepších dárků pro NĚJ

darky on 200Vymyslet skvělý dárek pro muže - ať už je to partner, táta nebo bratr - připomíná každým rokem namáhavé cvičení v kreativitě. Přece jen poukaz do barbershopu nebo peněženku dostal nejpozději loni. O vysmívaných obligátních ponožkách nemluvě. Po...


Literatura

Mezi řádky 1: Tommy Taylor a falešná identita

Tommy 200Dostal se mi do mých rukou další komiks. Po Želvách Ninja a dalších komiksech, recenzuji pro mě neznámé dílo. Dostali se ke mně autoři Mike Carey a Peter Gross. Napsali a nakreslili Mezi řádky – Tommy Taylor a falešná identita.  Autoři jsou už uzná...

Divadlo

Trollové mezi námi

Trollove 2Pražská čtvrt Letná. V jednom z barů popíjejí mladý absolvent práv Vojta a tajemná dívka Lena, která se mu líbí a o které touží dozvědět se víc. Dokonalé rande ale přeruší telefonát, který nejenže zhatí Vojtovi všechny jeho plány, ale i obrátí j...

Film

Režisér a scenárista Jiří Mádl právě dotočil svůj dosud největší film Vlny

vlny2 (2)Napínavé dobové drama z konce šedesátých let natáčel Jiří Mádl podle vlastního scénáře, teď snímek míří do postprodukce. Příběh dvou bratrů, jejichž filmový osud se protne se skutečnými událostmi kolem skupiny korespondentů mezinárodní redakce Českos...