Future Soldier 2012 - voják budoucnosti: Kybernetické hrozby a obrana proti nim

Future Soldier 2012 - voják budoucnosti: Kybernetické hrozby a obrana proti nim

Tisk

vojak future soldierV současné době vnímáme problém, který je stále akutnější, a to jak budou naši vojáci připraveni na budoucnost, co budou muset znát, jak budou vypadat, jaké na ně čekají kybernetické hrozby a jak se jim budou muset umět bránit?

 

Na mezinárodní výstavě Future Soldier 2012, kterou jsme mohli na pražském letňanském výstavišti PVA zhlédnout ve dnech od 17. do 19 října 2012, se navíc konala konference Future of Cyber. Akci, která se konala již podesáté (jednou za dva roky), mohli však navštívit i laičtí zájemci o vojenskou techniku a vybavení pouze poslední den, který byl určen veřejnosti. Výstavu v Letňanech zahájil 17. října 2012 český ministr obrany Alexandr Vondra.

„Jestliže chceme žít v míru, buďme na válku připraveni.“ 
bohužel, tohle stále ještě aktuální rčení platí…

vojak future soldier

Smart Defence

Výstava Future Soldier 2012 je považovaná za jednu z dvojic hlavních expozic vojenské techniky, které se v České republice konají. Tou první je brněnský IDET, druhou pak „Voják budoucnosti“. Výstava Future Soldier 2012 se konala 10 let od summitu NATO v Praze a mohli jsme tam zhlédnout technologie a opatření v souladu s konceptem „Smart Defence“ – tedy chytrou obranu. Největší expozici nabídlo Ministerstvo obrany ČR (Armáda ČR, Vojenská policie, Univerzita obrany, Hradní stráž).

vojak future soldier

Nové trendy v rámci NATO a národních armád

Nastolila se tedy nová témata nejen v oblasti vojenství, ale také ochrany kritické infrastruktury a kybernetického prostoru. I když se na veletrhu jako vždy dál nabízely přehlídky špičkových armádních technologií, novinkou pak bylo, že jej osobně navštívily špičky z klíčových vojenských organizací a národních armád, které na jiných akcích nepotkáme, nebo nemáme šanci se k nim dostat (např. zástupce velitele Velitelství NATO pro transformaci, zástupci agentur NSPA, zástupce FBI a náměstci ministrů obrany a státní tajemníci z Albánie, Maďarska, Srbska, Švýcarska, Kazachstánu, Lotyšska, Slovenska, Rumunska a Jihoafrické republiky).

„Ačkoliv všichni doufáme, že nás válka nepotká, jsme připraveni na ni, kdyby se stala skutečností.“

vojak future soldier

Moderní technologie - zbraně budoucnosti

Musíme si uvědomit, že v armádních konfliktech jsou vybavení vojáků a jejich trénink hlavními faktory bezpečnosti a efektivity boje. Převaha na bitevním poli je určena technologickou převahou země. Dalo by se říci, že bitvu vyhráváme již na universitách, ve vědeckých institucích a díky moderním zařízením pro obranu státu. Moderní technologie považujeme za zbraně budoucnosti. Začíná se to tak hodně podobat literární vizi o „válce robotů“. Vývoj bezpilotních letadel a základních prostředků vede k tomu, že zbraně již budou obsluhovány především moderním zařízením. Přesto válka bude dál vyžadovat vojáky, kteří budou muset umět tato zařízení obsluhovat a používat. Ovšem budoucnost začíná již dnes!

vojak future soldier

Future of Cyber - kyberterorismus

Hádejme, co si představíme pod pojmem „největší ohrožení“, které se reálně dotýká každého občana? No přece kyberterorismus! V dnešní době jsme totiž dosáhli totální dostupnosti informací prakticky z každého a jakéhokoliv místa světa pomocí počítačů, tabletů a mobilů a jsme svědky prorůstání kyberprostoru do našeho reálného světa. Napojujeme totiž stále více zařízení na internet, počínaje počítačovými sítěmi velkých podniků a konče např. ovládáním topení v našem obydlí. A tak všichni máme v rukou dvojsečnou zbraň, která může usnadnit komunikaci či zvýšit výkonnost, nebo otvírá pro útočníky dříve netušené možnosti.

„Inter Arma Silent Musae“ (mezi zbraněmi mlčí Múzy) Cicero, římský politik, řečník a právník, (narozen 3. 1. 106 př. Kr. v Římě, zemřel 15. 3. 44 před Kr. ve Formii)

vojak future soldier

Krize – nekrize – bojujme za bezpečný přenos informací!

Proto i v době Evropou zmítané krize považujeme za klíčové úkoly Aliance mimo jiné boj proti terorismu, kybernetickému útoku, organizovanému zločinu, pašeráctví a obchodu s lidmi, ochranu kritické infrastruktury, zabezpečení ochrany vojáků, sledování rozlehlých oblastí. Rychlost, se kterou jsme obměnili elektronické komerční produkty, především mobilní telefony a počítače, zkrátila generaci zhruba na dva roky, zatímco na poli vojenského vývoje jsme dříve počítali generace v desítkách let. Proto v současné době ve vojenském vývoji přebíráme elektronické produkty komerčního průmyslu, čímž se výrazně urychlil vývoj nových produktů, ale jsme omezeni vysokými cenami vojenské produkce a snižujícím se rozsahem dostupných financí v mnoha státech. Důsledkem jsou nové problémy s bezpečností a nežádoucí přenos informací. Přímo na výstavišti proběhla živá demonstrace útoku hackerů a postupu, jak se takovému ataku ubráníme, např. různě upravujeme a šifrujeme škodlivé binární programy tak, aby to antivirové programy nezjistily, takže nejsou schopny detekovat útok.

Obchodování již nebylo prioritou

Návštěvníci mohli na mnoha figurínách v životní velikosti zhlédnout různé verze speciálního vybavení vojáka od strážného, přes předsunutého leteckého návodčího až po sadu určenou k průzkumu a transferu informací v terénu pro potřeby různých druhů vojska. Žhavým problémem současných armád je elektrická energie, protože zbraně a zbraňové systémy jsou v zajetí jejich elektrizace a elektronizace. Voják současnosti i budoucnosti je jimi doslova ověšen. A tak se zde prezentovaly firmy, které se zabývají výrobou a vývojem baterií, článků, nabíječek a solárních systémů. Za nejperspektivnější zdroj energie na bojišti se zatím považují palivové články.

vojak future soldier

Výběr nejen z veletržních novinek

• 3D vizualizační systém – vhodný pro malé operace bojové jednotky pod dohledem vojenského managementu a taktiky oddělení, který krajinu promítne do 3D modelu

• robotické nástroje – k podpoře bojové operace

• průzkumný transportér Pandur II 8x8 CZ kolové vozidlo

• L-159 letecký výcvikový simulátor

• mobilní teleskopické strážní stanoviště Tower surveillance (ČR) a monitorovací systém společnosti EVPÚ Defence (ČR)

• modulární výmetné náplně pro dělostřelecké zbraně ráže 155 mm

• házecí miniroboty Throw Bot

• nové prostředky ochrany jednotlivce (přilby, brýle a díly balistické ochrany k neprůstřelným vestám)

• průhledové brýle společnosti Audiopro, vhodné jako součást vybavení vojáka budoucnosti

vojak future soldier

Sekce kybernetické a informační bezpečnosti

Dne 17. dubna 2012 byla založena historicky první sekce Rady ředitelů Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu České republiky (ASOBP ČR). Den na to, 18. dubna 2012, byla podepsána a vstoupila v platnost dohoda o pořizování materiálu a služeb pro účely obrany mezi Českou republikou a USA. Podepsání smlouvy garantuje českým výrobcům při dodávkách do USA stejné legislativní prostředí, jako mají domácí firmy. Takže nashledanou opět za dva roky!

www.natoexhibition.org

Zdroj foto: internet


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Protheus z Dymytry: Příští rok chystáme spoustu změn

dymytry perexS frontmanem skupiny Dymytry Protheem (Honza Macků), jsem dělal naposled rozhovor loňské léto a tentokrát se naskytla příležitost vyzpovídat Prothea na křtu nového DVD Arakainu a Dymytry k podzimnímu turné. Co se za ten rok a půl změnilo a ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Tarot magické přítomnosti: Drsný všední den!

Tarot perexNejsou to karty zrovna uklidňující, ale takový není povětšinou ani všední den. Autorce se povedlo bravurně vtěsnat klasické tarotové významy do obrazu dnů, které známe všichni. Pryč je tak dilema, jak si třeba poradit s nějakým výkladem významu v ...

Z archivu...


Literatura

Pema Chödrön: Místa, která děsí

pema200Jsou v životě chvíle, kdy jsme ochromeni strachem. Jsou v duši každého člověka místa, která jsou temná a děsivá. Kam raději nešlapeme nebo do nich padáme a nekontrolovatelně se řítíme do hlubin deprese. Autorka, Pema Chödrön je buddhistická mniška a v ...

Divadlo

Helenku Součkovou stíhá jedna darda za druhou

darda 200Žákyně 2. a posléze 3. třídy Helenka Součková zvaná též Moby-Dick už dávno odrostla dětským střevíčkům. Místo nich teď v dramatizaci románu Darda spisovatelky Ireny Douskové<...

Film

Černá komedie PŘIŠLA V NOCI má šanci na 5 Cen české filmové kritiky

Prisla v noci perexPŘIŠLA V NOCI. Komorní film autorského dua Jan Vejnar a Tomáš Pavlíček si od českých kritiček a kritiků vysloužila nominace za nejlepší scénář, režii a film, a také herecké výkony Simony Pekové a Jiřího Rendla v hlavních rolích. ...