Kolem ČR na handbike s Koly pro Afriku

Kolem ČR na handbike s Koly pro Afriku

Tisk

handbike kola pro afrikuPo měsíčním putování kolem České republiky na ručně poháněném kole dorazil vozíčkář Radomír Krupa  do cíle své více než 2 tisíce kilometrů dlouhé trasy. Celé martýrium podnikal v rámci propagace charitativní akce Kola pro Afriku. Smyslem akce je umožnit africkým dětem snadnější přepravu do míst, kde se nachází jejich škola. Neznamená to však jen kola sehnat – na sběrných místech se jich již hromadí dost od různých dobrovolných dárců. Větším problémem je, dopravit tyto dopravní prostředky na místo určení - do Gambie. I vy můžete pomoci!

Radek Krupa odstartoval náročný okruh po ČR 22. července 2012 v Bolaticích a jeho prvním vrcholem byl Praděd. Dále pokračoval přes Kouty nad Desnou, Deštné v Orlických horách, Trutnov, Labskou Boudu, Harrachov, Liberec i s Ještědem, Hřensko, Klínovec, Nemanice, Prášily, Novou Pec, Pohoří na Šumavě, Veclov, Lamplberg, Uherský Brod a poté přes Holešov na Pustevny, Lysou Horu a konečně do cíle – Frýdku Místku, kam dorazil 20. srpna. Kompletní itinerář můžete zhlédnout na jeho blogu http://zlateceskerucicky.blogspot.cz/

handbike kola pro afriku

Za každého počasí, v horku i v dešti najel 2233 kilometrů, což je výkon hodný obdivu a Radkova vytrvalost, vůle a odvaha je motivací pro nás všechny – ať už s hendikepem nebo bez něj. Své fanoušky informoval o postupu na svých facebookových stránkách, kam vkládal i doprovodné fotografie dokumentující jízdu i odpočinek. Občas byl doprovázen místními cyklisty a několika přáteli.

handbike kola pro afriku

Aktivity společnosti Kola pro Afriku o.p.s. jsou založeny na dárcovství a dobrovolnictví.

handbike kola pro afriku logo

Stručná struktura pomoci:
sběr opotřebovaných jízdních kol od dárců z české veřejnosti; sběr nových nebo nepotřebných, ale funkčních náhradních dílů a kolařského nářadí; spolupráce s anglickou organizací Jole Rider na výukovém programu pro místní servisní techniky v africké zemi (zajištění udržitelnosti poskytnuté pomoci); provozování charitativních obchodů v ČR přinášející svobodné finance, zejména pro transport darovaných kol do africké země, do škol, které kola přerozdělují dětem, dle dohodnutých kritérií.

handbike kola pro afriku

handbike kola pro afriku

handbike kola pro afriku

handbike kola pro afriku

Nejsnadnější variantou pomoci je zakoupení stylového trika RESPIRO za 390,-Kč, čímž přispějete na převoz kol do Gambie, aby mohla co nejdříve sloužit svému účelu. Více na http://www.kolaproafriku.cz/

handbike kola pro afriku

Gratulujeme Radomíru Krupovi a přejeme mu co nejvíce osobních i pracovních úspěchů a další stovky najetých kilometrů. Doufám, že si nyní dopřeje čas na regeneraci a odpočinek :)


Zdroje: kolaproafriku.cz, zlateceskerucicky.blogspot.cz, Facebook Kolem ČR na handbike s Koly pro Afriku


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Martin Stručovský: „Psaní knihy byla jedna z věcí, která mě držela nad vodou.“

martin strucovsky 200Martinu Stručovskému vyšla letos v nakladatelství Motto detektivka s názvem Bez duše. V příběhu figuruje postava knihkupce Matěje Mlynáře a také Jindřichův Hradec. Jak to vše souvisí s autorem? Co mají společného? To vše a mno...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Nenechte si ujít víkend s „naháči“

nahaci 200Malá inspirace pro milovníky „naháčů“, ale nejen pro ně. Srdečně zveme na druhý ročník Víkendu bezsrstých plemen psů, který se koná napůl cesty mezi Brnem a Prahou tak, aby se zde mohli potkat milovníci psích naháčů z celé ČR.

...

Z archivu...


Literatura

Mého manžela nezastřelil Kajínek

manze200„Pro mě samotnou i pro celou naši rodinu byla Štefanova smrt strašnou tragédií, která dodnes poznamenává naše životy. Byla to skutečně obrovská rána pro všechny v mém nejbližším okolí. Ti, kterých se událost osobně nedotýkala, ji považovali naopak za ob...

Divadlo

Peníze vás otráví i napnou

Penize Dan a jeho matka perexDěj se rozbíhá: Jojco a Mirec  - dva vulgární výrostci se ženou dodávkou vyloupit banku. Jsou nezkušení, ustrašení, nervózní a nejistí.

 

Film

Křtiny aneb exkurze do polského podsvětí
ImageDrsný, avšak velmi lidský příběh současného varšavského podsvětí, kde vládne zákon ulice a nejsilnějšího gangu. I takto jednoduše by se film režiséra Marcina Wrony dal popsat, pokud bychom měli k dispozici jen několik slov. A...