Otevřte 13. komnatu – Odhalte tajemství českých hradů a zámků

Otevřte 13. komnatu – Odhalte tajemství českých hradů a zámků

Tisk

13 komnataProjekt "Otevřte 13. komnatu" chce do českých hradů a zámků vnést svěží závan zábavné hry a interakce mezi průvodcem a návštěvníkem. Jeho hlavními atributy jsou tajemno a zážitek z návštěvy památky pro všech pět smyslů. Tato revoluce proti tradičnímu pojetí prohlídek historických objektů probíhá již od začátku května na deseti hradech a zámcích napříč Českem.

Do tažení proti výletní nudě jsou zapojeni kostýmovaní průvodci, rébus a hlavně interaktivní hra, která všechny zapojené památky spojuje na dálku a láká dosud neodhaleným tajemstvím. Hrady a zámky myslí dokonce i na virtuální cestovatele: Na www.otevrte13komnatu.cz mají pro ně připraveny hry, jejichž cíl je jasný: vyburcovat počítačové maniaky k opuštění tepla domova a výletu do skutečné reality, tedy návštěvě míst spojených s tajemnou postavou, již poznali předtím v počítačové hře.

Třináctá komnata v názvu není jen prázdným marketingovým lákadlem. S tímto tajemným spojením je spojen cílový zážitek, totiž otevření zajímavého prostoru na vybraném hradu či zámku, který nemůže smrtelník spatřit jinak, než když navštíví celkem 7 našich památek a nasbírá na nich 7 klíčů k oné dobře utajené a zatím nikým neviděné 13. komnatě. Tu najde návštěvník na každé ze zapojených památek, pokaždé pochopitelně v naprosto jiné podobě. "Zážitek ze 13. komnaty je vedle zážitku ze setkání s velmi netradičním, tajemným průvodcem druhým hlavním magnetem, který by měl výletníky na naše památky přitáhnout," řekl Jiří Senohrábek ze Zlatého pruhu Polabí, zpracovatel projektu Otevřte 13. komnatu.

13 komnata

Každá památka vstupuje do projektu Otevřte 13. komnatu také vlastním nezaměnitelným pokrmem nebo vůní. Vítaným prvkem budou jistě i fotopointy ve formě jedinečných laviček, na nichž bude v místě s dominantním pohledem na navštívenou památku trůnit přímo konkrétní tajemná postava – rozumí se, že v neživé formě její podobizny. To nejzajímavější místo k focení tak vyberou organizátoři projektu vhodným umístěním lavičky za vás. Celá rodina si pak z vydařeného výletu odveze upomínku v podobě pěkné a nevšední fotografie. "Cílem je zasáhnout všechny smysly návštěvníků. Tedy prostřednictvím nejen sluchových a zrakových, ale i čichových a chuťových zážitků zapsat konkrétní historické místo, na kterém jim bylo dobře a kde se nenudili, když ne navždy, pak alespoň nadlouho do srdcí návštěvníků," shrnul Jiří Senohrábek.

Zapojené objekty a jejich tajuplní průvodci:


-    Klášter Broumov – Loupežnický synek Lotrando
-    Zámek Děčín – Černý rytíř (Zikmund z Vartenberka)
-    Hrad Grabštejn – Svatá Barbora
-    Zámek Chlumec nad Cidlinou – Hrabě šprýmař (Oktavián Kinský)
-    Zámek Kačina – Hraběcí duch Rudla
-    Hrad Kost – Kat Heřman
-    Zámek Kozel – Skřet Radouš
-    Zámek Loučeň – Bílá paní
-    Zámek Slatiňany – Žokejka Lata Brandisová
-    Slezskoostravský hrad v Ostravě – Lotr Jáchym Zahozenec

Termíny tajemných prohlídek, přesná pravidla hry i další zajímavosti o projektu Otevřte 13. komnatu najdete na www.otevrte13komnatu.cz.

13 komnata

PROJEKT "OTEVŘTE 13. KOMNATU"
Interaktivní prohlídky s tajemnou postavou na 10 českých hradech a zámcích
Pořadatel: Zlatý pruh Polabí o.p.s.

Zdroj foto: otevrte13komnatu.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Nadační fond PRiorita: „Máme rádi filmy a myslíme si, že by bylo dobré, aby se na ně mohli dívat všichni.“

priorita rumlK rozhovoru jsme tentokrát přizvali pana Pavla Hronka z Nadačního fondu priorita. Tento nadační fond pomáhá neziskovým organizacím s médii a aktuálně se podílí na tvorbě audiokomentářů k filmům, o kterých se dozvíte více.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Vykládací karty Archeo vám dodají pořádný vítr do plachet

archeo1Dostaly se mi do rukou jedinečné vykládací karty, které představují 40 archetypů, hlubokých principů, které se ukrývají v každém z nás. Jen je objevit… Knížku s kartami vydalo nakladatelství Synergie a autorem je Nick Bantock.

...

Literatura

Než slehne rudý prach: Svět je jen hromada špíny

rudy prachOči plné rudého prachu. Pěkně štípou, hlavně zezačátku, ale ve chvíli, kdy se rozkoukáte, objevíte svět, z něhož se nechce ven, ačkoliv byste v něm za žádnou cenu při troše zdravého rozumu nechtěli žít. Syrovost a tak rozdílné morální hodnoty, pro...

Divadlo

Prosincové pražské divadelní události

divadelni tipyAneb přehled toho, co byste si rozhodně neměli nechat ujít, co zaujalo redakci K21 a kam se vypravit zahnat předvánoční stres. Tipy na premiéry i zajímavé akce týkající se divadelního světa. Necháte se nalákat?

...

Film

Febiofest se uskuteční na konci září. Podporu hledá na Hithitu

febiofest 200Koronovirová situace poznamenala osobní i pracovní životy nás všech. Tým Mezinárodního filmového festivalu Praha – Febiofest musel letošní ročník, který se měl uskutečnit v březnu, odložit na termín 18. až 25. září. Tisíce vytištěných progra...