Nejen Svatební dny na zámku Sychrov

Nejen Svatební dny na zámku Sychrov

Tisk

alt Plánujete v letošním roce svatbu? Máte představu romantického obřadu a následného fotografování v historických prostorách jednoho z nejkrásnějších zámků v Čechách? Ať už jste nevěsta, ženich či svatební organizátor, přijeďte o víkendu 12. – 13. května 2012 načerpat inspiraci do slavnostně nazdobených interiérů Státního zámku Sychrov. Součástí akce pojmenované Svatební dny bude i soutěž o hodnotné svatební ceny.

Původní barokní zámek Sychrov byl po roce 1840 přestavován v novogotickém slohu, jako rodové sídlo Rohanů. Veškeré práce na přestavbě zámku byly svěřeny výhradně domácím umělcům a řemeslníkům. Mezi nimi zaujímal významné místo Petr Bušek, řezbář, který vtiskl všem interiérům zámku vysokou uměleckou hodnotu a neopakovatelnou atmosféru. I díky jeho práci se zámek Sychrov zařadil mezi nejvýznamnější památky historizujících slohů 19.století.

alt

Iniciátor romantické novogotické přestavby zámku, kníže Kamil Rohan se také zasloužil o založení nádherného parku v anglickém stylu. Je uspořádaný na trojici hlavních prostorových os rozvíjejících se od parkového průčelí zámku. Centrální osa parku je ukončena zrestaurovanou budovou oranžerie ve stylu italské novorenesance. V prostoru vlevo od středové osy, při pohledu se zámkem za zády, nalezneme romantickou uměle vytvořenou zříceninu s názvem Artušův hrad. Zámecký park skrývá i další stavby jako je vodárenská věž, bazény, strážní domky nebo dřevěný holubník. Především je však významný svou bohatou sbírkou vzácných dřevin, zahrnující zejména kultivary dubů a buků.

alt

Státní zámek Sychrov je otevřen denně včetně pondělí, vždy od 09:00 do 16:30 hod. Pro návštěvníky mimo objednané skupiny začíná prohlídka vždy v půl (09:30, 10:30, 11:30, 12:30, 13:30, 14:30, 15:30 a 16:30).

Prohlídková trasa A – původní interiéry, soukromé i reprezentační pokoje zámku v novogotickém stylu (ložnice, hráčský salon, jídelna, knihovna a další).

Klenotnice – prezentuje šperky a plastiky z drahých kovů a kamenů, které České republice věnoval turnovský rodák, pan František Khynl.

Zámecké akvárium – akvarijní expozice ve sklepení zámku, která je zaměřena především na ryby blízkých toků Jizery a Mohelky.

Technopolis – nová výstava je rozdělena do dvou velkých prostor ve zrekonstruované bývalé zámecké konírně, v části první se seznámíme s vynálezy a vynálezci 2. poloviny 19. století. K vidění zde budou i modely letadel a vzducholodí, kuriózní patentní listy nejzajímavějších vynálezů této doby či fotografie všemožných přístrojů. Druhá polovina se věnuje příběhu 20. století. Otevřeno: sobota + neděle 10:00 – 16:30, všední dny na základě předchozí rezervace.

Zámecký park – otevřen každý den od 09:00 do 18:00 hod. V zámeckém parku je každý den kromě pondělí otevřena kavárna v budově bývalé oranžerie.

alt

Další kulturní akce pořádané na zámku v průběhu měsíce května 2012:

 

Věda na zámku

19. – 20. 5. 2012 oba dny od 10:00 do 16:00, celý areál zámku

V průběhu tohoto květnového víkendu mohou návštěvníci zámku navštívit speciální prohlídky zámkem se zaměřením na vědu a techniku, prohlédnout si stanoviště s pokusy v zámeckém parku. Chybět nebude ani oblíbené Úžasné divadlo Fyziky.

Pohádkový park

26. - 27. 5. 2012 oba dny od 10:00 do 16:00, zámecký park

Poslední květnový víkend zaplní zámecký park dětský smích. V sobotu i v neděli od 10:00 do 16:00. Zúčastněte se i vy se svými ratolestmi našeho dětského dne plného soutěží, her a různých pohádkových postav, jako jsou princezny, princové, ale i vodník nebo ježibaba. Každý soutěžící obdrží malý dárek. I letos se můžete těšit na "čokoládovou bitvu", která byla v loňském roce velice oblíbená.

„Kytara na cestách“ – koncert z cyklu Hvězdy a hvězdičky

26. 5. 2012 od 16:00, zámecká galerie

V podání Mgr. Jana Krajníka, kytaristy, skladatele a učitele hudby, a hudebních těles Nautica a Eurydika zazní skladby z cest po Španělsku. Atmosféru dotvoří fotografie z nejkrásnějších koutů Andalusie, Katalánska a Baleár.

Svatební dny

Datum a místo konání: 12.05.2012 – 13.05.2012 10 – 16 hod Státní zámek Sychrov, 463 44 Sychrov

Pořadatel: Státní zámek Sychrov

Zdroj info: zamek-sychrov.cz

Zdroj foto kytice s prstýnky: Miroslav Szabó, Photo-store.eu, ostatní foto: autorka článku


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Osmy: Podepsal. Za nás za všechny. Režisér Jiří Strach: Co jsem chtěl, to jsem také natočil

osmy 200Příběh jednoho dne ze života Richarda, až nudně obyčejného socialistického úředníka, kterému se sesype na hlavu hromada katastrof, která z něj nechtěně udělá hrdinu. Děsivé trhání osmiček, prozrazená vdavekchtivá milenka, vyhazov z práce, vytopený byt,...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Winx 1001 samolepek – Kouzelná kolekce

winx perexNakladatelství CooBoo ve společnosti Albatros media vydalo pro všechny malé slečny, které milují partu nerozlučných vílích kamarádek Winx, knihu zábavných úkolů se samolepkami jednoduše nazvanou Winx 1001 samolepek – Kouzelná kolekc...

Z archivu...


Literatura

Troufnete si na 100 mozkocvičných hádanek?

100 mozkocviceni 200Jeden moudrý muž kdysi dávno řekl, že „je lépe mozek opotřebovat, než ho nechat zrezivět“. Pro ty, kteří nechtějí nechat mozek zrezivět je určena knížka anglických mozkocvičných hádanek.

 

...

Divadlo

Ve zlínském divadle se za jízdu pod vlivem alkoholu musí na terapii

Rekondicni jizdy200V čase, kdy do platnosti přichází novela, která rizikovým řidičům jako podmínku k navrácení řidičského průkazu ukládá povinnost absolvovat terapeutický kurz, přichází Městské divadlo Zlín s aktuálně laděnou novinkou Utánképzés ittas v...

Film

Co zajímavého o filmu vyšlo na Slovensku?

200filmZatímco u nás zjišťujeme, že důležité publikace o filmu šíří nakladatelství, která se tímto oborem buď nezabývají jako svým hlavním předmětem zájmu (Host, Academia), nebo se jedná o malé vydavatele, zato s výrazným vkladem nadšenectví (Casablanca, Camera...