V Trutnově se daří současné kultuře i tradicím

V Trutnově se daří současné kultuře i tradicím

Tisk

ImagePři vyslovení názvu města Trutnov nás, kulturní nadšence, napadne především kultovní Open Air Music festival. Obecné informace dále praví, že Trutnov leží v Krkonošském podhůří, je začleněn do svazku Královských věnných měst a protéká jím řeka Úpa. Jenže v posledních letech se v Trutnově děje tolik zajímavých věcí, že mi připadá jako dobrý nápad, vás s těmi nejzásadnějšími seznámit.


Velkým skokem vpřed je pro trutnovskou kulturu bezesporu otevření tzv. nového divadla, oficiálně  společenského střediska s názvem UFFO. Proč UFFO? Na památku trutnovského rodáka a básníka Uffo Horna. Tuto atraktivní moderní stavbu navrhli ing.arch. Radek Vopalecký a ing.arch.Luděk Štefek z  pražského AG studia a.s. městu tzv. na přání. Vnitřní scénický prostor lze totiž velmi chytře přizpůsobit pro ten který chystaný program. Z divadelního kukátkového jeviště, které důsledně odděluje herce od diváků, se může během tří hodin stát divadelní aréna, kongresový sál nebo prostor pro společenské akce typu koncertů či plesů. Projektanti mysleli také na technické zázemí divadla a vyřešili i potřebu parkování. Právě pro svou variabilitu, funkčnost a čisté linie bylo multifunkční centrum UFFO vyhlášeno stavbou roku 2011 ve stejnojmenné prestižní architektonické soutěži. Odbornou porotu soutěže prý zaujal i venkovní prostor kolem stavby. Prostranství ozvláštňuje sedmička kráčejících bronzových šelem autora Michala Gabriela. Jejich těla jsou pokryta strukturou vytvořenou ze skořápek vlašských ořechů.

 

Image


Stavba prosklené budovy divadla začala v říjnu 2008, stála téměř půl miliardy korun a přispěla na ni Evropská unie. Slavnostní otevření se konalo 24. září 2010. Součástí společenského centra UFFO je kavárna, veřejná půjčovna kostýmů a galerie hostící velmi zajímavé výstavy. V současné době je tam možno shlédnout projekt EKECHEIRIÁ - SVATÝ MÍR věnující se propojení sportu s kulturou tak, jako tomu bývalo v antickém Řecku. Multimediální výstavu k příležitosti blížících se olympijských her v Londýně tvoří díla mnoho let aktivně sportujících umělců: Ivan Komárek, Jiří Sozanský, David Vávra, Paulina Skavova, Charbel Ackermann, Olga Sozanská. Výstava trvá do 28. února 2012.

A pokud máte chuť přijet se podívat na multifunkční sál na vlastní oči, máte nejbližší příležitost uvidět setkání dvou protagonistů živé improvizace Petra Nikla a Ondřeje Smeykala. Performance  „SLOVOSLEĎ“ bude věnována sdílení lidského hlasu a zvuku, který vydává nástroj australských domorodců didgeridoo. Toto originální představení bude k vidění ve čtvrtek 1. března 2012 od 19 hodin.

 

Image


Fakt, že má kultura v Trutnově zelenou, dokazuje i uspořádání premiéry mezinárodního festivalu Cirk-UFF v loňském roce. První ročník festivalu probíhal v duchu „nového cirkusu“ a byl velmi úspěšný.  Označení „nový cirkus“ v sobě skrývá propojení cirkusových dovedností, akrobacie, divadla a tance. To vše se odehrálo uvnitř divadla, venku před ním, ale především  v ulicích města a na náměstí. Je tedy nasnadě si zapsat do diářů, mobilních telefonů či za uši, že 2. ročník Festivalu Cirk-UFF se bude konat od 31. května do 3. června 2012.


Tím ovšem výčet kulturních aktivit v tomto městě nekončí. V tomto roce se na Krakonošově náměstí počátkem února konal 2. ročník Trutnovského masopustního reje, jehož organizátorem bylo občanské sdružení Trutnov - město draka, za podpory Města Trutnov. K vidění byl velký kostýmovaný průvod i hostující Studnická maškara, která je díky předvádění tradičních masopustních obchůzek a masek z Hlinecka, zapsána do seznamu nehmotného kulturního dědictví UNESCO. Bohatý program zahrnoval i nezbytnou zabijačku, divadelní pouliční představení, výtvarné dílny pro děti a další doprovodné aktivity. Masopustní veselí ukončilo symbolické vhození boha vína a nevázanosti - Bakchuse do Krakonošovy kašny.

 

Image


Ve městě na řece Úpě se pravidelně konají další události povětšinou spojené s bájným vznikem tohoto města, ve kterém hlavní roli hraje ukrutná saň. Jsou to především městské Trutnovské dračí slavnosti s dílčími akcemi Už ho nesou!, obnášející vyzdvižení plechového draka na věž Staré radnice a po sezóně v září následné Sundání draka. Obdivuhodné je, že většinu akcí provází pouliční zábava pro všechny generace a nejrůznější soutěže s odměnami pro děti. Díky pověsti O zabití trutnovského draka je tento tvor také součástí městského znaku a dokonce je mu věnován pomník s nápisem: „Ty ukrutný a hanebný netvore, jsi požehnáním tohoto města a navěky jím i zůstaneš.“ Pověst o drakovi si můžete přečíst na oficiálních webových stránkách města. V Trutnově prostě pověsti a legendy ožívají a to je dobře. Nemyslíte, že je na čase přijít pobejt?

 

Image


Pokud vás cokoliv z Trutnova a okolí zaujalo a rádi píšete, máte možnost se zúčastnit již poosmé vyhlašované literární soutěže nazvané jak jinak než Trutnovský drak. Organizátorem soutěže pro mladé autory je již zmíněné občanské sdružení Trutnov – město draka společně s Trutnovským literárním klubem. Bližší informace najdete na zde.


Zdroj:
trutnovmestodraka.cz, trutnov.cz, uffo.cz
Foto: autorka článku
Foto z Festivalu Cirk-UFF 2011: Miloš Šálek, trutnovinky.cz



 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„V poezii jsem objevila tu nejvhodnější vrbu,“ tvrdí Věra Orzághová

obalka ROZT 200Drsná, provokativní, dráždivá, zhýralá. A také něžná, milující, pokorná a obětující se. Taková je poezie Věry Orzághové, v literárním světě známé pod uměleckým pseudonymem Vorona. Autorka v básních prož...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Jak jsem se rozhodla zhubnout! Týden druhý

Hubnuti 200Druhý týden s kámoškami „tyčinkami“ začal neuvěřitelnou chutí na knedlíky – odolala jsem. Po sobotě a neděli, kdy jsem si smlsla na mase k obědu a za přílohu zvolila grilovanou zeleninu jeden den a rýži druhý, není divu. Knedlíky tak nějak byly s...

Z archivu...


Literatura

Je to má sladká Pusinka nebo úplně cizí dítě?

Ptá se Alice poPusinka návratu z wellness pobytu na zotavenou po porodu. Ona se vlastně ani neptá. Ona ví. Nejhorší noční můra všech matek se zhmotňuje do reality. Velmi poutavá anotace románu mne zaujme na první dobrou. Mrazivá titulní stránka s dětskou postý...

Divadlo

Premiéra divadelní hry Kancl aneb když hranice mezi vtipem a trapností setřeme

kancl divadlo rokokoPrvní novinkou v sezoně Městských divadel pražských (MDP) se stala stejnojmenná jevištní verze britského sitcomu Kancl (The Office). Premiéra hry Kancl se tak uskutečnila ...

Film

V druhé půli února začne přehlídka španělsky mluveného filmu

pelicula logoNa letošní přehlídce španělsky mluvených filmů LA PELÍCULA (v Praze ji zastihneme mezi 18. a 23. únorem, poté se přesouvá do Brna, Hradce Králové a Ostravy) si zopakujeme tragikomedii Pedra Almodóvara Bolest a sláva. Do tuzemských kin se sice ...