Svatý Václave, nedej zahynout nám ani budoucím!

Svatý Václave, nedej zahynout nám ani budoucím!

Tisk

svatyvaclav perexVýznamný státní svátek „Den české státnosti“ 28.září je tradičně spjat se sv. Václavem jakožto ochráncem české země.  Na jeho počest se každoročně konají zajímavé poutě a kulturní akce. Pojďme se podívat na život a památku tohoto ušlechtilého vladaře o něco blíže…


Život a smrt sv. Václava:

Patron české země, sv. Václav z rodu Přemyslovců, byl již od mládí vychováván a vzděláván v křesťanském duchu svou babičkou sv. Ludmilou. Na trůn nastoupil po smrti svého otce - v době jeho nezletilosti za něj vládla matka Drahomíra. Podporoval rozvoj křesťanství, založil rotundu sv. Víta na Pražském hradě a sehrál velice důležitou úlohu v rámci emancipace českého státu a upevňování moci Přemyslovců v rámci křesťanské Evropy.

Stejně jako jeho babička, i on byl zavražděn (pravděpodobně bratrem Boleslavem I. nebo členy jeho družiny) ve dveřích kostela ve Staré Boleslavi, kam byl pozván pod záminkou svěcení kostela. Jeho ostatky, jakož i dalších panovníků, byly uloženy v chrámu sv. Víta. Od 10.století začal být uctíván coby světec, jež zemřel mučednickou smrtí  a od 11.století byl chápán jako nebeský vládce a ochránce českého státu. Od 14.století je mu zasvěcen oltář v bazilice sv. Petra ve Vatikánu. Píseň „Svatý Václave“ byla českou hymnou v éře středověku.

Památka:

Patrně nejznámější a největší sochu sv. Václava najdeme na pražském Václavském náměstí. Sochař Josef Václav Myslbek, který pojal sochu sv. Václava coby obraz bojovníka, na ní pracoval přes třicet let až do konce svého života. Spoluautory byli Alois Dryák a Celda Klouček. Modelem pro koně se mu stal sedmiletý hřebec Arda patřící armádě. Socha byla odhalena roku 1912 a v roce  1995 byl pomník prohlášen národní kulturní památkou. Okolo sochy sv. Václava stojí další významní světci země české – sv. Anežka, sv. Prokop, sv. Ludmila a sv. Vojtěch. Původní jezdecká socha sv. Václava od sochaře J.J.Bendla, respektive její kopie, se nyní nachází ve Štulcových sadech na Vyšehradě.

Socha sv. Václava zažila mnoho situací, které otřásly českými dějinami. Od vyhlášení samostatné Československé republiky (1918), po nacistickou okupaci, invazi vojsk Varšavské smlouvy (1968), upálení Jana Palacha (1969) nebo Sametové revoluce (1989). V současné době je především místem, kde se pořádají různé druhy protestů a pochodů. Místo setkávání u sochy sv. Václava zůstává až dodnes kultovním místem. 

svatyvaclav socha

Poselství a význam jeho symbolu v naší zemi:

Svatý Václav je předně patronem Čech a Moravy, míru a sládků. Je prvním svatořečeným českého původu a jediným českým světcem jehož svátek je součástí celosvětového kalendáře římskokatolické církve. Svým příkladem vedl lidi od pohanství k životu správného křesťana. Mezi stavbami kostela panny Marie a kostela sv. Jiří začal budovat základy rotundy sv. Víta.  Sv. Václav je vzorem křesťanského panovníka a svatosti.

Poutě:

Poutní cesta z Prahy do Staré Boleslavi – tzv. Svatováclavská pouť – je připomínkou památky sv. Václava a jeho posledních chvil. Karel IV., byl ctitelem svatováclavského kultu a autorem legendy o sv. Václavu a symbolicky předal sv. Václavovi do vlastnictví i korunu a správu české země. Zajistil se tak o rozmach tohoto kultu ve větším měřítku.

 

V roce 2003 se kult Národní svatováclavské pouti opět obnovil. Nejčastějším výchozím místem je katedrála sv. Víta v Praze. Mariánská poutní cesta neboli Svatá cesta navazuje na tradici svatováclavských poutí. Z Prahy do Staré Boleslavi vedla cesta za ochranným obrazem Českých zemí (kovový reliéf Madony z 15.století) – Palladiem – jež je v současné době uchován na hlavním oltáři kostela Nanebevzetí Panny Marie.

www.kudyznudy.cz/Aktuality/Ve-Stare-Boleslavi-se-opet-uskutecni-Narodni-svato.aspx

www.staraboleslav.com/nsp-program.php

www.cirkev.cz/cs/aktuality/190923narodni-svatovaclavska-pout-2019

V katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha v Praze se při této příležitosti konají v průběhu dne bohoslužby na počest tohoto významného panovníka:

www.katedralasvatehovita.cz/cs

Svatý Václav nám připomíná na jaké duchovní hodnoty bychom neměli zapomínat a vždy si připomínat, že naše kultura, tradice a dědictví vychází z křesťanských zásad. Jeho majestátní socha na Václavském náměstí je doslova připomínkou toho, že jsou věci, kterých bychom si měli vážit a tyto hodnoty bránit pro další generace  i nadále.

www.dominikduka.cz/ze-zivota-dominika-duky/modlitba-za-narod/

 


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Renata Horová: „Vyrůstala jsem v rodině se psy…“

horova 200Občas potkáme na ulici pejska v pěkném oděvu, zjistíme, že jde o bezsrsté plemeno, o naháče. Renata Horová má hned dvě takové holky – Tao a Sofii. Jsou to američtí bezsrstí teriéři. Díky nim začala pátrat po historii plemene, které zatím není oficiál...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Naučte své děti starat se

vyber perMyslíte si, že zkušenosti přicházejí pouze s věkem a chovatelem nebo pěstitelem se můžete stát až v pozdním věku? Omyl! S novou edicí knih od autorek Kataríny Belejové a Petry Bartíkové se jimi stanou i vaše děti.


Literatura

Mezi nebem a zemí

Mezi nebem a zemi 200Čekání na zázrak je posledním dílem trilogie Mezi nebem a zemí od Stacey Kade. Jako již v předchozích dvou dílech se i zde celý příběh točí kolem mladé, avšak nesourodé dvojice adolescentů, Alony a Willa, z nichž ona je duchem ...

Divadlo

Prachy!: Neuvěřitelný situační tobogan komediálního bláznění

Prachy200Co byste dělali, kdybyste cestou domů v metru vyměnili náhodou svůj kufřík plný úředních dokumentů za jiný, ve kterém by byly téměř dva milióny liber? Přesně to se v komedii Raye Cooneyho přihodí Henrymu Perkinsovi, usedlému úředníčkovi z londýnského...

Film

Diagnózy času nabídnou projížďku dějinami českého filmu

diagnoza casu obalka 200Dějiny národních kinematografií mají zpracovány snad v celé Evropě, jen v České republice na ně čekáme marně. Přitom Československý filmový ústav (předchůdce dnešního Národního filmového archivu) práce na nich započal př...