Antikvariáty mezi námi

Antikvariáty mezi námi

Tisk

berni rulaZaplavují-li nás přebytečné knihy (mapy, plakáty, fotografie…), zpravidla se jich snažíme zbavit. Pokud je nechtějí ani příbuzní, ani kamarádi - a pokud je nám líto vyhodit je do popelnice, naději skýtají ještě antikvariáty. Jsou ale vybíravé a šmahem odmítají vše, co považují za obtížně udatelné či přímo neprodejné. Když budeme nabízet sebrané spisy Aloise Jiráska, asi těžko uspějeme.


Pokud antikvariáty přece jen vyjdou vstříc, počítejme, že dostaneme čtvrtinu, pětinu nebo třeba jen desetinu ceny, za kterou kniha či jiný vykoupený předmět bude k mání. To pak je rozumnější, abychom svou nabídku sami inzerovali na internetu. Jenže zřejmě oslovíme méně zájemců, než kolik jich pátrá na antikvárních stránkách. Antikvárníci mají zájem hlavně o publikace vzácné, ojedinělé, obtížně dostupné, publikace, po kterých je sháňka a které jsou v běžných knihkupectvích i ve vydavatelství už vyprodané. Cena se zvyšuje, pokud je autor - najmě patřil-li k uznávaným – vlastnoručně podepsal.

Pokud budeme nějakou knihu shánět, buďme opatrní. Co je důležité: pokud antikvariáty nabízejí zjevně předražené zboží, je dobré se přesvědčit, zda se přece jen ještě někde nevyskytuje za původní cenu. Kupříkladu svazky Berní ruly, přetiskující hospodářské soupisy z poloviny 17. století, se obvykle prodávají v řádu tisíců korun. Pokud bychom si takto chtěli pořídit všechny, které dosud vyšly (a je jich několik desítek!), museli bychom hluboko sáhnout do kapsy. A přitom některé díly lze sehnat původní cenu. Kupříkladu Berní rulu 28, popisující někdejší jihočeské Prácheňsko, bychom v Národním archivu pořídili za pouhých 73 korun. Přitom antikvariáty za tuto konkrétní publikaci požadují částku v rozmezí 1000 až 1200 Kč.

Když jsem všechny dotyčné prodejny (dvě z hlavního města a dvě mimopražské), které ji nabízejí, oslovil, zda by byly ochotny slevit, všechny to odmítly. Výdělek jim je nepochybně nade vše. Klidně zákazníkům zamlčí, že by tutéž knihu sehnali za zlomek v antikvariátech požadované ceny, kdyby pečlivěji pátrali, zda se někde – nejčastěji u vydavatele - ještě vyskytuje. Prostě: antikvariáty si ponechme jako poslední možnost. Bezostyšně nás okrádají a vůbec jim to nevadí.

berni rula

 


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Arch of Hell: „Pokud si chcete pořádně zablbnout, zapařit nebo i zaběhat, jsme pro vás ta správná volba!“

arch of hell 200Jednou z českých kapel vystupujících na festivalu Made of Metal jsou brněnští Arch of Hell. Vystoupí zde v sobotu od půl čtvrté odpoledne. Jak se těší a na co se můžete těšit, to prozradila Tereza Nesvatbová.



<...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Inspirujte se tipy na Pěstování ve městě

pestujeme ve meste 200Vydavatelství Smart Press s týmem KOKOZA, o.p.s., před časem vydalo knihu Pěstování ve městě – Zelené balkony, sousedské záhonky a komunitní zahrady. Obsah knihy je zaměřen převážně na městskou veřejnost, ale přináší informac...

Z archivu...


Literatura

Martina Boučková: Past na sňatkového podvodníka

Past na snatkoveho podvodnika perexTéma vztahů a přelétavosti, seznamování i hořkých slibů je velmi oblíbené. V tomto případě se podíváme na samé dno záletníkovy duše. Román o něco vážnější a přemýšlivější, než předchozí kniha au...

Divadlo

Geisslers otevírají svou divadelně-alchymistickou laboratoř

Alchymisti200Alchymisti: Zlatodějný teatrolab je imerzivní inscenace pro diváky od deseti let, která vám umožní nahlédnout do pěti alchymistických laboratoří, založených samotným velmistrem tajného řádu Rudolfem II. Přenese vás do doby Rudolfovy vlády, kdy ...

Film

Film ZER měl pražskou derniéru, režisér s hercem byli přivítáni kurdskými šálami

ZER perexPražská derniéra filmu ZER tureckého režiséra s kurdskými kořeny Kazima Öz, který získal řadu ocenění na různých festivalech, se uskutečnila ve velkém stylu. Film byl dvakrát za sebou promítán ve vršovickém kině Pilotů, zúčastnil se nejen režisér,...