Cesta nejen do historie: Tajemná místa pohanů

Cesta nejen do historie: Tajemná místa pohanů

Tisk

tajemna mista pohanu 200Cestopis a historie dohromady, to je netradiční cestovatelská příručka od manželské dvojice Milana a Pavlíny Plchových. Tajemná místa pohanů vyšla v červnu u nakladatelství CPress a nabídne nám jak cestování historií, tak i po celé naší zemi a výlety jsou to opravdu zajímavé!

 

 

O autorech jsem toho bohužel moc nezjistila, ale aspoň něco o mužské polovičce manželského páru: Milan Plch (* 1962) je publicista a železniční nadšenec, autor informačních materiálů a turistických průvodců. Absolvoval VUT, obor pozemní stavby. Na kontě už má pár zajímavých cestopisných knih, například Kam za vojenskými památkami, Za vlaky a vláčky, Záhada slavkovského pokladu, Kam za pivem v Čechách a na Moravě.

Když se řekne pohané, vyvstává před námi velmi dlouhé časové období od našich prvních předků až ke starým Slovanům. A to vše je v knize zaznamenáno, dokonce zde máme rozpis popisovaných období (pravěk a raný středověk) spolu s danými kulturami. V knize najdeme přehled těch nejznámějších, ale i opomíjených či zapomenutých míst, která jsou spojená s pohanským obdobím na našem území. Chybět nesmí popisky a zajímavosti nebo i medailonky osobností, které nějakým způsobem ovlivnily vnímání historie; dále barevné fotografie a základní informace o místech (adresa, GPS, jak se tam dostat, zorientovat se, případně webové stránky).

Kniha je přehledně členěna na Obsah, Úvod, Popisovaná období a pak následuje popis míst podle geografických celků (kapitoly Praha a střední Čechy, Jižní Čechy, Západní Čechy, Severní Čechy, Východní Čechy, Jižní Morava, Severní Morava) a na závěr nechybí potřebný Slovníček pojmů. Líbí se mi přístup autorů, kdy už v úvodu říkají: Hlavní a nejdůležitější je ovšem vyrazit, žádná kniha ani monitor vám nikdy nemůže nahradit přímý zážitek. A v tom s nimi naprosto souhlasím!

Tajemná místa pohanů s podtitulem Fascinující místa české historie může vypadat jako kniha pro úzce profilovanou skupinu lidí, které baví historie a rádi se dozvědí něco nového o místech naší země, které ovlivnila kultura pohanů. Tuto knihu však můžeme vnímat i jako cestopisnou příručku na netradiční místa, nezvyklé procházky s ohlédnutím do historie. Tipů na výlet je zde opravdu hodně a už se těším, jak se někam vydám a vám doporučuji totéž!

tajemna mista pohanu

Název: Tajemná místa pohanů
Autor: Milan Plch, Pavlína Plchová
Žánr: literatura faktu, cestopis
Nakladatelství: CPress
Rok vydání: 2019, paperback
Počet stran: 168
Hodnocení: 80 %

https://www.albatrosmedia.cz/tituly/49966728/tajemna-mista-pohanu/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Emily D. Beňová: Díky příběhům žiji hodně životů

archiv Emily D. Beňová3

„Píšu dlouho a nedovedu si představit, že bych to nedělala,“ přiznává Emily D. Beňová, autorka řady fantasy příběhů a románů pro ženy. Také vydavatelka a majitelka eshopu 1 000 knih. V současné době p...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Praha 12 dosévá trávníky

travniky perexPokud obyvatelé Prahy 12 v dnešních dnech slyší v okolí svých domovů vrčet sekačku, nejedná se o běžné sekání trávy, ale přípravu na dosev trávníku.

...

Literatura

„Sbírání bylin ve velkém není pro slabší povahy“

Do tmy 200Do tmy je název velmi zajímavé knihy o sbírání bylin, která ze všeho nejvíce připomíná staré české klasiky. Vydejte se s hlavní hrdinkou na cestu, ze které není snadné uniknout…

 

...

Divadlo

Divadlo LETÍ uvede novou hru Davida Jařaba. Doprovodí ji originální hudba Katarzie

Autor200Nastávající divadelní sezónu Divadlo LETÍ odstartuje světovou premiérou hry Davida Jařaba Autor. Uznávaný režisér, scénárista a dramatik napsal svůj nejnovější text přímo pro Divadlo LETÍ. Hru, která si do poslední chvíle pohrává s očekáváním diváka, režír...

Film

V únoru bude mít v kinech premiéru rodinný snímek Děti Nagana

deti nagana200Rodinný film Děti Nagana připomene divákům atmosféru devadesátých let, konkrétně roku 1998, kdy čeští hokejisté slavili velkolepé vítězství na olympijském turnaji století v Naganu. Rekvizity, hudba a kostýmy vrátí diváky zpět v čase, největší ...