Vzhůru k výškám – je tu Mezinárodní den ptactva!

Vzhůru k výškám – je tu Mezinárodní den ptactva!

Tisk

ptaci perex1Vidět svět z ptačí perspektivy bylo snem lidstva už od počátku věků. I samotný prototyp letadla je navržen volně na motivy aerodynamiky ptačích křídel.  Pojďme se níže podívat na nejzajímavější skutečnosti ohledně těchto „nebeských krasavců“.

 

Nejvychytralejší ptáci:
Vrána novokaledonská se lehce řadí mezi „Einsteiny v ptačí říši“ - umí skvěle používat nástroje a nebrání se ani experimentování při skládání nástroje z většího počtu kusů. Vrány mají flexibilní a kreativní schopnosti pro rychlé vyřešení nových problémů. Tohoto temně černého opeřence si určitě nechtějte proti sobě poštvat – má skvělou paměť na lidské tváře a dokáže si rychle zapamatovat, zda-li jste ten „dobrý či zlý“ s tím, že o vás budou vědět „všichni její příbuzní“ a této nálepky se už nezbavíte. V případě úmrtí jednoho z druhů drží smutek  a jsou schopni „vendety“ v případě, že znají viníka. 

 

Havran polní  je takový plánovač. Dokáže plánovat i složitější věci. Jsou to zdatní manipulátoři, kteří dokáží přechytračit své okolí o své „bezelstnosti“ , dokáží myslet dopředu, uvědomují si vlastní smrtelnost. Mnoho lidí si havrany a vrány plete – havrani však oproti svým příbuzným mají  zobák rovný, ostře špičatý se světlým kořenem a odstávající peří u nohou. 

 

Další z řady krkavcovitých je „ptačí zlodějka“ Straka obecná. Straka je hravá, přátelská, vychytralá, drzá a provokativní. Obstála v zrcadlovém testu „uvědomění si sebe sama.“ Pořekadlo „krade jako straka“ není daleko od pravdy, nicméně pro straku nejsou zajímavé jen blyštivé věci, ale předměty, které mají pro jiné užitek – když straka zjistí, že je pro vás předmět jakkoliv cenný, buďte si jisti, že druhý den jej stěží naleznete.

Postava mluvícího krkavce v pohádce Arabela má očividně se skutečností bližšího mnohem více než si myslíme. Krkavcovitým mohou v mnoha schopnostech konkurovat jen někteří lidoopi.

Ptáci jako symboly (ne)jen národní hrdosti:
Ptactvo symbolizovalo od nepaměti spojení mezi nebem a zemí. Tam, kde však jeden druh symbolizoval dobro, mohl na opačném konci planety znamenat v dané kultuře zlo. Každá kultura měla k těmto opeřencům jiný vztah, který se lišil i podle ptačího druhu. 

ptaci orel

Ptáci se například vyskytují  v mytologiích Norska, antického Říma, Indie, Íránu, apod. V náboženském kontextu byli zobrazováni například v Mezopotámii s Ištar, ve starověkém Řecku měla bohyně moudrosti na rameni sovu jako svůj symbol. V křesťanství je hrdlička prezentována jako symbol míru a lásky. V Bibli samotné najdeme nepřeberné množství ptačích druhů!

Ptáci slouží jako symboly i pro mnohé dnešní státy. Typickým znakem národní hrdosti je například Orel bělohlavý pro USA, pro Austrálii pták Emu, Kiwi pro Nový Zéland nebo Kos pro Švédsko. Celý seznam ptačích národních symbolů naleznete zde:

https://www.thespruce.com/national-birds-list-385439

Někdo chová opeřence doma pro svou potěchu, jiný se jde pokochat jejich nádherou a uklidňujícím zpěvem do přírody. Každý osmý druh však díky člověku, stejně jako mnoho z dalších volně žijících živočichů, čelí vyhynutí. Na vině je především ztráta biodiverzity na úkor globálního zemědělství. Doufejme však, že se situace změní natolik, aby se včas podařilo tento proces alespoň minimálně zvrátit a nebyli jsme pouhými diváky v hrozivé reality show „genocida přírody“.  

Ti z vás, kdo máte zahrádku - nezapomněli jste ani letos přichystat pro tyto opeřené sousedy krmítko se zásobami na zimu? Příroda se sice pomalu probouzí, ale jak se říká –
"duben, ještě tam (za kamny) budem" ;) 

 

Zajímavé odkazy:
birdlife.cz
https://www.nationalgeographic.org/projects/year-of-the-bird/
https://www.birds.cornell.edu/home/
https://www.ifauna.cz/ 

Zajímavé filmy s ptačí tématikou:

- Rio

- Kes

- Valiant

- Rock a Doodle

- Slepičí úlet

- Ptáci, ..

Zdroj fotografií: pixabay.com


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Tereza Kadečková: Draků není nikdy dost

116339490 210826513650369 423286207714227236 nO dracích a lidech je název debutového románu mladé české autorky Terezy Kadečkové. Proč si zvolila zrovna tuto tématiku a žánr? Byl rozdíl v psaní povídek a p...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Balvín slíbil ekonomickou analýzu sloučení Státní opery s Národním divadlem

200operaMinistr Jiří Balvín potvrdil, že sloučení Státní opery s Národním divadlem považuje za špatný krok, a kdyby k tomu měl mandát, zařídil by prý rozdělení scén téměř ze dne na den, jako ministr v demisi se k tomu však necítí oprávněn. Zároveň slíbil zadá z...

Z archivu...


Literatura

Mona – první biologický počítačový virus na světě

Mona perexPředstavte si, že píšete svůj první román v životě a vůbec se nebojíte zabrousit na témata jako pokročilé informační technologie, neurologie, mezinárodní vztahy a teroristické skupiny. Že na 427 stránkách poputujete ze Švédska přes Francii do I...

Divadlo

Na podzim do divadla: Divotvorný hrnec

divotvorny hrnec 200O prázdninách divadla nehrají představení, ale připravují se na další sezonu. Díky nám si můžete vybrat, na co v podzimních měsících vyrazíte! Jedním z tipů je Divotvorný hrnec v podání Městského divadla ...

Film

Válka, slzy, terapie. Recenze filmu Chlapi nepláčou

CP200Druhé nejvyšší ocenění, Zvláštní cenu poroty, si z festivalu ve Varech letos odvezl film Chlapi nepláčou. Dobře napsaný, suverénně zrežírovaný a také výtečně zahraný snímek, nahlížející z nečekaného úhlu na stále bolavé následky „jugoslávské války“, na festiv...