Biozahradničení není žádná věda a pomáhá přírodě

Biozahradničení není žádná věda a pomáhá přírodě

Tisk

biozahradniceni 200Nakladatelství Kazda vydalo na podzim knihu Biozahradničení Základní kurz od odborníka Petera Berga, který je biologicko-dynamickým zahradníkem a hospodaří se svou rodinou na biodynamické farmě v oblasti trojmezí Německa, Francie a Švýcarska.

 

 

Kniha je rozdělena do mnoha přehledných kapitol: První kroky, Živá půda, Zahradničení podle Měsíce, Výsev, Kompost, Oživení půdy, Láskyplná péče, Posilování rostlin, Včely a sezóny jednotlivých ročních období. V závěru se nachází Služby a Rejstřík obsahující zajímavé kontakty například na Výzkumný ústav meliorací a ochrany půdy nebo statek Fořt u Vrchlabí, kde se scházejí právě příznivci buidynamiky.

Velmi mě zaujala především první část knihy zaměřená na základy spojená například s poznáním půdy nebo s indikátory stavu půdy v podobě rostlin. Člověk si ani neuvědomuje, že vše roustoucí na zahradě má svůj důvod. Například, že v zásadité půdě se daří hořčici polní, violce rolní nebo ptačinci. Spoustu faktických věcí jsem už znala z jiné publikace o biozahradničení, konkrétně z Biodynamického zahradničení podle přírodních cyklů a lunárního kalendáře od Montyho Waldina (Knižní klub, 2016), ale opakování nikdy neuškodí. Moc se mi líbily stránky věnované rostlinám samotným, například jejich čeledím, ovocným dřevinám, zelenině a podobně. Každý druh byl doplněn fotografií a krátkým, ale naučným popisem o vzhledu, výsevu nebo sklizni.

Kniha Biozahradničení je opravdu moc pěkně udělaná, protože z ní přímo čiší láska k přírodě a také odbornost. A co je nejdůležitější je, že je také velmi praktická a názorná. Texty jsou totiž doplněny fotografiemi, které krok za krokem znázorňují důležité postupy. Ty jsou navíc jak popsány v „hlavním“ textu, tak ještě ve zkratce přímo u obrázků s podtitulem Co je skutečně důležité, takže by čtenářům nemělo nic uniknout.

Tuto publikaci rozhodně všem doporučuji a to i těm, kterým třeba to přízvisko BIO nic neříká, nebo k němu mají nějaké negativní předsudky. Nenechte se tím odradit, nemusíte se do toho všeho hned pouštět, nikdo vás nenutí, ale dozvíte se spoustu věcí navíc. A to za to podle mě stojí!

Peter Berg představuje už třetí generaci rodiny Bergů, která podle požadavků biodynamického zemědělství obhospodařuje 35 hektarů půdy. Od počátku se zaměřují na pěstování široké palety druhů zeleniny a bylin a dodávají je koncovým zákazníkům. V roce 1984 dokonce spustili jako první v Německu dnes tak oblíbené „bedýnky“. Pro veřejnost provozují jedinečnou biodynamickou výukovou zahradu s více než 200 druhy jedlých rostlin. Kromě Biozahradničení napsal Peter Berg další podobně laděné knihy: Měsíční zahradník: Biodynamické zahradnictví s Petrem Bergem, Zahradničení podle Měsíce komplexní doby výsevu a tipy na zahradničení a Ekologické zahradničení pro začátečníky.

biozahradniceni

Biozahradničení Základní kurz
Autor: Peter Berg
Překlad: Jana Čeřenová
Žánr: hobby
Nakladatelství: Kazda
Rok vydání: 2018
Počet stran: 192
Hodnocení: 85 %

https://www.knihykazda.cz/biozahradniceni-zakladni-kurs


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Samo Alexander, Pressburger Klezmer Band: Som najradšej, keď je na pódium zábava

sam perexPostupne sa dostávame ku Klezmeru zo Slovenska. Začalo to predchádzajúcim CD, kde sme mali jednu pieseň z Vyšných Rastlavíc. Kedysi sme nevedeli, že sa hral na Slovensku, v súčasnosti sme v rôznych knihách naš...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Pacienti Sigmunda Freuda a jejich osudy

freud1 (2)

Zkusme se přenést na přelom 19. a 20. století do doby, kdy se ještě duševní choroby léčily metodou pokusů a omylů, psychiatrickým pacientům se snímaly řetězy, hysterické ženy ještě stále podstupovaly hysterektomi...

Z archivu...


Literatura

Röhrig tarot patří k těm, nad kterými žasnete

Rohrig 200Röhrig tarot spatřuje světlo knihkupeckých světel už potřetí a není divu. Patří totiž k něčemu, co nelze tak dobře přirovnat k tarotové klasice. On totiž nepříjemně a pichlavě vybočuje. A to z něj dělá dílo, nad kterým budete snad do konce života h...

Divadlo

Divadlo PROJEKT 2 jde vlastní cestou a nachystalo hned dvě premiéry

divadloProjekt2 1Divadlo Projekt 2 začalo psát svou historii na začátku roku 2018. Jeho zakladateli jsou David Piskor a Eva Polívková, absolventi hereckých kurzů Divadelní a filmové společnosti Zity Kabátové a následně Starbag Ateliéru, kde pod vedením he...

Film

Glosa: Američtí Oscaři letos konečně ukazují pestrost

oscar2013 200Začátkem příštího týdne k nám brzy ráno ze zámoří dorazí zprávy o vítězích cen Americké filmové akademie, krátce Oscarů. Pozlacené sošky, o jejichž možných držitelích se vždy vedou nadšené spekulace mnoho týdnů...