John Cleese v novém kabátě

John Cleese v novém kabátě

Tisk

rodina200Nakladatelství XYZ po letech znovu vydává knihu s přiléhavým názvem Rodina a jak v ní zůstat naživu. Průvodci rodinnými vztahy z hlediska psychologie jsou John Cleese, slavný komik legendární skupiny Monty Python a jeho dlouholetý přítel Robin Skynner. Vysvětlují společně, jak se vyvíjí člověk a co na jeho cestě může být překážkou.

 

 

 

Přestože skupina Monty Python je pověstná svým humorem a i přebal knihy a snad i název slibují, že by mohlo jít o zábavné povídání, legrace to v devadesáti devíti procentech rozhodně není. Spíše sonda do hluboce zakořeněných rodinných problémů, které se na sebe navalují po generace.

Pozitivní zprávou však je, že získáte odpovědi, kde se tyto problémy tvoří a jak nad nimi vyzrát, pokud si přiznáte, že je tu jakýsi nedostatek, který potřebuje bližší zkoumání.

Jedním z nejzajímavějších experimentů, který Robin Skynner při svých terapiích používá je ten, při kterém se setkají v místnosti úplně cizí lidé a mají za úkol si k sobě bez mluvení najít protějšek. Tento nově vytvořený pár má pak za úkol k sobě najít ještě druhou dvojici. Přestože se tito lidé potkávají poprvé, spojí se do skupiny spolu ti, kteří po rozhovoru zjistí, že mají mnoho stejných zážitků z rodinné historie a zázemí. Přitáhnou je k sobě skryté vibrace. Je to dost překvapující a záhadná věc. Více o této metodě a jaký mají společné vibrace vliv na výběr partnera a další soužití najdete v představované knize.

Vztahy rodičů k dětem, vztahy mezi partnery dle dlouholetých zkušeností z psychologické praxe Robina Skynnera vycházejí z opakujících se vzorců. Někde při výchově a rozvoji dítěte nastane problém, který už ale prožívali s velkou pravděpodobností i jeho rodiče a prarodiče. Naštěstí je možné tuto chybnou fázi najít a vyřešit. Jde ale o práci celé rodiny, obvykle nestačí jen vůli jednotlivce.

Jak už bylo napsáno, kniha je zajímavá svým tématem. Najdete v ní spoustu překvapivých informací a možná v ní najdete na vaši dlouholetou otázku - proč se mi děje zrovna tohle a jak z toho ven. A i když se pánové ve svém rozhovoru snaží o přátelskou atmosféru, téma je tam závažné, že téměř každý vtip zapadne. Pořád ale platí, že budete na stránkách žasnout, jak to s tím naším životem vlastně je a co všechno nás už jako miminka mohlo ovlivnit.

 

rodina


Rodina a jak v ní zůstat naživu
Autor: John Cleese, Robin Skynner
Žánr: poznání, vzdělání, partnerské vztahy
Vydáno: 2018
Nakladatelství: XYZ
Počet stran: 376
Hodnocení: 80 %
Foto: www.albatrosmedia.cz

http://www.albatrosmedia.cz/tituly/43667212/rodina-a-jak-v-ni-zustat-nazivu/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Fotbal je magie, je to souboj umění, techniky a síly se soupeřem, který chce taky vyhrát

Pavel Karoch - archiv Pavel KarochNa svém kontě má 130 fotbalových zápasů v nejvyšší československé soutěži, během nichž vystřelil 11 gólů. Kromě toho je dvakrát mistr Kostariky a jednou mistr stř...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Generálka hromadné skladby ČASPV pro Světovou gymnaestrádu v Amsterdamu

WG 2023 perexVe dnech 23. – 25. června se ve Sportcentru České asociace Sport pro všechny Doubí u Třeboně uskutečnil poslední nácvik hromadné skladby, která bude reprezentovat naši organizaci a Českou republiku na významné mezinárodní akci.

...

Z archivu...


Literatura

Mýty 11: Válka a střepy

Myty11 perexV dubnu nám nakladatelství Crew v tandemu s Netopejrem přineslo už jedenáctý díl pohádkové komiksové série Mýty. Název Válka a střepy dává dostatečně najevo, co vše nás čeká a nemine. Ale v podání osvědčeného dua Willingham a Buckingham se nám ...

Divadlo

Městská strašidla: Cyklus tří minioper pro dětského diváka

mestska strasidla 200Městská strašidla jsou cyklem tří minioper v režii Lukáše Kopeckého, který je určený převážně dětským divákům. V humoristicky laděných libretech Martina Kyšperského se setkáváme se strašidly, která žijí v dopravních prostředc...

Film

Duna: Lynchova óda na prostor

lynch 200Pokud filmový fanoušek uslyší nebo přečte jméno David Lynch, zcela jistě ho to nenechá chladným. Ať už jsou emoce z jakéhokoli bodu celého spektra, tak vždy tam jsou, protože jméno tohoto svérázného režiséra snad ani nedokáže emoce nevyvolat. A pok...