Zkrášlete si dům kokedamami

Zkrášlete si dům kokedamami

Tisk

kokedama 200Nakladatelství Metafora přineslo na český knižní trh první knihu věnovanou kokedamám s podtitulem Japonské umění pěstování rostlin bez květináčů. Nechte se inspirovat!

 

 

V prvé řadě tleskám nakladatelství, že knihu vydalo tak brzy – její originál vyšel v Londýně v letošním roce a překlad tak musel být velmi rychlý. Jsem ráda také za jejich krok tímto směrem, protože kokedamy jsou podle mě moderním a velmi efektním způsobem pěstování nejen pokojových rostlin a taková kniha tu chyběla.

A co že je to kokedama? Varianta bonsaje pocházející z Japonska – koke znamená mech a tama je koule. Jedná se tedy o rostlinu obalenou kulatým balem zeminy, mechem a svázanou provázkem, která se poté pověsí volně do prostoru.

V úvodu knihy si přečtete obecné informace o kokedamách a jejich umístění v prostoru, následuje velmi důležitá kapitola Jak vyrobit kokedamu, kde se dozvíte o potřebných pomůckách, substrátech nebo mechu a následuje postup. Po informacích o péči o kokedamy následují kapitoly zaměřené přímo na jednotlivé druhy rostlin: Tropické rostliny, Cibuloviny, hlízy a bulvy, Sukulenty a kaktusy, Epifyty, Kapradiny, Stromy a keře a Byliny. Návod je pořád stejný, ale díky knize se dozvíte, jaké má daná rostliny nároky na zálivku, jak je to s růstem, kde ji umístit, na co si dát pozor a mnoho dalšího.

Ačkoliv je kniha od zahraniční autorky, rostliny nejsou nikterak exotické a najdete v ní ty nejrůznější běžné pokojové rostliny: od monstery, přes šťavel až po orchideje nebo kaktusy. Přehnané mi přišly jen kokedamy ze stromů a keřů, například javoru nebo velkého olivovníku, ale vše je věcí vkusu. Naopak jsem zjistila, že nutně potřebuji ozdobit novou kuchyň několika bylinkovými kokedamami. Už se na to tvoření moc těším!

Kniha je psána srozumitelným jazykem a hlavně je velmi názorná. Vše je popsáno a vysvětleno, nechybí spousta tipů a poznámek. Navíc je patrné, že je autorka odbornicí a velkou milovnicí rostlin. Vše je také doplněno fotografiemi, takže si nemusíte lámat hlavu představami, jak daná kokedama vypadá. Co mi vadilo, je rozhodně dle mého názoru nepraktická brožovaná vazba knihy. Chápu, že je levnější než vázaná, ale rohy se krčí téměř okamžitě a také přebal odstává už po prvotním listování. Navíc při vyrábění samotném, kdy je potřeba si knihu rozložit a čerpat z ní nebude vůbec držet tvar. A také se trochu bojím, jak bude kniha vypadat po častém používání.

Pokud vás zaujaly kokedamy, máte rádi rostliny a jste alespoň trochu tvořiví, určitě si tuto knihu pořiďte, nebo alespoň prolistujte. Rozhodně stojí za to!

Coraleigh Parkerová žije na Novém Zelándu, kde také založila firmu Pickled Whimsy zaměřenou na design inspirovaný přírodou. Rostliny jsou její vášní a dělá jí velkou radost ukazovat ostatním další možnosti, jak o ně pečovat.

kokedama

Kokedama: Japonské umění pěstování rostlin bez květináčů
Autor: Coraleigh Parkerová
Překlad: Eva Fuková
Žánr: Šikovné ruce
Nakladatelství: Metafora
Rok vydání: 2018
Počet stran: 144
Hodnocení: 92 %

http://www.metafora.cz/cz/produkt/kokedama.html


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Petra Vydru překvapilo, jak dlouho trvalo, než se Michal Hrůza stal tím, čím je dnes

vydra200Petr Vydra (*1972) vystudoval dramaturgii na pražské DAMU. Jako stand-up komik vystupuje v internetových a klubových pořadech Na stojáka a v televizním Comedy clubu. Jeho divadelní hry a adaptace uvádělo Městské divadlo Kladno a Švandovo divadlo. V Dejvick...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Léto v Zoo Praha: poznání, zábava i dobrodružství!

zoo praha 200V zoologické zahradě v pražské Tróji se letos rozhodně nudit nebudete. S nadcházejícím létem připravili pracovníci ZOO celou řadu akcí. Ještě v měsíci květnu stihnete například křtiny ogangutaního mláděte. Ma...

Z archivu...


Literatura

Supi v hotelu Continental a další zápisky ředitele zoo

supi v hotelu continental 200V září vyšla u nakladatelství Universum další publikace Miroslava Bobka, která dává nahlédnout do fungování Zoo Praha. Tato kniha nese název Supi v hotelu Continental a další zápisky ředitele zoo a kromě řad...

Divadlo

Filmař Marek Dobeš debutuje na divadelních prknech v hudební komedii Sni dál na téma kariéra vs. rodina

sni dal200Co je pro moderní ženu důležitější – kariéra nebo rodinný život? A může se jí vůbec podařit žít plnohodnotně, pokud obě polohy nedokáže skloubit? Odpověď na tyto otázky hledá divadelní hra režiséra a scenáristy Marka Dobeše „Sni dál,“ s podtitulem Neř...

Film

Podzimní schéma České televize klepe na dveře

ctv 200Zatímco letní měsíce slouží k provětrání archivu a na obrazovkách se objevuje jeden evergreenový seriál a film za druhým, bývá září startovní čarou pro nové televizní projekty. Česká televize se rozhodla v boji o diváky s konkurenčními te...