Pražská Trojská botanická zahrada zahájila výstavu exotických orchidejí

Pražská Trojská botanická zahrada zahájila výstavu exotických orchidejí

Tisk

 

DSC 9557Dne 1.3.2018 odpoledne proběhlo za účasti velvyslanců Filipín, Indonésie, Malajsie, Thajska a Vietnamu - členských zemí Sdružení národů jihovýchodní Asie (ASEAN) slavnostní zahájení očekávané výstavy orchidejí.

 

 

Role patronek se ujaly krásné dámy, zpěvačka Lucie Bílá a herečky Iva Hüttnerová a Michaela Kuklová. Tématem dvanáctého ročníku výstavy orchidejí je Asie a představí část z obrovského bohatství, které se skrývá uvnitř asijských tropických pralesů od nížin až po velehory. K výzdobě výstavy přispěly tentokrát i ambasády pěti zemí Sdružení národů jihovýchodní Asie zapůjčením zajímavých dekorativních předmětů a soch. Výstava se koná ve skleníku Fata Morgana od 2. do 25. března, otevřeno je denně kromě pondělí od 9.00 do 18.00 hodin. Chybět nebude ani doprovodný víkendový program, workshop aranžování, poradna odborníků i prodej rostlin.

 

1. března zahajuje Botanická zahrada hl. m. Prahy již tradičně novou sezonu. „Nejvýznamnější událostí letošního roku je bezpochyby výstava exotických orchidejí v tropickém skleníku Fata Morgana. Tématem jejího dvanáctého ročníku je přírodní bohatství Asie. Návštěvníci uvidí desítky botanických druhů i stovky kříženců,“ říká Bohumil Černý, pověřený řízením Botanické zahrady hl. m. Prahy

DSC 9611

Botanická zahrada hl. m. Prahy má ve svých sbírkách přibližně 2200 druhů orchidejí. Jednou z ozdob výstavy bude kvetoucí Paraphalaenopsis labukensis, orchidej s nejdelšími listy, které mohou dorůst téměř třímetrové délky. „Tato fascinující orchidej osídluje koruny stromů a v přírodě roste pouze na severozápadě ostrova Borneo, ve skalnatém údolí Labuk, v nadmořské výšce 500 až 1000 metrů. Její zajímavě tvarované květy v několika teplých odstínech hnědé a medově žluté barvy krásně voní po skořici,“ láká ke zhlédnutí Romana Rybková, kurátorka tropických rostlin. Tato orchidej je ve sbírkách spíše vzácná, ve skleníku trojské botanické zahrady kvete pravidelně každý rok.

Letošní ročník má tři krásné patronky

DSC 9586

Ke krásným květům orchidejí patří samozřejmě i krásné ženy. 1. března se patronkami výstavy orchidejí ve skleníku Fata Morgana staly zpěvačka Lucie Bílá a herečky Iva Hüttnerová a Michaela Kuklová. „V tomto roce uběhne 9 let od chvíle, kdy jsem zde ve skleníku Fata Morgana vysadila vzácnou orchidej v rámci projektu Kořeny osobností. Byla jsem překvapena, že k dnešnímu dni se do projektu zapojilo již 83 osobností. Mám radost, že tu dnes mohu být jako patronka letošní výstavy orchidejí,“ uvedla zpěvačka Lucie Bílá, která se v roce 2009 stala první známou osobností ve vzdělávacím projektu Botanické zahrady hl. m. Prahy nazvaném Kořeny osobností.

DSC 9512

Herečka a moderátorka Iva Hüttnerová chodí do trojské botanické zahrady často. „Zahrádky, květiny a orchideje zvláště jsou moje srdeční záležitost. Do Troje proto často jezdím a v minulosti jsem zde natáčela i pořady Barvy života a Domácí štěstí,“ vzpomínala Iva Hüttnerová. I Michaela Kuklová má k rostlinám kladný vztah. „Orchideje patří mezi nejkrásnější rostliny a považuji je za symbol ženskosti. I já jsem moc ráda, že mohu být patronkou této krásné výstavy,“ uvedla herečka Michaela Kuklová.

Aranžmá v asijském stylu

Bulbophyllum reticulatum

Návštěvníci se mohou těšit na jedinečná aranžmá, která připravili studenti České zahradnické akademie Mělník pod vedením Petry Křížové. Uvidí například originální vějíře s orchidejemi zavěšené nad jezírkem, lampiony i neotřelé kompozice z orchidejí a jiných tropických rostlin. K výzdobě v asijském duchu přispěly také autentickými dekoračními předměty a sochami ambasády Filipín, Indonésie, Malajsie, Thajska a Vietnamu. Celou výstavu střeží posel bohů – Garuda, mocná postava objevující se v národních znacích mnoha asijských zemí. Ve výstavním sále v Ornamentální zahradě si návštěvníci prohlédnou snímky od vietnamských fotografů na téma Příroda a lidé Vietnamu.


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Anna Bolavá: Mé texty vždycky byly více či méně bolavé. Pseudonym z nich přirozeně vyplynul

archiv Anna Bolavá 3Díky lásce ke knížkám se rozhodla studovat bohemistiku. Jako spisovatelka debutovala v roce 2013 básnickou sbírkou Černý rok a o dva roky později vydala román Do tmy, který jí o rok později vyne...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Kultovní kniha inspirovaná starou keltskou moudrostí, poezií a spiritualitou

keltska moudrost perexVýjimečný znalec keltské kultury, básník a duchovní John O’Donohue, zve ve své Knize keltské moudrosti čtenáře, aby vstoupili do posvátného světa keltské tradice, kde není rozdílu mezi lidskou duší a tím, co je věčné, mez...

Z archivu...


Literatura

Občas lžu – každý máme svá malá tajemství

Obcas lzu perexKaždý občas lžeme a každý máme tajemství. Někdy lžeme proto, abychom někoho chránili, jindy abychom chránili sebe, a sem tam si říkáme, že vlastně tak úplně nelžeme, jen pozměňujeme pravdu. Prvotina Alice Feeney Občas lžu, která vychází p...

Divadlo

Štyrský/Toyen/Heisler. Švandovo divadlo uvede komorní hru Martiny Kinské o nevšední umělecké trojici

Styrsky Toyen Heisler 200Novou autorskou inscenaci oceňované dramatičky a režisérky Martiny Kinské s názvem Štyrský/Toyen/Heisler uvede 27. března v premiéře Švandovo divadlo na studiové scéně.

...

Film

Karel Zeman a jeho kouzelný svět

zeman09Česká animovaná tvorba měla ve svých počátcích - zejména v 50. letech - dva mezinárodně uznávané velikány: v Praze Jiřího Trnku a ve Zlíně Karla Zemana. Oba posloužili komunistickému režimu jako svého druhu výkladní skříň, když skrze ně mohl tvrdit, jak št...