Kuchařka plná vege burgerů, ze které si vybere každý

Tisk

vege burgery200Kuchařky jsou jedny z nejvíc vyhledávaných druhů knih. Kuchařky určitého dietního stylu jsou čím dál tím více žádanější, protože lidé více a více přemýšlejí nad tím, co jedí. Zaměřují se na složení svého jídla i původ jednotlivých ingrediencí. A mnoho z těchto lidí vyřadilo z etických a ekologických důvodů výrobky masného průmyslu.

 

 

Věřím, že si každý rád občas na talíři zaexperimentuje a proč ne vegetariánským či veganským burgerem. Lukas Volger zkoumal fenomém vege burgerů dlouhá léta a nyní přichází s výběrem nejzajímavějších receptů, které zvládnete bez problému připravit doma. Samozřejmě sem tam se i v českých restauracích můžete dočkat nemasového burgeru, ale většinou to bývá ve specializovaných restauracích.

Autor začíná úplně od píky. Vysvětluje, které ingredience jsou pro vegetariánské burgery zásadní a i to, jak je správně uvařit (luštěniny, různé druhy rýže). Protože je vždy lepší mít doma připravenou surovinu, než kupovat například fazole v plechovce. Samozřejmě, někdy jsou pro rychlou přípravu nezbytné, ale když máte čas, proč si nepřipravit zdravější variantu. Je zde zmíněno i kuchyňské vybavení, které byste měli zvážit pro nejmíň problémovou přípravu. Kromě burgerů samotných zde najdete recepty na domácí bulky, přílohy i omáčky – tedy na všechny nezbytné části výborného pokrmu.

Kuchařka je rozdělena do několika částí – jak bylo zmíněno v předchozím odstavci – recepty na domácí bulky, hranolky a saláty, omáčky a především na různé druhy burgerů dle hlavní ingredience – z luštěnin, obilovin a ořechů; zeleniny; ze seitanu, tempehu a sójového masa. I když název kuchařky říká, že jde o vegetariánské burgery, mnoho z receptů odpovídá veganské stravě a také část z nich jsou přirozeně bezlepkové.

Co se týče používaných surovin, většina je v Česku k dostání v běžných řetězcích. Japonská strouhanka panko, fava fazole nebo melasa z granátového jablka lze koupit ve specializovaných obchodech a na internetu. Snad jediná surovina, která by mohla být problematická je jicama – mexická rostlina připomínající tuřín.

Některé z burgerů jsou spíše sezónní záležitost, ale já bych si určitě počkala na burger z máslové dýně, černých fazolí a kaštanů. Exotiku na stůl a chuťovým buňkám přinesou burgery z mrkve na thajský způsob nebo burgery z čočky na arménský způsob. Já jako milovník netradičních chutí bych k vybranému burgeru přidala mandlovo-jogurtovou omáčku, do které se přidává kardamom, a moje ústa by užasla blahem. A co vy, vyberete si také svého oblíbence z nové kuchařky plné zajímavých kombinací?

 

vege burgery

Název: Vegetariánské burgery na všechny způsoby/ Veggie Burgers Every Which Way: Fresh, Flavorful and Healthy Vegan and Vegetarian Burgers-Plus Toppings, Sides, Buns and More
Autor: Lukas Volger
Přeložila: Kateřina Hromádková
Žánr: kuchařka
Vydáno: 2017
Nakladatelství: Knihy Omega
Počet stran: 192
Hodnocení: 90 %
Foto: www.heureka.cz
http://www.knihyomega.cz/eshop-vegetarianske-burgery-na-vsechny-zpusoby.html


 

Zobrazit další články autora >>>