Jak se mlelo dříve obilí se návštěvníci dozví ve vodním mlýně ve Slupi

Jak se mlelo dříve obilí se návštěvníci dozví ve vodním mlýně ve Slupi

Tisk

mlyn200Technické muzeum v Brně nabízí návštěvu unikátní technické památky – vodního mlýna ve Slupi. Zájemci mohou navštívit stálou expozici mlynářství a seznámit se s procesem mletí obilí.Mlýn se nachází nedaleko Znojma. Jedná se o renesanční stavbu se čtyřmi funkčními vodními koly a mlýnským náhonem.

 

 

Dějiny vodního mlýna jsou úzce spojeny s vývojem krhovicko-jaroslavického vodního náhonu, který po staletí spoluutvářel vodní poměry povodí Dyje na hranici Moravy a Rakouska Náhon v současné době dosahuje délky přes 30 kilometrů.

První zpráva o existenci mlýna, pochází z roku 1512. Mlýn zde však nejspíš stál již dříve, neboť krhovicko–jaroslavický náhon, jehož vody mlýn využívá, je zmiňován v listině z roku 1302. Stavitelem mlýna a jeho majitelem byl ženský cisterciácká klášter v Oslavanechv. Do současné pozdně renesanční podoby byl mlýn přestavěn nejspíše v poslední čtvrtině 16. či na samém počátku století následujícího.

Mlyn3

Slupský mlýn patří po stavební stránce k nejvýstavnějším pozdně renesančním technickým zařízením svého druhu. Jeho význam však netkví pouze v architektonickém ztvárnění, ale i v souboru instalovaných mlýnských zařízení a strojů dávajících objektu další rozměr.  Všechna  zařízení jsou předváděna v ukázkovém provozu. Mlýn Krhovicko–jaroslavický náhon jsou  významné technické památky.

Mlyn2

Zdroj a ilustrační foto: Technické muzeum Brno

Otevírací doba památky: duben–říjen: úterý–neděle, svátky 9.00–12.00,  13.00–17.00


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Na film Známí neznámí si tvůrci vzali úvěr půl milionu. Producentka Wanda Adamík Hrycová to manželovi radši nepřiznala

wanda adamik hrycova200Už za pár dní vstoupí do českých kin film Známí neznámí. U této příležitosti jsme vyzpovídali producentku filmu Wandu Adamík Hrycovou.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Fotoreportáž – Brno kvitnúce

brno2000Kto nezavítal do Brna na jar, ani netuší, koľko ružovej dokáže zo seba vydať nielen celé mesto, ale najmä dvorček Filozofickej fakulty Masarykovej univerzity.

...

Z archivu...


Literatura

Bez výtahů není život v New Yorku jako dřív

vytah 200Knihy Linwooda Barclaye u nás dříve vycházely ve nakladatelství Readers Digest Výběr (ČR) a Knižní klub. Jeho posledního počinu se ujalo Domino a pro mě se jednalo o první setkání s autorem.

 

...

Divadlo

Ve Švandově divadle přistane Spitfire Company. Společná inscenace prozkoumá genderovou rovnoprávnost

svandovo divadlo 200Jedinečné spojení kamenného a nezávislého divadla nabídne nový titul Švandova divadla. Pro smíchovskou scénu ho připravuje autorská a režijní dvojice Petr Boháč a Miřenka Čechová, vůdčí osobnosti umělecké skupiny Spitfire Com...

Film

Pí a jeho život aneb Proč začneme s tygrem komunikovat?!

pi a jeho zivotNový film „Pí a jeho život“, jehož režie se ujal oscarový Ang Lee, můžeme poprvé zhlédnout, ve 3D provedení, již pár dní před letošním Štědrým dnem. Chlapec, tygr a moře – to jsou hlavní hrdi...