Kultura stolování – třešně v bublanině i ve vínu

Tisk

bublanina 200Je léto a čas třešní. Co si udělat kulinářský zážitek, kultura stolování se tomu říká. V obchodech Tesco nabízejí nejen výborné české třešně, ale také recepty, obzvlášť mě zaujal ten na třešňovou bublaninu bez lepku a s nízkým obsahem laktózy.

 

 

Stačí nachystat si tyto suroviny:

Postup je následující:
Mouku prosejeme a 50 g mouky si odložíme stranou a použijeme ji na třešně. Zbytek mouky smícháme s cukrem, vanilkovým cukrem a práškem do pečiva. Bílky oddělíme od žloutků. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Žloutky smícháme s mlékem a olejem. Z mouky a žloutkové směsi vypracujeme hladké těsto. Nakonec do něj vmícháme sníh.

Připravíme si plech s pečícím papírem. Třešně obalíme v mouce, aby nám při pečení neklesly. Na papír nalijeme těsto a poklademe třešně. Bublaninu dáme péct do přehřáté trouby na 160 stupňů Celsia. Bublaninu pečeme asi 40 minut dozlatova. Hotovou bublaninu posypeme moučkovým cukrem.

 bublanina 

Víno s chutí třešní

Komu se nechce bublaninu vyrábět, může si dát třešně čerstvé – rozplývají se na jazyku. Nebo si koupit růžové víno Sancerre Rose (řada Tesco Finest), jedná se o víno z hroznů Pinot Noir vypěstovaných na světoznámých vinicích v Sancerre. Toto delikátní víno má osvěžující chuť peckovitého ovoce, zejména právě třešní, a dlouhý šťavnatý závěr, ideální je v kombinaci například s chřestem a kozím sýrem.

Festival růžových vín připadl na červenec (vína se slevou minimálně 25 %). Tesco k němu v tiskové zprávě mimo jiné uvedlo: „Růžové víno, neboli rosé, se vyrábí z odrůd modrých hroznů nejčastěji metodou krátkého naležení rozemletých hroznů, kdy se uvolní jen část barviva. Mošt většiny červených odrůd je totiž bílý a barvivo se skrývá ve slupce. Tento postup propůjčuje růžovým vínům jejich tolik oceňovaný mladý esprit a svěžest.“

Foto: archiv Tesco


 

Zobrazit další články autora >>>