Za Jakubem Krčínem do Třeboně

Za Jakubem Krčínem do Třeboně

Tisk


krcin perDvacáté Historické slavnosti Jakuba Krčína se konají14. a 15. července se v Třeboni. Na programu je setkání s posledním rožmberským vladařem, panem Petrem Vokem a jeho geniálním rybníkářem Jakubem Krčínem.

 

 


Slavnosti s bohatým programem a tradičními řemeslnými trhy proběhnou přímo na Masarykově náměstí, v areálu zámku i na hrázi rybníka Svět.
Letošní Historické slavnosti Jakuba Krčína zahájí noční pochodňový průvod a příjezd slavného stavitele rybníků do areálu Pod Světem. Dvoudenní doslova nabitý program připravil Odbor kultury a cestovního ruchu Města Třeboně. Na všechny akce je vstup zdarma.

krcin 1

Jakub Krčín z Jelčan a Sedlčan – geniální budovatel tradic českého rybníkářství
Papouška, štiku a kapra měl ve znaku známý rožmberský regent Jakub z Jelčan a Sedlčan. Jeho život byl velmi bohatý a vpravdě renesanční.
Narodil se 18.července roku 1535. Po studiích sloužil u pana Viléma Trčky z Lípy. V letech 1559-1560 v Borovanech řídil hospodářství augustiniánského kláštera. Vedl si tak zdatně, že si jej roku 1561 povolal Vilém z Rožmberka za svého podpurkrabího na Krumlov. O rok později je již z Krčína purkrabí a roku 1569 se stal nejvyšším regentem.
Krčín se také zabýval rybníkářstvím. Jeho vodní díla překonala staletí a především díky jim se Krčín skutečně proslavil. Byl skvělým organizátorem veškerých prací. Dokázal se obklopit skutečnými mistry rybníkáři, na které se mohl plně spolehnout. Krčínovým heslem bylo: Cokoli konáš, konej moudře a hleď na konec". Zemřel roku 1604 v Sedlčanech.

krcin 2

Zdroj a ilustrační foto Česká inspirace UNESCO


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Adam Pavlovčin (ADONXS): „Rád si před vystoupením čistím zuby“

Adam Pavlovcin200ADAM PAVLOVČIN alias ADONYX (adonys) zatím poslední ČeskoSlovenská SuperStar roku 2021, přichází s novým unikátním videoklipem a míří na jeden největších evropských festivalů.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

První ročník Made of Metal dopadl dobře a chyby se mu odpouštějí

mom report 200Festival Made of Metal je už minulostí a po popisu hudebních zážitků je třeba také shrnout ostatní věci týkající se areálu a zázemí. Pořádat akce pro veřejnost obecně je vždy riskantní, protože nikdo dopředu neví, jak vše do...

Z archivu...


Literatura

Humbook tip: Odpočiňte si u pořádné love story s Jenny Hanovou

jenny hanova200Druhou říjnovou sobotu, tedy 7. října se v Praze koná Humbook festival, zaměřený především na young adult literaturu. Návštěvníci se v rámci něj mohou osobně setkat se světovými i českými autory, redaktory, překladateli a bloggery a užít si ...

Divadlo

V Tramtarii se tygrů nebojí

altV nezávislém olomouckém Divadle Tramtarie se 16. května konalo představení inscenace ...a za Tracym tygr. Jednalo se o předposlední podání této hry v sezóně, a nejen proto bylo vyprodáno.

 

...

Film

Tohtoročné Vianoce sú iné. ČT pripravila štyri nové rozprávky

ine vianoce perexTohtoročné Vianoce sú aj napriek tým ostatným  Vianociam iné. nechýba im len sneh, ale sú poznačené rôznymi  udalosťami. Pandémia Covid 19 nám znemožnila viaceré stretnutia,  návštevy blízkych, cesty do zahraničia. Obmedzili nás ...