Sladký život šestatřicetkrát

Sladký život šestatřicetkrát

Tisk

Sladky-zivot-box-na-webperexSladkosti a zdraví jdou dohromady! Naprosto skvěle. Minikuchařka složená z brilantně inspirativních kartiček doslova rozdráždí chuťové buňky na maximum. Byla jsem skeptik a předpokládám, že když člověk chytne nezvladatelná chuť na pistáciovou Deli, tak ani nejbravurnější zdejší recept neobstojí, ale při pozorném pročítání jsem přišla na jednu věc. Stojí za to se zakousnout a mlsací chutě trochu proměnit.


Zařadila bych tyhle recepty někam mezi nezdravé a zdravé
Uspokojí vás lívance, když vás dere chuť na sladké? Pokud ano, máte vyhráno. Ty jsou zrovna dobrým mezistupněm od přeslazené čokoládové tyčinky třeba k domácí praženým ovesným vločkám nebo k hutném kávovému koktejlu. O ten se v závěru podělím, protože je to asi nejokatější příklad, kterak nechat cukrem otupělé chuťové buňky změnit orientaci od Kofily zrovna sem. Ono totiž kombinace pomeranče a kávy… No, nebudu předbíhat!



Mění se způsob vaření, mění se chutě!
Vím to sama od sebe velmi dobře a možná mi mnozí dají za pravdu. Chce to kus odříkání a pevné vůle, ale jednoho dne se to stane. Najednou vám tohle všechno bude stačit – a tady je řeč i o takových dobrotách jako rebarborovém dezertu, mirabelkovém koláči, citronovém koláči nebo řezech s želatinou, které patří vždycky k těm, kterým se říká „žravé“… Strašlivé slovo pro tak nádherný a návykový dezert! Ano, tak i ten tady je.



Jakmile přesedláte na jemnější chutě, věřte mi, že ty výše zmiňované čokoládové tyčinky už pro vás budou příliš sladké, ostré a bez jakékoliv jiné chuti. Jen cukr, cukr a cosi umělého. Škoda jen, že patřím k těm, kterým tenhle svěží stav pracně vydolovaný dlouho nevydrží a stresové situace mě vrhnou zpátky do náruče těch sladkých hrůz a chipsů.



A snad i proto jsem tuhle minikuchařku uvítala!



Je povzbuzující a rozšiřuje obzory!



Autorky této malé, praktické kuchařky vsadily na jednoduchost a kombinaci různých příchutí, na jednoduchost a minimum ingrediencí. Cukr nahrazují hnědým cukrem, kokosovým cukrem, špaldou nebo rýžovou moukou nahrazují mouku klasickou, i když nic se nestane, když tohle někde dodržet nejde. A především jde o kvalitní suroviny, čerstvý sýr, kůra z biocitronu, exotické koření typu kardamon, hřebíček, skořice, máslo (och jaká slast, že není nahrazeno nějakou umělohmotnou zrůdností!) a v hojné míře tu najdete také oříšky či vločky. Co jsem dlouho už v kuchyni nepoužívala, jsem najednou měla šanci znovu vytáhnout a začít mlsat!

sladky zivot

Chcete taky?
Tak se podělíme pro začátek alespoň o ten Kávový koktejl
500 ml vody, 4 vrchovaté lžičky kávy, kůra z 1 biopomeranče, 4 lžičky hnědého cukru, 6 hřebíčků, 1 celá skořice, 80 ml pomerančového likéru (například Cointreau), několik kostek ledu, mletá skořice na posypání.
V malém hrnci svaříme vodu, čerstvě umletou kávu, cukr, pomerančovou kůru, celou skořici a hřebíčky. Scedíme přes jemné sítko a necháme minimálně 2 hodiny chladit.
Koktejlové sklenice dáme na 15 minut do mrazáku.
Smetanu vyšleháme na nadýchaný, takřka ještě tekutý krém. Dáme stranou.
Ke kávě přidáme pomerančový likér. Dáme do šejkru s několika kostkami ledu kvůli vychlazení a promíchání. Razantně mixujeme asi 20 sekund. Abychom se zbavili ledu (koktejl se nesmí naředit), scedíme tekutinu přes jemné sítko do vychlazených koktejlových sklenic.
Na koktejl dáme opatrně lžíci šlehačky. Posypeme skořicí.



A pak že zdravé mlsání zavání ústupky! Kdeže! A ještě mě to přinutilo pozorněji vybírat ingredience a dbát na kvalitu!

Sladky-zivot-box-na-web

36x Sladký život (36 x Susses Leben)
Autor: Claudia Lazar, Monika Cordes
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: Synergie Publishing SE
Rok vydání: 2017
Počet stran: 40
Hodnocení: 80 %

Zdroj foto: Synergie
www.synergiepublishing.com


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Pro skupinu Flattus je Sunday Music Jam srdcovka!

flattus 200Skupina Flattus vystoupí na začátku září na akci Sunday Music Jam. Co plánují a jak se jim vede se dozvíte v tomto rozhovoru.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

ŠPATNÉ SPANÍ, ŠPATNÝ DEN

vale 200Pár dní po změně času a vy stále nespíte dobře? Pozor! Nespavost je jedním z nejčastějších důvodů návštěvy lékaře a nemusí jít zrovna jen o změnu času z letního na zimní. Noční spánek je důležitý nejen pro obnovu energie, bez které ...


Literatura

Pema Chödrön: Žít s lehkostí

zit s lehkosti 200Je těžké přijímat dynamičnost života, tvrdí autorka. Ve skutečnosti tím má na mysli, že je nutné se naučit přijímat život především tím, že je NEJISTÝ. Že v něm jen velmi těžko najdeme klid, oázy klidu – a když ano, tak jen dočasně. ...

Divadlo

Dárkové poukázky Letních shakespearovských slavností přináší nevšední zážitky, a ještě něco navíc

shakespeare 200Od 1. prosince jsou v síti Ticketmaster v prodeji Dárkové ePoukazy na Letní shakespearovské slavnosti 2022. Krásný vánoční dárek v podobě ePoukazu umožní příznivcům Slavností obdarovat své blízké, a kromě bohaté nabídky představení gar...

Film

Michelangelo Antonioni prozkoumal hlubiny lidských citů

michelangelo antonioniNení snadné vtěsnat do několika odstavců postřehy o životě a tvorbě jednoho z klasiků světové kinematografie, Michelangela ANTONIONIHO. Narodil se před rovným stoletím - 29. září 1912 - ve Ferraře, vystudov...