Severní Luzon – místo, kde se zastavil čas

Severní Luzon – místo, kde se zastavil čas

Tisk
luzon perPředstavuji vám Luzon. Nejsevernější a nejvýše položený ostrov severních Filipín. Ostrov Luzon je tvořen pohořím Centrální Cordilerra a Sierra Madre. Konkrétně zmíněné pohoří Cordillera se pyšní krásnou přírodou, kde naleznou své vyžití milovníci několikadenních treků a obdivovatelé rozdílných kmenových kultur.
 
 


Severní Luzon, na rozdíl od jeho jižně sousedící průmyslové oblasti, s hlavním městem Manilou, má poněkud rurálnější charakter. Bizarní způsoby pochování nebožtíků, tvrdá práce na rýžových polích, všudypřítomná moma a kopce posety impozantními terasovitými systémy, dávají této oblasti výjimečný charakter, který je snem snad každého cestovatele.


luzon 1
K fotografii: Na první pohled klasicky asijské město plné tuk tuků, jeepney, vše zahalené smogem, ale na pohled druhý, výhled na kopce posety barevnými domy, je nezapomenutelný.
 

luzon 2
K fotografii: Město Baguio je vstupní branou do horské oblasti severních Filipín.
 
Zavěšené rakve v Sagadě
V údolí Echo Valley (Údolí ozvěn) se nachází většina rakví, které zde zavěšují příslušníci kmene Igorot a staří příslušníci  animistického kmene Applaiů. Význam způsobu pohřbívání spočívá v tom, že mrtví jsou blíže k duším zemřelých a k bohům, než kdyby byli pochováni v zemi.  Čím vyšší umístění rakve, tím jsou těla mrtvých více v bezpečí a rodina nebožtíka zaplatila více peněz za umístění. Dle místních výpovědí je tradice pohřbívání stará téměř 2000 let. Rakve z borovicového dřeva jsou zavěšeny na drátech nebo lanech. Mrtví jsou zabaleni do látky a staženi do polohy plodu, jelikož místní věří, že duše mrtvých mají opustit svět stejným způsobem, jako na svět přišly. Applaiové mají o něco pragmatičtější vysvětlení. Rakve umístěny ve vysokých polohách jsou chráněny před volně žijícími zvířaty a lidmi.
 

luzon 3
K rakvím se židle zavěšují proto, aby mohly duše zemřelých vsedě sledovat svět.
 

luzon 4
 
Full Blood Igorot
,,Jsem příslušníkem FBI (…)“. Tvrdí průvodce Joseph. Nejdříve nerozumím, ale pak je mi s úsměvem vysvětleno. Full Blooded Igorot - ,,plnokrevný Igorot“. Výraz Igorot je kolektivní název pro etnika žijící v horách severního Luzonu. Jelikož je okolí Sagady velmi členité a špatně značené, je dobré vzít na milost nabídky místních průvodců, se kterými nebudete ztrácet čas blouděním. Byl to skvělý nápad, už jenom proto, že získáte informace z první ruky a místní vás přijmou prakticky okamžitě. 
 

luzon 5
příslušníci kmene Igorot, zdroj ČTK
 

luzon 6
průvodce Joseph
 
Banaue
Většina cestovatelů v Banaue stráví noc a následující den pokračuje dále do Batadu. Ačkoliv má i tohle místo jistě co nabídnout, vesměs všichni cestovatelé prchají za klidem do hor.
 

luzon 7
 
Po úspěšném zdolání horského hřebenu se každému příchozímu otevře fascinující pohled na údolí a kopce posety rýžovými terasami.
 

luzon 8
luzon 9
Práce na rýžových terasách je velmi tvrdá a místních, kteří se o pole starají, je čím dál méně. Mladí lidé se většinou stěhují do měst nebo se přeorientovávají na turismus.
 

luzon 10
 
Jedinou obživou obyvatel Batadu jsou rýžová pole, které rodiny dědí po generace. Udržovat terasy v dobrém stavu vyžaduje neustálou péči. Políčka pravidelně ničí neustálé sesuvy půdy a po ničivém zemětřesení v roce 1990 se je na mnoha místech nepodařilo obnovit. Nejlepší prevence proti různým pohromám je neustálé zpevňování, udusávání a to jediné také platí na žížaly, které naopak nemají nic jiného na práci než půdu rozmělňovat a kypřit.
 

luzon 11
 
Základy impozantních rýžových teras byly položeny předky kmene Ifugao téměř před 2000 lety. Místní jsou od samého počátku odkázáni pouze na své ruce, ono vlastně je těžké, ve výšce téměř 1500 m. n. m. si jakoukoliv mechanizaci, byť jenom představit. Právem je toto místo zapsáno na seznamu světového kulturního dědictví.
 

luzon 12
luzon 13luzon 14
 
Dáte si momu? Žvýkání momy je společenskou záležitostí. Zde v Ifugau ji užívá téměř každý. Muži, ženy a dokonce i děti. Moma je místní název pro plod betelu, který je vzdáleně příbuzný kokosu a disponuje účinky jako žvýkací tabák. V průběhu dne obyvatelé provincie Ifugao vychutnávají povzbuzující a hřejivé účinky této drogy, která jako jedna z mála není zakázána přísným protidrogovým režimem prezidenta Duterte. Účinky Momy jsou způsobeny kombinací několika druhů místních surovin. Betel, listy vinné révy, vápno a tabák. V provincii Ifugao a to zejména v městech Banaue a Batad můžete koupit sáček těchto surovin asi za 5 pesos. Po užití buďte připraveni, že se ústa zbarví rudou barvou. Po dlouhodobém užívání místní uživatelé nejenže plivou rudé sliny, ale časem plivou i vykloktané zuby. :-)
 


luzon 15
luzon 16luzon 17
 
Na Filipínách jsou děti všudypřítomné. Zde v Batadu plní děti povinnou školní docházku od útlého věku. Angličtina je samozřejmou součástí. Kromě povinné školní docházky mají děti své role v běžném chodu domácností. Jsou velmi pracovité a dobře vycvičené. Činnosti dětí jako obstarávání vody, mlácení rýže, příprava jídla, péče o zvířata, pomoc v restauracích jsou nedílnou součástí chodu každé domácnosti.
Paalaam. Nashledanou.

 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Dokumentarista Petr Horký: Příběh je to nejcennější, co můžete zachytit

horky perexPokud chcete svou prací odvyprávět příběhy i z těch nejtěžších cest, je zapotřebí špičkové vybavení. Své o tom ví dokumentarista Petr Horký, který projel svět křížem krážem. Nejen o tom, co hraje největší roli během pořizování těch nejlepších zábě...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

PRAHO! project představil novou podobu Fügnerova náměstí

Praho vernisáž 2 nahledSlavnostní vernisáž 13. srpna odtajnila revitalizaci Fügnerova náměstí. Jde o největší queer mural art v historii České republiky, který na místě zůstane po dobu jednoho roku. Celý koncept ...

Z archivu...


Literatura

Pavel Stehlík – Do Temnoty

Do temnoty 200Kniha Do Temnoty není jen, jak titulní stránka napovídá, zpovědí českého vojáka v Afghánistánu, ale statečnou bitvou s těžkou bezmocí a umíráním po návratu domů. Autor seznamuje čtenáře se svojí životní cestou hovorovým až slangovým style...

Divadlo

V Činoherním klubu straší! Divadlo uvede v české premiéře westendový hit 2:22 – DUCHAŘSKÝ PŘÍBĚH

duch1Činoherní klub zahájí novou sezónu premiérou světově úspěšné hry britského dramatika Dannyho Robinse 2:22 – DUCHAŘSKÝ PŘÍBĚH v režii Braňa Holička. Vztahový thriller od autora populárních a oceňovaných podcastů BBC UNCANNY a THE BA...

Film

Chystá se nový český film PŘIŠLA V NOCI - černá komedie Jana Vejnara a Tomáše Pavlíčka

prisla v noci200Na sklonku loňského roku skončilo natáčení nového českého filmu Přišla v noci. Poslední klapka projektu, za kterým stojí autorské duo Tomáš Pavlíček a Jan Vejnar, padla 25. listopadu. Černá komedie vypráví o páru třicátníků, jehož poklidný...